Ege'den Tersane isyanı
Yıllardır uğraşmalarına rağmen Ege Bölgesi’ne bir tersane yapılmasını başaramadıklarını söyleyen Deniz Ticaret Odası Başkanı Dologh, “Ülke zarar görüyor” dedi.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, “Ege Bölgesi’ne artık bir tersane istiyoruz” diyerek, yıllardır bu konuda yoğun çaba göstermelerine rağmen sonuç alamamaktan yakındı. Dologh, bölgede uygun tersane yeri bulunamamasının sektörü zarara uğrattığını belirterek, İskenderun’dan İstanbul’a 835 mil boyunca tam teşekküllü tersane kompleksi olmaması nedeniyle kamu ve özel sektöre ait tüm vasıtaların onarım için Tuzla’ya taşındığını, bunun da önemli bir maliyet oluşturduğunu söyledi.
Uygun yerler
Denizcilik Müsteşarlığı’nın “Bize yer gösterin, gerekli izni verelim” yaklaşımını uygun bulmadıklarını dile getiren Dologh, şöyle konuştu:“Ülkemiz koşullarında müteşebbisin bulduğu her yer, ilgili belediyeler, kamu kuruluşları ve hatta Anıtlar Kurulu tarafından reddedilmeye adaydır. Bu Karadeniz’in bazı kıyılarında yapıldığı gibi, Ulaştırma Bakanlığı’nca Ege’de uygun yer belirlenip, tersane olarak tahsis edileceğini duyurmakla sağlanabilir. Biz, bu durumda yatırımcıları buraya yöneltmeyi taahhüt ediyoruz. Bölgemizde yatırım yapacak çok müteşebbis var.”
Kıyılar İşgalde
DTO İzmir Şubesi’nen geçen haftaki meclisine katılan Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, bütün Ege’yi dolaştıklarını, ancak tersane için uygun bir yer bulamadıklarını belirterek, tarım alanlarının yazlıkla doldurulduğunu söyledi. Aytaş, “Üç aylık tatil için sahil kıyılarımız maalesef işgal edilmiş durumda” dedi.