Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Gemilerde Bayanlar dümene geçiyor
Artık Türkiye'nin bir kadın kaptanı var. Zorlu bir sınav sürecini tamamlayan Seda Turhan, bir ay sonra kendi yönettiği gemi ile açık denizlere çıkacak.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından 134 ülkeden elde edilen sonuçlara göre belirlenen Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye en kötüler arasında yer alıyor. Endekste 100 üzerinden yapılan değerlendirmede Türkiye'nin puanı yüzde 46,1 oldu. Bu sıralamayla Türkiye, Katar, Mısır, Mali, İran, Suudi Arabistan, Benin, Pakistan, Çad ve Yemen ile birlikte "toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından en kötü durumda olan ülkeler" arasında yer aldı.

Bu sonuç gösteriyor ki Türkiye'de kadının iş hayatındaki durumu da parlak değil. Ancak Türkiye'de bazen öyle sürprizlerle karşılaşıyorsunuz ki bir umut doğuyor içinizde. Arkas Denizcilik'in Almanya'da inşa ettirdiği geminin teslim töreninde tanıştım Seda Turhan'la. Tam da Somali'de korsanlara esir düşen Aysun Kaptan haberlerinin gündemde olduğu zamana denk geldi. Bu sayede 50'ye yakın kadının açık denizlerde, okyanuslarda gemicilik yaptığını öğrenmiş oldum.

Gemicilik gerçekten zor bir meslek. Kimi zaman 6 aya varan sürelerde denizde olmak demek, kimi zaman dev dalgalarla mücadele. Bunlara bir de korsanlar eklenince zorluğu anlayın artık. Genellikle erkeklerin tercih ettiği bu meslek, şimdi kadınların da ilgi alanına girmiş. Ancak bugüne kadar sektörde kadınlar en çok üçüncü kaptanlığa kadar ulaşabilmiş. Aysun Akbay da 23 mürettebatlı gemide dördüncü kaptan olarak çalışıyordu.

Zorlu bir sınavdan geçiyorlar

Ancak şimdi Türkiye'nin artık bir kadın kaptanı var. Denizcilikte kaptan olmak zorlu ve uzun bir sınav sürecinden sonra mümkün. En az 5 yıl açık denizlerde olmak gerekiyor. Deniz hukukundan gemi yönetimine kadar birçok konuda Denizcilik Müsteşarlığı'nın sınavlarında başarılı olmak zorunlu.

İstanbullu Seda Turhan işte bu sınavları başarı ile vererek ehliyetini almış ve bir ay sonra kendi yönettiği gemi ile açık denizlere çıkacak.

Gemiyi Kuzey Afrika'ya doğru sefere çıkaran 16 kişilik mürettebatın ikinci kaptanı Seda'nın ailesinde denizci yok ama o bu mesleği çok sevmiş, çok heyecan verici buluyor.

"Denizcilik bir kadın için zor bir meslek değil mi" soruma kadın vurgusundan hoşlanmadığını hissettirerek "Sadece kadın için değil erkek için de zor. Aylarca denizdesiniz, hasret kolay değil" diyor. Bu arada Turhan'ın işi biraz daha kolay. Çünkü eşi Kutay Turhan da aynı gemide ikinci mühendis.

Korsanlardan, dev dalgalardan tabii ki çekiniyor ama çok da umursamadığını söylüyor "Tehlike karada da var" diyor. Bu arada özellikle Avrupa'da Türk bayraklı bir gemide bir kadın çalışanın olmasının büyük şaşkınlık yarattığını anlatıyor ve ekliyor: "Beni görünce çok şaşırıyorlar. Ben de gurur duyuyorum."

Türkiye'nin kurtuluşu kadınların sosyal hayatta daha fazla yer almasından geçiyor. Sedaların sayılarının her yerde artması tek umudumuz.


Kaynak: Referans - Jale Özgentürk
Eklenme tarihi: 31.10.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AYSA Denizcilik A..
 RIMENES Denizcili..
 YOROZ Agency
 INSPEKTOR Marıne ..
 AKUA GROUP Su Ürü..
 MONO Denizcilik
 İBC GÜLER
 ÖZPINAR Denizcili..
 V.SHIPS Inc. Turk..
 BORA Denizcilik S..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim