2019’da 214 gemi geliyor
Türkiye bu yıl turizmde sezonu rekorla kapatmaya hazırlanıyor. Yılın ilk 10 ayında 41 milyon turisti ağırlayan Türkiye’de, turizm gelirlerinin de 30 milyar doları aşması bekleniyor.
Turist sayısında hedefler yakalansa da gelirlerin hala düşük olması sektörün önündeki en önemli sınav olarak gözüküyor. Gelirlerin artması için ise nitelikli yani daha fazla para harcayan turistin ülkeye çekilmesi gerekiyor. Ülkeye nitelikli turist çekecek en önemli alanlarda birinin ise cruise turizmi olduğu ifade ediliyor. 2015’te 2.2 milyon cruise turisti Türkiye’ye gelirken, bu sayı 200 binlere kadar indi. Şimdi ise cruise sektöründe toparlanma emareleri gelmeye başladı.
SİGORTA SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Sekizinci Resort Kongresi için gittiğimiz Antalya’da tarihi Perge kentinde konuştuğumuz Tura Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkunt Öner’e cruise sektörünü sorduk. Çok büyük cruise firmalarının rotalarına yeniden Türkiye’yi almaya başladığını ifade eden ve uzun yıllardır cruise gemilerine yer hizmetleri veren Öner, “Geçtiğimiz günlerde Karnaval Grubu’nun yetkilileri geldi. Türkiye’de güvenlik araştırması yaptılar. Gizlice gelmişlerdi. Çok olumlu bir rapor verdiler. Bu da bizi rahatlattı. Sigorta sorunu da çözülmek üzere. Çok büyük bir geri dönüş başlamasa da 2019’da 214 gemi gelecek. 2020’de de 235 gemi geliyor. 2021 çok daha iyi olacak. 2022’de cruise turizminin rekor kırdığı 2015 yılını yakalayacak gibi duruyoruz” dedi. Cruise turistinin öneminin net olarak anlaşılamadığının altını çizen Öner, sözlerini şöyle sürdürdü: “2015’te 1200 sefer yapıldı. Bu da 40 tane 5 yıldızlı otelin gelirine eşitti. Ortalama bir yatırım maliyetiyle hesap yapıldığında 40 tane 5 yıldızlı otel yapmak için 8 milyar dolar gerekiyor. Cruise turizmi için ise bu kadar yatırım yapmak gerekmiyor.”
TÜRKİYE’DEN ÇOK FAZLA İLGİ VAR
ROYAL Caribbean Türkiye İletişim ve Pazarlama Direktörü Cihangir Canıyılmaz, “Türkiye’den şu anda cruise gemilerine çok büyük talep var. Eğer Türkiye limanlarına gemiler gelirse Türkiye’den çok daha kişi gemi seyahatine katılacaktır. Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Türkiye’nin ana durak olması gerekiyor” dedi.
BEKLENTİNİN ÜZERİNDE REZERVASYON GELDİ
GLOBAL Ports Holding CEO’su Emre Sayın, “Büyük kurvaziyer gemi firmalarının tepe yöneticileri, güvenlik yöneticileri ile defalarca bir araya geldik ve Türkiye’nin son derece güvenli olduğu vurgusunu yaptık. Çatımız altında hizmet veren üç Türk limanımız Kuşadası, Bodrum ve Antalya bu ağır kriz süreci içinde ülkemize gelen kurvaziyer gemi ve yolcularının yüzde 70’ine ev sahipliği yaptı. 2019 yılı için bugünlerde kendi limanlarımıza beklentimizin üzerinde rezervasyonlar almaya başladık. 2020’de ise çok güçlü bir geri dönüş bekliyoruz” dedi.
‘PERGE ANTİK KENTİNİ BİZ DOLDURURUZ’
TUİ grubunun da Antalya’ya homeport yani ana liman yapmak istediğini belirten Öner, “Ancak Antalya’da daha iyi bir limana ihtiyaç var” dedi. Tarihi Perge antik kentine bu yıl gelen turist sayısının 100 bin, birkaç yıl önce ise bu sayının 350 bin olduğunu hatırlattığımız Öner, “Eğer cruise turizmi istediğimiz gibi gider, Antalya’ya da güzel bir liman yapılırsa Perge’yi biz doldururuz” diye konuştu.
İSTANBUL ROTAYA GİRDİ
MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel, “2021 planlamasında Türkiye limanları için şu anda merkez ofis çalışması yapıyor. Gemiler Türkiye turizmi için çok önemli” dedi. Celestyal Cruises Türkiye temsilcisi Karavan Cruises Direktörü Özgü Alnıtemiz ise, “2019’da İstanbul’u tekrar rotalarımıza aldık. 2018’de Celestyal Cruises olarak 150 bini aşkın turist, gemilerimizle Türkiye’yi ziyaret etti” dedi.