Türk gemileri için kara liste korkusu !
Tayfasının maaşını ödemeyen, güvenlik açığı çıkan ve kalifiye çalışan bulundurmayanlar yüzünden gemilerimizin art arda uluslararası limanlarda kalması, Türk denizciliğinin sicilini bozdu, Bakanlık harekete geçti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ART arda limanlarda alıkonulan Türk gemileri yüzünden Türkiye’nin denizcilikte kara listeye alınmaması için harekete geçti. Türk gemilerinin uluslararası standartlara uymasını isteyen bakanlığın tespitlerine göre; alıkonular gemiler arasında, tayfasının maaşını ödemeyen de işten anlamayan personel çalıştıran da var.
2008’den beri uluslararası dolaşımda beyaz listede bulunan Türk gemilerinin konumunun korunması için harekete geçen Ulaştırma Bakanlığı, denizcilere uyarıda bulunarak, denizcilikte uluslararası kuralları belirleyen Paris Memorandumu’na uyulmasını istedi. Denizde can, mal güvenliği ve çevre temizliğinin önemine dikkat çeken bakanlık, geçtiğimiz dönemde dünya limanlarında alıkonulan Türk gemileriyle ilgili analiz yaptırdı.
Bakanlık analizine göre 2016’da Türk gemileri en çok Romanya, Yunanistan ve İtalya limanlarında alıkonuldu. En fazla kuru yük gemileri limanlarda tutulurken; İtalya’da Venice, Romanya’da Constanta, Yunanistan’da Rhodes, en çok Türk gemisi alıkoyan limanlar oldu.
Maaş vermeyen var
Son 3 yılda limanlarda tutulan Türk Bayraklı gemilerle ilgili analiz çalışmasına göre Cebelitarık’tan geçen bir Türk gemisi, tayfanın maaş alamadığı gerekçesiyle tutuldu. Cebelitarık’ı kontrol eden İngiltere, bir Türk gemisini de gemi adamı maaşının doğru hesaplanmadığı gerekçesiyle tuttu. En çok Uluslararası Emniyetli Yönetim (ISM) kodu nedeniyle sorun yaşayan Türk gemilerinden bir tanesi de “makine personelinin görevine aşina olmaması” nedeniyle limanda alıkonuldu. Palermoda üç gemi, can yeleklerinin yetersiz olması nedeniyle tutulurken, Yunanistan’da acil durum ışıklarının çalışmaması, Romanya’da yangın talimatının yapılmaması, Türk gemilerinin limanda kalmasına neden oldu.
‘Beyaz liste’ kolay ticaret
2004-2005 arası kara listede bulunan Türk gemileri, 2 yıllık gri listenin ardından beyaz listeye geçti. Gemi tutulmalarının artması halinde Türk gemilerine gri ve kara liste yolu gözükecek. Beyaz liste, Türk gemilerinin daha kolay ticaret yapması anlamına geliyor.
tersaneciler
armatürler türk gemi personeline gemici olarak bakmıyor malesef. avrupadan aldıkları hurda kakalakları formaliteden tersanelerdre 20 gün bir ay beklettikten sonra, hiç bir tamir yaptırmadan denize indiriyorlar. tabii ne gerek var tersanede 10 bin 20 bin dolar niye versinlerki. ucuza çalışan gemiciler dururken. gemiciler tersane işçisi gibi gemiyi onarmaya düzeltmeye başlıyor. sonra gemicilerden gemicilik yapmalarını bekliyorlar. psj ler birazda işin bu tarafı ile ilgilenseler iyi olur bence. Yazan: tersaneciler... - 7.03.2017 11:20:51 Parsonel
Şayet armatörler işe personel alırken yenilerden olur riye ilan verir staöeri gemici yağcı olarak çalıştırırsa maaş ve kumanya sorunu had saffhada olursa türk personelinin şikayetini psc ler dikkatte almaz armatörün yanında yer alırsa türk gemiciliği biter psc ler sadece maaş ve kumanya kontrolü yapsınlar ayın birinde maaş ların ödenmesini sağlasınlar altı ay içerisinde hiç bir gemi tutuklanmaz bunun böyle olruğunu psc lerde bjliyor Yazan: Tahsin biçer - 5.03.2017 20:35:39 denetim
yıllardır Türk bayraklı gemi ve
gemi firmalarında yaşanan
sorun ucuz adam çalıştırma ve
maaş ödememe ve çok geç
ödemebu sorunları aşarsak
personel sorunu düzelir an
cak yabancı bayrağa geçince
sorun zaten bitiyor ancak
sorunlarmaaşkonusunda
hiçbitmez ucuz adam zihni
yeti bitmeli enbaşta. Yazan: mücahit melih bilgiç - 12.01.2017 12:38:34
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ŞENER Tersanecili..
ÇİFÇİLER Denizcil..
BATUHAN Denizcili..
DESTİNA Deniz Taş..
DEAR B Ltd.
ALAPINAR Su Ürünl..
UNICOR İnternatio..
AR-GAZ
MS Denizcilik ve ..
FENWICK MARITIME
...