Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Çamburnu tersane alanının yatırıma açılması talebi
Trabzon’da atıl vaziyette bulunan Sürmene-Çamburnu Tersane alanı ile ilgili Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) çağrıda bulundu. Trabzon’da yatırım için uygun alan sıkıntısı yaşanırken halihazırda var olan alanın atıl durumda olmasına tepki gösterildi. Tersane alanının gemi ve yat yatırımcısı sanayicilere eşit şekilde tahsis edilmesi gerektiği belirtildi.



Tersane alanı olarak planlanan ve yapımı 2010 yılında tamamlanan 250 bin metrekarelik Sürmene - Çamburnu Tersane Sahasının 160 dönümünün verimli kullanılmadığını belirten DKİB, Trabzon’un sahip olduğu bu alanın uygun ve verimli şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Yapımına milyonlarca lira harcanan ve Trabzon ekonomisine katkı sağlaması beklenen alanın atıl vaziyette olmasının kentin ekonomisine çok fazla fayda sağlamadığı ifade edildi.



Günebakış gazetesinden Hatice Üneş'in haberine göre; Denize kıyısı olan illerden olan Trabzon’da gemi imalat sanayisinin her gün gelişim gösterdiğine işaret eden DKİB, sektöre girmek ve yatırım yapmak isteyen yatırımcıların uygun alan bulamadıkları için yatırım yapamadıklarını ifade etti. Sürmene- Çamburnu Tersane alanının gemi ve yat yatırımcılarına uygun şekilde tahsis edilememesi nedeniyle, Trabzon’da gemi imalatının istenilen şekilde gelişim gösteremediği de eklendi. Yatırımcıların aldıkları ihracat siparişlerini alan olmadığı için yetiştiremediğini söyleyen DKİB, alanın çoğunun tek bir firmaya tahsis edilmesinin ve yeni yatırımcılara fırsat verilmemesinin sorun yarattığını söyledi. Bu şartlar nedeniyle Trabzon’a katma değer ve istihdam sağlanmasına engel olunduğu belirtildi. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de gemi inşa ve onarım sektörünün önemli bir endüstriyel sektör olduğunu vurgulayan DKİB, gemi inşa sanayisinde kullanılan malzemelerin çeşitliliğini de göz önünde bulundurarak, bu alanın bir lokomotif olduğunu ve gelişimde teşvik edici konumda bulunduğunu söyledi.



Sürmene-Çamburnu Tersane alanının Gemi ve Yat Organize Sanayi Bölgesi ilan edilmesi için çağrı yapan DKİB, Trabzon’da istihdamı artıracak ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak yatırımcılara tahsis edilmesi gerektiğini kaydetti. Konunun muhataplarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı olduğu ifade edilirken, Trabzon için kıymetli bir alan olan Sürmene-Çamburnu Tersane alanının bu şekilde heba edilmemesi gerektiği vurgulandı.

ÇEVRE İLLER GELİŞİYOR, TRABZON YERİNDE SAYIYOR

Konuyla alakalı Günebakış Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan DKİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon için böylesine önemli bir yatırım alanıyla ilgili Trabzonlu Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun herhangi bir açıklamada bulunmamasına tepki göstererek, “Trabzon’da herkes sadece konuşuyor. Geçtiğimiz günlerde Samsun’daydık. Orada serbest bölge ilan edildi, alan genişletildi. Bizim buradaysa Sürmene-Çamburnu Tersane alanı boş duruyor. Müfettişler inceleme yaptı ne olacağı belli değil. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı da Trabzon’dan Milletvekili adayı. Böyle olmasına rağmen ben hala Bakan Karaismailoğlu’nun ağzından herhangi bir şey duymadım orasıyla ilgili. O alan Trabzon için önemli bir bölge. Samsun’da DSİ’nin alanı alınıp yatırım alanları genişletiliyor, buradaysa mevcutta boş duran alan kimseye verilmiyor. Trabzon gittikçe ilçe haline geliyor. Samsun yatırım alanını genişletiyor, Trabzon olduğu yerde kalıyor.” ifadelerini kullandı.



SÜRMENE-ÇAMBURNU TERSANE ALANI NEDEN SONUCA BAĞLANMADI?

Uzun yıllardır tersane alanının Trabzon için faydalı şekilde kullanılması gerektiğini söyleyen ve bunun için mücadele ettiklerini kaydeden Gürdoğan, “Sürmene-Çamburnu Tersane Alanıyla ilgili inceleme yapan müfettişler zaten Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı. Neden Trabzon’un adayı olan bakan bu konuyla ilgili hiçbir şey demiyor? Kaç zamandır bu konu tartışılıyor. Neden hala bir sonuca bağlanmadı? Biz yıllardır bu alan için mücadele veriyoruz. Sanki duvara vuruyoruz duvardan bize geri dönüyor. Trabzon’da Güney Çevre Yolu ve Hızlı Tren konuşuluyor. Biz bunları 20 yıldır konuşuyoruz. Biz laf değil icraat bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.



SÜRMENE-ÇAMBURNU TERSANE ALANININ GEÇMİŞİ

Trabzon'un Sürmene ilçesi Çamburnu mahallesinde tersane kurulması amacıyla 50 milyon dolar harcanarak oluşturulan 250 bin metrekarelik Çamburnu Tersane alanı, 2009 yılında yapılan ihaleyle Nur Gemicilik'e ihale edilmişti. Nur Gemicilik’e bağlı olarak Trabzon’da faaliyet gösteren Çebi Tersanesi’ne verilen Sürmene- Çamburnu Tersane alanında 5 yıl boyunca faaliyet yapılmadı. Alandaki taahhütlerini yerine getirmeyen Çebi Tersanesi daha sonra 2014 yılında Sürmene-Çamburnu Tersane alanını 49 yıllığına ihalesiz devraldı.

Trabzon ekonomisine büyük katkılar sağlaması ve çok sayıda kişiyi istihdam etmesi beklenen Sürmene-Çamburnu Tersane alanı büyük bir hayal kırıklığı oldu. Kent için bulunmaz bir kaynak konumunda alan tersane, şartları sağlamayan bir firmanın kullanımında atıl vaziyette kaderine terk edildi. 250 bin metrekarelik alanın 160 dönümlük alanını atıl vaziyette elinde bulunduran Çebi Tersanesinin, taşeron olarak kullandığı Mimarine Gemi İnşa firması üzerinden usulsüz kazanç elde ettiği iddiaları gündeme geldi. Mimarine Gemi İnşa firması, kendileri üzerinden usulsüz şekilde gelir elde eden Çebi Tersanesi ile anlaşamayınca konu mahkemeye taşındı. Dava sürecinde Sürmene-Çamburnu Tersane alanında incelemede bulunmak ve konuyu araştırmak üzere müfettiş görevlendirildi. Yatırım sektöründe ciddi şekilde alan sıkıntısı yaşayan Trabzon’da, atıl vaziyette bulunan 160 dönümlük Sürmene-Çamburnu Tersane alanının kaderinin ne olacağı ise büyük bir soru işareti olarak bilinmezliğini koruyor.




Kaynak: Günebakış
Eklenme tarihi: 10.05.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFEMAY Denizcilik..
 MARDES Gemi
 ALASONYA Denizcil..
 DOĞUHAN Denizcili..
 EKSİM Denizcilik
 ANGELS PRO ACTION
 VEYSEL VARDAL Gem..
 GÜÇLÜ Denizcilik ..
 HACI İBRAHİM HACI..
 KÖKSALANLAR Deniz..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim