Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Marinalar pahalı peki ne yapmalı?
Özellikle amatör denizcilerin çok büyük bir sıkıntısıdır bu...

Çalışmış, emekli olmuşlar, 8-10 metrelik bir tekne almışlar. Medeni dünyada her insanın emeklilik hayalinin peşine düşmüşler.

Alabilenlere selam olsun... Ama marina fiyatları öyle artmış ki... Şimdi sıkıntıdalar.

Önce tespitleri yapıyorum:

1- Marina fiyatları pahalı...
2- Marinalarda yer bulmak mümkün değil...
3- Devlet bu konuda yıllardır bir çözüm üretmiyor.
4- Marinalar belirli kıyılarda ve körfezlerde yoğunlaşmış. Körfezler, marinalara boğulmuş... Ciddi çevre sorunu yaratıyorlar.

Evet, sorunlar böyle...

ÇÖZÜM NEDİR?

Peki ne yapmalı? Hem denizcilerle hem de marina yönetimleriyle konuştum. Aynı soruları sordum. Amatör denizcilere göre marina fiyatları pahalı. Marinalara göre bu fiyatların haklı nedenleri var... Şimdi sorunları ve çözüm önerilerini sırasıyla anlatıyorum:

KOYLAR LÜKS MARİNALARLA DOLU

En büyük sorun, denizcilerin bütçelerine uygun marina bulamaması. Çünkü marinaların çok büyük bölümü “5 yıldızlı otel” durumunda. Otellerdeki “yıldız” uygulaması, marinacılıkta “çıpa” olarak bilinir. Yani Türkiye’de genellikle “5 çıpalı marina” yoğunluğu vardır. Hatta sık sık şöyle haberlere rastlarız: “5 Altın Çıpa platin derecesi ile ödüllendirildik...”

Tabii böyle olunca fiyatlar da patlıyor. Lüks marinaları elbette kapatmayacağız. Onlardan fiyat indirimi istemek de ne kadar doğru olabilir? Onlar aslında yalnızca marina da değildir. Dünyanın lüks markalarının bulunduğu AVM’lerin, Michelin yıldızlı lokantaların ve gece kulüplerinin bulunduğu eğlence merkezleridir. Karadaki karşılığı, lüks otomobillerin önüne park ettiği eğlence merkezleri ve tesislerdir.

BOĞAZ’DAKİ OTEL ÖRNEĞİ

Yani diyelim ki İstanbul’a gittiniz. Bir otelde kalacaksınız. Boğaz manzaralı, 5 yıldızlı bir otele geldiniz. Resepsiyonda fiyat istediniz. Eyvahhhh. Şok bir fiyat. Mümkün değil ödeyemezsiniz. Ne yapacaksınız? En yakın karakola gidip şikâyet edemezsiniz. Fiyat indir kampanyası mı açacaksınız, yoksa kesenize uygun başka bir otel mi arayacaksınız?

Elbette ikincisi.

İşte denizcilikteki marina sorunu budur...

Marina hem Göcek’te olacak... Hem 5 çıpalı olacak... Hem de ucuz olacak. O zaman nasıl İstanbul’da Boğaz’daki 5 yıldızlı otelden vazgeçiyorsak, Göcek’teki, Bodrum’daki 5 çıpalı marinadan da vazgeçeceğiz.

Tamam vazgeçeceğiz de nereye gideceğiz?

İşte sorun budur arkadaşlar...

Özellikle amatör denizciler keselerine uygun marina bulamıyor. Verilen izinlerle AVM’li lüks marinalar Göcek’i, Bodrum’u ve birçok koyu kaplamış durumda.

AMATÖR DENİZCİLERE BARINAK MARİNALAR

Şimdi hem denizcilerden hem marina yönetimlerinden gelen ortak öneriye bakabiliriz...

ÖNERİ 1: Amatör denizcilerin barınabileceği; güvenliği, marketi, duşu ve tuvaleti olan sade marinalar kurulması. Bunun için kooperatif uygulaması geliştirilebilir. Yerel yönetimlerin etkin olmasının sağlanması. En kolay ve en acil çözüm yolu ise, mevcut balıkçı barınak mendireklerinin uzatılarak kapasitelerinin artırılması. Bu barınakların yönetimi için valiliklerin etkin kılınması.

ÖNERİ 2: Devletin valilikler aracılığıyla, marinaların yoğun olduğu körfezlerdeki marinalarda amatör denizciler için kota ayırması. Devletin marinalara bu kota kadar vergi indirimi sağlaması...

ÖNERİ 3: Çevre Ajansı’nın kontrolündeki vakıf marinaların yayılması. Ancak bu marinaların kâr amaçlı olmaması için özel sektöre kiralanmaması...

ÖNERİ 4: 8 metreye kadar olan tekneler için kara raf sisteminin kurulacağı park alanları oluşturulması. (Deniz kenarı olması şart değil...)

* SONUÇ:

Bugün 5 çıpalı marinalara “Fiyat indir” demenin, 5 yıldızlı lüks otellere “Fiyat indir” demekten bir farkı yoktur. Böyle bir teklif ciddi maliyet tartışmalarına neden olur ve bu tartışmaların sonu gelmez. Doğrusu yeni bir düzenlemeyle amatör denizcilerin kesesine uygun marina projeleridir.

Önümüzdeki günlerde bu konuda daha detaylı yazacağım.

Çevre Bakanlığı’nın düzenlediği son çalıştaydaki kararlar doğrultusunda tartışmaya devam edeceğiz...

Yat turizminin gözbebeği körfezlerde yığılan marinaların, o körfezleri tüketip deniz çayırlarını ve hayatını yok ettiğini bilerek...

Ve çevre duyarlılığını esas alan bir çözüm bulmak dileğiyle...

Bütün denizcilerimize, balıkçılarımıza, denizlerde görev yapan leventlerimize selamet dilerim...

Denizler kolayınıza olsun...



Kaynak: Hürriyet (Fatih Çekirge)
Eklenme tarihi: 5.12.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MEGAMAR Denizcili..
 SETA Denizcilik v..
 İSKETE Deniz Taşı..
 AKMAR Denizcilik
 MCE KARGO
 MAYAMARINECYPRUS ..
 BORLU Çevik Akary..
 UZAKLAR Denizcili..
 LİKİTGAZ gemicili..
 HACI ŞABAN ZORER ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim