''Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü'' imzalandı
Türkiye’nin dış ticaretinde denizciliğin lojistik gücünü 2023 hedeflerine taşıyacak, “Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü” imzalandı. Yeni sistemle, bütün ilgili bakanlık ve kuruluşların elektronik ortamda aynı veri tabanı üzerinden hızlıca ve şeffaf şekilde işlem yapması sağlanacak. Türk denizciliğinin maliyetlerini azaltıp uluslararası rekabetteki gücünü artıracak Tek Pencere Sistemi, 1 Haziran’da Tekirdağ, Mersin ve Aliağa’da pilot uygulama olarak başlayacak. 1 Temmuz’da da resmen hayata geçecek.
Dış ticaretin en önemli lojistik ayaklarından olan limanlara gelen gemilere ait bildirimlerin tek bir sistem üzerinden elektronik ortamda yapılmasına imkan sağlayacak "Liman Tek Pencere Sistemi Protokolü" imzalandı. Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması açısından önemli bir adım olan sistem sayesinde, bütün ilgili bakanlık ve kuruluşlar aynı veri tabanı üzerinden işlem yapmasını, işlemlerin hızlandırılmasını sağlayacak. Söz konusu protokole Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan birlikte imza attı. Protokol imza töreninde konuşan Tüfenkci, söz konusu sistemin bakanlığın hedeflerine hizmet ettiğini söyledi. Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması açısından sistemin önemine değinen Tüfenkci, bakanlık olarak ticaretin daha kolay ve güvenli yapılmasını sağlayacak, hızını ve hacmini artıracak birçok proje yürüttüklerini ifade etti.
LİMANLARIMIZ REKABETE AÇILIYOR
Konteyner takip sistemini de kısa süre önce uygulamaya geçirdiklerini anımsatan Tüfenkci, bu sistemle özellikle limanlardaki konteynerlerin takibi noktasında ciddi bir adım atıldığını aktardı. Tüfenkci, ithalat ve ihracatın önemli kısmının deniz yoluyla gerçekleştirildiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Son dönemlerde AK Parti hükümetleriyle limanlarımız çok gelişti, rekabete açık hale geldi ve uluslararası rekabette öne çıkmaya başladı. Bu tip uygulamalarla da bu rekabeti bir adım daha öne taşımak istiyoruz. Ticaret hacminin yüksek olduğu gelişmiş dünya limanlarında işlemler elektronik ortamda yürütülmekte. Taraflar arasındaki bilgi alışverişleri elektronik ortamda yapılmakta. Türkiye'de bazı işlemler elektronik ortama aktarıldı ancak bu sistem tek bir noktadan başvurarak, bütün ilgili bakanlık ve kuruluşlarımızın aynı veri tabanı üzerinden işlem yapmasını, işlemlerin hızlandırılmasını sağlayacak."
SEKTÖRÜN İŞ VE İŞLEMLERİ KOLAYLAŞTI
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığında düzenlenen törende konuşan Bakan Arslan ise Türk gemi adamlarının, Türk ve yabancı bayraklı gemilerdeki istihdamına özel önem verdiklerine işaret ederek, deniz ticaretinin kolaylaştırılmasının ve bürokrasinin azaltılmasının önemine dikkati çekti. Arslan, şöyle devam etti: "Deniz ticareti işlemlerinin basitleştirilmesinin ve ilgili iyileştirmelerin sektörün dış ticaret maliyetlerini azaltıp, rekabet gücünü artırdığının farkındayız. Bu konuda birinci çalışma gümrük kapılarında olmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile 15 yılda önemli çalışmalar yaptık. Bakanlıklarımızın iş birliğiyle tek pencereden bütün bakanlıkların işlemleri yapılabilir hale geldi. En son ithalatçı ve ihracatçıların çok önemsediği ordino konusunu çözdük. 150 liralık limit koyarak, sektörün talebini karşıladık. Limanlarda konteyner kartı işlemlerini düzenledik, 60 lira limit getirdik. Sektörün iş ve işlemlerini kolaylaştırıp, ticaretin önünü açtık. Liman Tek Pencere Sistemi de bunlardan biri."
Uygulama 1 Haziran’da başlıyor
Liman Tek Pencere Sistemi için 1 Haziran’dan itibaren Tekirdağ, Mersin ve Aliağa bölgelerinde pilot uygulama başlatacaklarını söyleyen Ulaştırma Bakanı Arslan, “Bir aylık periyotta hiçbir aksaklık ve eksiklik beklememekle birlikte, sahada ortaya çıkacak eksiklikleri de gidererek, sistemi 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda ülke çapında hizmete sunacağız” açıklamasında bulundu.
Söz konusu Sistemi’nin, Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından Deniz Ticaretinin Kolaylaştırılması Konvansiyonu ile belirlenen standartlarda ve Avrupa Birliği direktiflerine uyumlu olacağını dile getiren Arslan, “Bu sayede sektörün maliyetlerinin azaltılması ve uluslararası rekabet gücünün arttırılması sağlanacaktır” dedi.