Küçük balıklar avlanamayacak
Bazı balıkların maksimum avlanma limitleri yeniden düzenlendi. Buna göre, 30 santimetreden küçük hani, 18 santimetreden küçük karagöz, 45 santimetreden küçük lagos ve orfoz, 20 santimetreden küçük lüfer ve 21 santimetreden küçük sargos avlanamayacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğde değişikliğe gitti.
Söz konusu tebliğ değişikleri, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğe göre, "ortasu trolüne ilişkin yasaklar" başlıklı maddede yapılan değişiklikle ortasu trolü, kullanımına izin verilen yer ve zamanlarda sadece çift gemi ile çekilebilecek.
Ortasu trolü ile avlanılan çaça balıkları için, bakanlıkça belirlenen "Nakil Belgesi" alınacak.
12 kulaç derinliğe kadar olan fanyalı ve fanyasız, alttan büzülmeyen, mapa ve tel bulunmayan, alamana (voli) ağları ile dönem boyu avcılık yapılması serbest olacak, ancak Gökova körfezinde, Akbük burnu ile Kargılı burnunu birleştiren hattın doğusunda kalan sahada alamana ağları kullanılamayacak.
Tüm iç sularda 1 Eylül 2012 tarihinden itibaren multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları kullanılamayacak.
Tebliğle, avlanma boy limitlerinin de tebliğe göre, 30 santimetreden küçük hani, 18 santimetreden küçük karagöz, 45 santimetreden küçük lagos, 20 santimetreden küçük lüfer, 45 santimetreden küçük orfoz ve 21 santimetreden küçük sargos avlanamayacak.
Türkiye'nin karasularının Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde kalan kısmında, çift kabuklu yumuşakça türlerinin avcılığı yapılamayacak.
Algarna ile deniz salyangozu avcılığının yasak olduğu dönemde dalma, sepet ve her türlü tuzak yöntemleri ile deniz salyangozu istihsalinde bulunmak üzere izin almış olan balıkçı gemilerinde matafara bulunması halinde, bunların uçları geminin içine dönük olacak.
Tebliğle, Armağan Barajı avlanmanın tamamen yasaklandığı iç sular arasından çıkarıldı.
İNCİ KEFALİNİN AVLANMA YASAĞI SÜRESİ UZATILDI
Van gölü havzasında ve inci kefali bulunan bütün iç sularda her türlü istihsal vasıtasıyla 15 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında av yasağı getirilen ince kefalinde yasak süresi uzatıldı. Buna göre, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında inci kefali avlanamayacak.
Trol gemilerinde su üstü radarı veya GPS gibi mevki konumlandırıcı cihazların bulundurulması zorunluyken, boyu 12 metreden küçük balıkçı gemilerinde su üstü radarı bulundurulamayacak.
KARAGÖL YAYLASI VE KAYABOĞAZI GÖLETLERİNDE AVLANMAK YASAKLANDI
2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğe göre de en fazla 3 adet hani avlanabilecek ve hanilerin boyu 30 santimetreden az olamayacak. Lagos ve orfoz balıkları da yine en çok 3 adet avlanabilecek, ancak bu balıklarda boy limiti en az 45 santimetre olacak.
Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğdeki gibi burada da avlanılan lüferin boyu 20 santimetreden, sargosun boyu 21 santimetreden, karagözün boyu da 18 santimetreden az olamayacak.
Aynı tebliğde ayrıca, Sakarya'nın Taraklı ilçesindeki Karagöl Yaylası ve Kayaboğazı göletlerinde de avlanmak tamamen yasaklandı. Buna göre, söz konusu göletlerde avlanma yapılamayacak.