Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Tazminat verileceğini duyan ‘balıkçıyım’ dedi
Bakü Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın Akdeniz’e indiği Ceyhan’da balık avlama sahaları daralıyor.

Hattı inşa eden şirket, 5 yıl önce gelir kaybına uğrayacak balıkçıların zararını tazmin etmeyi taahhüt etti. Bölge gelecekte sanayi merkezi olacağı için balıkçıların, avlanma dışında gelir kaynaklarına yöneltilmesi amaçlandı. Gölovası’nda proje öncesi tamamıyla denizden geçimini sağlayan kişi sayısı 24’tü. Ancak tazminat almak için başvuranların sayısı 78 oldu.

Projeyi gerçekleştiren Doç. Dr. Harun Tanrıvermiş, "Tazminat verileceğini duyan ‘balıkçıyım' diye koştu. Maalesef iyi niyetli çaba istismar edilmeye çalışıldı." şeklinde konuşuyor.

Proje ekibi, tazminat verilecek balıkçı sayısını 48'e indirebildi. Tam zamanlı 37 balıkçıya 19 milyar, yarı zamanlı 2 balıkçıya 14 milyar, 9 tayfaya da 9 milyar tazminat hesaplandı. Toplam tazminat miktarı 816 milyar lira oldu. Hak sahiplerinin durumları ayrı ayrı değerlendirildi. Tazminat karşılığı olarak, yük taşıyabilecekleri binek otomobil, servis minibüsü, traktör ve canlı hayvan alındı. Ziraat Bankası, SSK ve Bağ-Kur borçları ödenerek emekli olmaları sağlandı. Eğitim ve sağlık yardımı yapıldı. Ev ve işyerlerinin tadilat giderleri karşılandı, sigortalı iş bulundu. Türkiye'de ilk, dünyada ikinci defa yapılan bu tür tazminat uygulaması bazı balıkçıları memnun etmedi. Balıkçılar, kendilerine sigortalı bir iş bulunmasını istiyor. Türk hukukunda sular kamu malı kabul edildiğinden buralarda yapılacak yatırımlardan dolayı oluşacak gelir kayıpları nedeniyle tazminat verilmesi söz konusu değil. Bugüne kadar da hiçbir kamu veya özel kuruluşça gelir kaybı tazminatı ödemesi yapılmadı. Bölgede daha önce yapılan Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ve Sugözü Termik Santralı için balıkçılara herhangi bir tazminat ödenmedi. Sanko Holding'e ait bir liman inşaatı da devam ediyor. Doç. Dr. Tanrıvermiş, bölgedeki tüm tesisleri halkın gelir kayıplarını telafi etmek üzere işbirliğine çağırıyor. Gölovası'nda tazminat alabilmek için balıkçılık ruhsatına sahip olmak ve köyde ikamet etmek, bir işte fiilen tam veya yarı zamanlı çalışmamak, adına prim yatırılmamış olmak ve bunları belgelemek şartları arandı. 23 yıldır balıkçı olan Hasan Seyhan'ın 11 milyar liralık Ziraat Bankası borcu ödendi. 6 milyar 600 milyon lira da para verildi. Tek silindirli motoruyla avlanan Seyhan, av miktarının düştüğünü ifade ediyor.

Yapılan iskeleye balıkların sığındığını anlatan Seyhan, işçilerin de denizi kirlettiklerini ifade ediyor. 10 yıldır balıkçılık yapan Adil Göregen'in, Ziraat Bankası’na olan 14 milyar 500 milyon liralık borcu kapatıldı. Tazminatın kalan kısmı ile canlı hayvan alındı. Göregen balıkçılıktan vazgeçtiğini ifade ediyor. Ayhan Öztürk'e ise kızının işe yerleştirilmesi ya da primleri ödenerek emekli olması tek- lif edildi. Öztürk emekliliği tercih etti.


Kaynak: ZAMAN
Eklenme tarihi: 24.03.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 JALE Tur
 ALYANS Denizcilik
 ÖZGÜR GÖRSEV Su S..
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 MULTISERVICE Ship..
 YENAL Denizcilik
 KOÇ Topluluğu
 RANMARİNE Denizci..
 ALESTA Denizcilik
 F.ÖMEROĞLU Ltd Şt..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim