Yük gemisi Gazimağusa açıklarında karaya oturdu
KKTC Gazimağusa açıklarında 2 Aralık’tan beri demirli bulunan Tanzanya bayraklı Salim N1 simli tanker gemi şiddetli fırtına nedeniyle dün sabah Gülseren Gazinosu yakınlarında karaya oturdu.
Hava tahmin raporlarına göre bugün ve yarın devam etmesi beklenen fırtınadan dolayı kurtarma çalışmalarına ancak pazar veya pazartesi başlanabileceği öğrenildi.
ARIZALANINCA MAĞUSA LİMANI AÇIKLARINA SIĞINMIŞTI
Türkiye’ye gitmek üzere Malta’dan yola çıkan Salim-N1 isimli geminin yaşadığı bir arızadan dolayı yaklaşık 1 buçuk ay önce Mağusa Limanı açıklarına demirlediği öğrenildi.
Geminin tanker gemisi olduğunu söyleyen Salim- N1 isimli geminin acenteliğini yapan Sabah Shipping sahibi Mahir Houkan, geminin arızasının giderildiğini ancak hava şartlarından dolayı yoluna devam edemediğini ifade etti.
Hava şartlarının kötü olması nedeni ile geminin Mağusa Limanı açıklarında beklemeye devam ettiğini söyleyen Houkan, dün sabah saatlerinde geminin fırtınadan dolayı çapasının koptuğunu ve karaya sürüklendiğini anlattı.
GEMİ KAYALIK DEĞİL, KUMLUK ALANA OTURDU
Geminin kayalık değil kumluk bölgeye oturduğu tespit edilirken, bu şans olarak değerlendirildi.
Houkan geminin kumluk alana oturması nedeni ile kurtarılmasının kolay olacağını ifade etti. Sürüklenme esnasında geminin dümeninin kırıldığı, zincirlerinin ve çapasının koptuğu tespit edildi. Houkan, geminin altında yırtık olması halinde ise zararın büyüyebileceğini belirtti.
Kurtarma çalışmalarının başlatılabilmesi için hava şartlarının şuan müsait olmadığını belirten Houkan, hava şartlarının düzelmesi halinde bir iki gün içerisinde gemiyi kurtarma çalışmalarının başlayacağını ve geminin kurtarılmasının yaklaşık 15 bin Dolara mal olacağını ifade etti.
HAKSEN: "İşten çıkarılan personeller yüzünden müdahale edilemedi"
Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAKSEN) Genel Sekreteri Fırat Yılmaz, dün Mağusa’da Salim-N1 isimli geminin halatlarının kopması sonucu fırtınanın da etkisiyle Gülseren Gazinosu önünde karaya oturmasını Deniz İş Yasasının eksikliğine bağladı.
“Yaşanan durum Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketindeki keyfiliğin, Deniz İş Yasasının eksikliğinin yeni bir göstergesidir” diyen Yılmaz, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve ilgili şirkete çağrı yaparak “ yapılan yanlıştan bir an önce dönerek tam kapasite ve sağlıklı şartlarda faaliyet göstermek üzere 11 gencimizi yeniden istihdam etmelerini talep ediyoruz. İş işten geçtikten can ve mal kaybı yaşandıktan sonra telafisi imkânsız olacaktır.” İfadelerini kullandı.
YILMAZ: “Yanlışınızdan dönün”
Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’nin “sözde bütçe azlığı nedeniyle işten çıkardığı 11 personelin yokluğu” nedeniyle olaya müdahale edemediğini savunan Yılmaz, “Bütçe yokluğunu bahane gösteren şirket bir radyo elemanı bir de hukukçu istihdam etmek için bütçe bulmakta zorlanmamıştır” iddiasında bulundu.
Olası bir can kaybının hesabını hükümet, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ve bu gibi olaylara müdahale etmek için var olan şirket yetkililerinin nasıl vereceğini soran Yılmaz, “HAKSEN, karasularımıza girdikleri andan itibaren bize emanet olan can ve malları riske atmadan doğru yolu bulması için hükümete çağrısını yineliyor. Yanlışınızdan dönün. Çünkü yanlışınızda ısrar ederseniz kaybolacak canların telafisini hiçbir hukuk sistemi, hiçbir tazminat ve hiçbir siyasi bedel telafi edemez” ifadelerini kullandı.