Balıkçı tezgâhları boş kaldı
İstanbul’da hem balıkçıların hem de vatandaşın beklediği palamut akını bir türlü gerçekleşmedi. Üstelik sadece palamut değil, diğer balık türleri de tadımlık geliyor ve fiyatlar düşmüyor
İstanbul’da balıkçı tezgâhlarında balık çeşitlerinin her geçen gün azalmasının yarattığı tedirginlik büyüyor. 10 yıl önce tezgâhlarında 60-70 çeşit balık sattıklarını söyleyen balıkçılar, “Önceden tezgâhımıza kasalarla koyduğumuz kırlangıç balığını fotoğraflarla hatırlıyoruz. Olta attığımızda gelen balıkları artık ansiklopedilerde görüyoruz” diyor.
Beşiktaş ve Sarıyer’de balıkçılar çarşısında tezgâh açan esnaf, tür çeşitliliğindeki azalmadan ve fiyatların yüksekliğinden şikâyetçi. Yıllar önce orkinos balığını bile tezgâhlarına koyduklarını söyleyen balıkçılar, çeşitliliğin azalmasını bilinçsiz avlanmaya bağlıyor.
38 yıldır balık satan Ferruh Ökkeşoğlu, bilinçsiz avlanmanın yumurtlama dönemindeki balıkları ve yavrularını da yok ettiğini söylerken avcılara yönelik denetimlerin artırılmasının gerektiğine inanıyor. Ökkeşoğlu, “Gemi geçişleri ve tüp geçit projesi balıklar için bir akım yaratarak ürkütüyor. Ama asıl önemlisi aşırı avlanma. Önceden tezgâhımıza kasalarla koyduğumuz kırlangıç balığını fotoğraflarla hatırlıyoruz.
Kofanayı unuttuk
Babamla Çırağan Sarayı önünden olta attığımızda gelen balıkları artık ansiklopedilerde görüyoruz. Palamut az çıktığı için tanesi 20’den satılıyor. Yerel balığımız olan palamudu bile tükettik” dedi.
Çarşının en eski balıkçılarından olan Ahmet Ülperi ise “Ailece 3 kuşaktır balıkçılık yapıyoruz. Eskiden tezgâhlarımızda balık çeşitlerinden ilginç görüntüler yaratırdık. Kofana denilen balığı İstanbullu unuttu. Torik nedir kimse bilmiyor. Palamudun tam mevsiminde olmamıza rağmen yok. Endüstriyel balıkçılık bu yüzden hız kazandı ama lezzeti tartışılır. Tüm bunların nedeni aşırı ve zamansız avlanma. Tüm sürünün yanında yumurtaları ve yavruları da avlayan balıkçı kendi geleceğini yok ediyor. Çinakopun sarıkanat olmasına fırsat verilmiyor” diye konuştu.
Kardeşler Balıkçılık’ın sahibi Müddet Çimen de, “10 yıl önce tezgâhımıza koymadığımız balıkları şimdi müşteriye tavsiye ediyoruz. Türler çok azaldı. Kırlangıç, uskumru, lahoz, kalkan, kofana, torik gibi balıklar çok az çıkıyor. Artık müşterilerimiz de uskumru ya da kırlangıç sormuyor, çünkü olmadığı için yerine çinakop, istavrit ve lüfer veriyoruz” dedi.
Palamudun tanesi 20 TL
Bugünlerde balıkçı tezgâhlarında en çok çinakop, mezgit, istavrit ve levrek gibi balıklar bulunuyor. Geçen yıla oranla fiyatlarda büyük değişiklik olmadığı öğrenilirken, palamudun tanesinin 20 TL’den satıldığı görüldü.