GESTAŞ’tan fırtına tedbirleri
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı uyarıyla Çanakkale ve çevresinde şiddetli bir fırtına beklenirken GESTAŞ, internet sitesinden yaptığı açıklamada gemi ve iskelelerde aldığı tedbirleri duyurdu.
Çanakkale Boğazı, Gökçeada ve Bozcaada ile Güney Marmara hatlarında deniz ulaşımını sağlayan GETAŞ, seferlerin gerçekleşmesi halinde feribotları kullanacak yolculara da dikkat etmeleri gereken konuları hatırlattı. Şirket, aynı açıklamada fırtına öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda vatandaşları aydınlattı. GESTAŞ kaza riskini ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek adına iskele ve gemilerde aldığı tedbirler şöyle: “Can yelekleri dolaplarının yerine montajı sağlamlaştırılacak. Gemideki can simitleri araç güverteye düşmemesi için bağlantı ekleri kuvvetlendirilecek. Araç güverte ve yolcu salonu dışında uçma riski olan (Çöp kovaları ve temizlik malzemeleri) malzemeler kaldırılacak. Yolcu salonu giriş kapıları ve gemi üzerindeki tüm kapılar kapalı tutulacak. Personellerimiz şiddetli hava konusunda bir kez daha eğitimden geçecek. Dış alanda bulunan teknik cihazların (Seyir feneri gibi) sağlamlığı ve güvenli bir şekilde yerinde sabitlendiği kontrol edilecek. İskelelerimizde bulunan gişe, seyyar kabin, uyarı levhaları, tabela gibi malzemelerin sağlamlığı kontrol edilecek, gerekirse sağlamlaştırılacak. Gemilerin ağır hava şartlarında uygulanması gereken kontrol listesi yürürlükte ve uygulamada olacak. Ani hava değişimine karşı sürekli emniyet gezi ve kontroller gerçekleştirilecek. İskelelerde bulunan malzemeler (Çöp konteynırı, yangın tüpleri vs.) sabitlenecek. Bariyerler sökülecek veya kullanılmayacak. Eksik iskele usturmaçaları tamamlanacak. Yolcular, gemiye iniş ve binişlerinde gemi manevra sahasından uzak tutulacak.”
GEMİ ve İSKELELERİ KULLANANA YOLCULARA UYARI
GESTAŞ’ın açıklamasında bu tip havalarda gemi ve iskeleleri kullanana yolcular için ise şu uyarıları yaptı; “Özellikle seyir halinde ayakta durmamaya, fırtınalı ve yağışlı havalarda kaygan zemin ihtimaline karşı iniş ve binişlerde; merdiven kullanımlarında korkuluklardan tutunmaya, seyir halinde kapalı yolcu salonunda olmaya, yolcu salonu giriş çıkışlarında kapı çarpması, el sıkışması gibi durumlara önlem almaya, mürettabatın ve personellerin uyarılarını yerine getirmeye özen gösteriniz.” Şirket ayrıca, gemi ve iskeleler dışında farklı mekanlarda da fırtına öncesi ve sonrasında bazı tedbirler alınması gerekebileceğini belirterek uyarılarını şöyle sürdürdü;
FIRTINADAN ÖNCE ‘HAZIRLIKLI OLUN’
“Serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle rüzgar alan tarafta olan, büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç ve duvardan uzakta tutun. Çatı katı /tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Afet ilk yardım çantasını yanınıza alın.”
FIRTINA SIRASINDA ‘GÜVENDE OLUN’
Mümkün olduğunca içeride kalın. Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Binaya girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.
FIRTINADAN SONRA ‘TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN’
Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik, telefon kablolarına dokunmayın. Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız durumda bulunan yakınınızdaki kişilerin güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri yapmalarına yardım edin.
AÇIK ALANDA/DIŞARIDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Uçuşabilecek parçalara karşı başınızı koruyun. Yardıma ihtiyaç duyuluyor ise 112’yi arayın. Yetkili kurumlardan gelebilecek uyarıları takip edin. Gerekiyorsa sığınacak bir yer planlayın. Düz ve alçak alanları sığınmak için tercih edin. Köprü, üst geçitler ile enerji nakil hatlarından uzak durun. Bir araç içinde sığınmak gerekirse, emniyet kemerinin takılarak başın örtüyle korunmasını sağlayın.
BİNALARDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Elektrik şalterini, su ve doğalgaz vanalarını kapatın. Sığınağa gidilmesi, sığınağa giderken asansörleri kullanmayın. Sığınak yoksa ya da sığınağa ulaşım zor ise penceresiz odalara sığının. Sağlam bir nesnenin yanında veya altında çök-kapan-tutun yaparak fırtına geçinceye kadar bekleyin. Eğer battaniye ve benzeri örtü var ise vücudunuzu koruyun. Elektrik yok ise olası bir yangına neden olmamak için mum yerine pilli fenerler kullanın.”