Koruma Klor limanını genişletmek istiyor!
Kocaeli'nin Derince ilçesinde faaliyet gösteren Koruma Klor Alkali Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Derince’de bulunan Koruma Limanını genişletmeye çalışmalarına başlanması için ÇED süreci başlatıldı.
Derince’de faaliyet gösteren Koruma Klor Alkali Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Derince’de bulunan Koruma Limanını genişletmeye hazırlanıyor. Alan artışı projesi ile ilgili hazırlanan rapor ile birlikte, projenin ÇED süreci de başladı. 26 Mart’ta söz konusu proje ile ilgili inceleme ve değerlendirme toplantısı düzenlenecek. Mevcut durumda, 16 milyon 713 bin342 metrekare alana sahip olan Koruma Limanı, yapılması planlanan her biri 98 metrekare olan bağlama ve yanaşma dolfeni ve her biri 37.8 metrekare alana sahip olan kedi yollarının yapılması ile birlikte toplam alan 416,6 metrekare artarak 16 milyon 713 bin 759 metrekare olacak.
77 MİLYON TL YATIRIM
Proje kapsamında yapılması planlanan “Dolfen ve Rıhtım Alanı İlavesi” projesinin yatırım bedeli, proje, izin, kiralama, inşaat, işçilik ve diğer giderler dikkate alındığında toplamı 77 milyon 33 bin 721 TL olarak açıklandı. Projenin ÇED raporunda şu ifadeler yer alıyor; iskeleye yanaşacak gemi tonajlarında herhangi bir kapasite artışı olmayıp, 30.10.2013 tarihli “ÇED Olumlu” kararına esas izin verilen 25.000 DWT’lik gemi yanaşma tonajı korunacaktır. İlave edilmesi planlanan yapılarla gemi yanaşması sırasındaki riskler minimize edilerek tahmil ve tahliye operasyonlarının daha güvenli hale getirilmesi planlanmaktadır.
GEMİ TRAFİĞİ AZALACAKMIŞ
Koruma Klor Alkali San. ve Tic. A.Ş. mevcut iskelesine yılda ortalama 90 adet gemi yanaşmaktadır. Yanaşan gemi büyüklükleri proje kapsamındaki yatırımların yapılması ile tahmil ve tahliye operasyonlarının güvenliği sağlanana kadar 9.000 DWT büyüklüğü aşılmamaktadır. Proje kapsamında yatırımların yapılarak 2 adet dolfen eklenmesi sonrasında yanaşacak yıllık gemi adedi 2013 tarihli ÇED Olumlu kararı ile izin verilen kapasite olan 25.000 DWT’lik gemilerin de yanaşmasının sağlanması durumunda yıllık ortalama 75 adet olacağı planlanmaktadır. Yanaşacak gemi kapasitesinin ÇED Olumlu kararı ile izin verilen kapasiteye ulaşması durumunda limanın gemi trafiğinde azalma olacaktır.