Türkiye-İtalya deniz hattında gemi sayısı artıyor
U.N Ro-Ro İşletmeleri AŞ ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ'nin ortak girişimi ile Mersin ile İtalya'nın Trieste Limanı arasında başlatılan Ro-Ro gemi sayısının ikiye çıkarıldığı bildirildi.
U.N Ro-Ro İşletmeleri A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Solakoğlu, ''Sektör Dayanışma Toplantıları''na katılmak üzere geldiği Mersin'de, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, ilk seferi bu yılın mart ayında gerçekleştirilen Ro-Ro gemi seferine olan talebin her geçen gün arttığını söyledi.
Seferlerin başlatılmasının, krizin etkisini artırdığı bir döneme rastladığını belirten Solakoğlu, ''Krizin yaşandığı bir dönemde Mersin-Trieste arasında ilk gemi seferini başlatarak bu hatta ne kadar güvendiğimizi gösterdik. Bu hattın tek gemi ile kalmayacağını, 2 hatta 3 gemi ile yola devam edeceğini ilk sefere başladığımız günlerde dile getirdik'' dedi.
Başlattıkları Ro-Ro hattı ile Mersin'in potansiyeline güç kattıklarını ifade eden Solakoğlu, şöyle konuştu:
''Yaklaşık 65 TIR taşıyarak başladığımız seferlerde giderek 80, 90, 100 rakamına kadar ulaştık. Geçen ay cumartesi günü yapılan seferlerde ortalama TIR sayısında 133'e kadar çıktık. Bu rakamlar aslında şirketimizi kar ettirmekten çok uzak rakamlar. Çünkü kapasitemiz ortalama 200 TIR'dır. Bu kapasiteli bir gemide 133 TIR demek yüzde 60 doluluk oranına eş değerdir ve kar etmek mümkün değil. Ancak, ortaya çıkan zarar bizim için bir yatırımdır. Bir tüccar nasıl bir işe sermaye yatırırsa bizim sermayemiz de dayanacağımız zarardır. Bu hattın, minimum 3 gemili, iyi, istikrarlı ve karlı bir hat olmaya aday olduğuna inanıyoruz. En fazla 2-3 ay içerisinde bu karlılık gerçekleşecektir.''
VERGİSİZ AKARYAKIT DESTEĞİ BEKLENTİSİ
Solakoğlu, birçok yerde uygulanan vergisiz akaryakıt desteğinin, başlatılan seferlerin devamlılığı için Mersin'de de olması gerektiğini söyledi.
Ancak, bu konudaki prosedürün pek hızlı yürümediğini, bu nedenle hem kendilerinin hem de nakliyecilerin sıkıntı yaşadığını anlatan Solakoğlu, ''Bugün cesaret verici bir netice ile karşı karşıyayız. Vergisiz akaryakıt verildiği takdirde yapacağımızı söylediğimiz ikinci gemiyi beklentimizin henüz gerçekleşmemesine rağmen sefere koyduk. Eğer bu gerçekleşirse 3'üncü gemi de gelecek'' diye konuştu.
Mersin'in lojistik açıdan önemli bir potansiyeli barındırdığını vurgulayan Solakoğlu, şunları kaydetti:
''Mersin'e muntazam Ro-Ro hattı getirmek suretiyle, kentin potansiyeline güç kattık. Elbette bunu kar için yapıyoruz. Ama hiçbir hat kurulduğu sene kara geçmemiştir. Bu krizde zararı göze alarak Mersin'e geldik. Tesellimiz, vergisiz akaryakıt gelmemesine rağmen bölge nakliyecisinin pozitif reaksiyon vermesi.''
İKİNCİ GEMİ, FİRMALARA AVANTAJ SAĞLADI
İşletmenin İş Geliştirme Müdürü Fuat Pamukçu da, 7 Ekim'de sefere konan ikinci gemiyle hem nakliyeciye hem de ihracatçıya avantaj sağlandığını söyledi.
Daha önceleri Mersin'den Cumartesi günü kalkan geminin İtalya'dan Çarşamba günü döndüğünü belirten Pamukçu, ''Ticaret hafta sonu yoğun olduğu için Çarşamba günü dönen gemi yük bulmakta sıkıntı çekebiliyordu. Ancak, ikinci geminin sefere konulmasıyla İtalya'dan da ticaretin yoğun olduğu cumartesi günleri sefer düzenlenmeye başlandı. Karşılıklı yapılan seferlerle firmalara daha avantajlı seçenek sunmaya başladık'' dedi.