Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Osmanlı Donanmasının kalıntıları Karamürsel’de aranacak
İstanbul, Kocaeli ve Antalya Akdeniz Üniversitesinden 3 Profesör, 3 Akademisyen, Karamürsel Belediyesi ve Kaymakamlığının düzenlediği Çalıştayda, Karamürsel’in tarihine ışık tutacak Osmanlının ilk Tersanesi ve burada yapılan ilk Kadırganın kalıntılarının denizden çıkarılmasına karar aldı. Bulunacak parçalarla Karamürsel Kadırgasının orijinalı ilk kez yapılacak. Karamürsel’e deniz müzesi açılacak…



Osmanlı’nın ilk donanmasının yapıldığı ,Kocaeli’nin “Saklı” ilçesi Karamürsel’deki 800 yıllık tersanesinde inşa edilen “Karamursal Kadırgasının” denizin dibinden çıkarılması için Çalıştay çalışmalarının ilki Karamürsel Belediyesi ve Kaymakamlık işbirliği ile Karamürsel’de gerçekleşti.

Çalıştay Oturum Başkanlığını İstanbul Üniversitesi Profesörlerinden Kuruluş Osmanlı Tarihi yazarı Prof.Dr.İdris Bostan’ın yaptığı Çalıştayda konuşmacı olarak: Özcan Gündoğdu (K.Sel Denizcilik Fak.Dekanı) İsmail Yıldırım (K.Sel Belediye Başkanı) Ahmet Narinoğlu ( K.Sel Kaymakamı) Erdoğan Özdemir (Araştırmacı-Yazar) Prof.Dr. Metin Tuncel, Prof.Ayşe Çalık Ross (Kocaeli Ü.Arkeoloji Ana Bilim Dalı Bşk.) Doç.Dr.Şengül Aydıngün (K.Ü. Arkeoloji Bölümü) Dr.Yasemin Nemlioğlu Koca ( K.Ü.Denizcilik Fakültesi) Dr.Okay Sütçüoğlu (Akdeniz Ü.Sualtı Arkeolijisi Bölümü) yer aldı.

AÇILIŞ KONUŞMASI YILDIRIM'DAN

Açılış konuşmasını yapan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Çalıştayın Karamüsel için önemini vurguladı ve çalıştaya katılanlara hoş geldiniz diyerek başarılar diledi. Çalıştayın gerçekleşmesi için olağanüstü çaba gösteren Karamürsel Kaymakamı yaptığı konuşmada "Değerli Bilim adamlarımızın araştırma ve çalışmalarıyla Osmanlı Devletinin kurulduğu ilk deniz tersanesini bulma, yeryüzüne çıkarma, yeniden var etme yolculuğumuza çıkmış bulunuyoruz. Karamürsel’in adı sahibi “Karamürsel Alp Bey’in) sadece tersane ile kalmadığı Kadırga/Gemi yaptırarak Körfez’e hakim olma temellerini ,(bugünkü ifade ile altyapı) attığını bize tarih söylüyor.

Zaman hükmünü icra ediyor, tersane harabeye ondan sonra toprağa, gemilerde muhtemeldir ki körfezin sularına gömülüp bataklıklara dönüşüyor. Geldiğimiz bu zaman çizgisinde; tarih şuurunun gereği olarak bunlar ile yeniden yüzleşe düşüyor. Adına da PROJE diyoruz. Körfez kıyısında var olan Osmanlı Tersanesinin ortaya çıkarılması, Karamürsel Kadırgasının orijinal haliyle yeniden kazandırılması, Körfezde batık binlerce kadırgaların araştırılması, Böyle çalışmalarımız var ve şimdi ilk adımı atıyoruz. Böylesi tarihi zenginliklerin bir günlük çalışmalarla tamam olacağını düşünemiyorum ama başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Beklentimiz; Bilimsel araştırma ve çalışmaları bu alanda yoğunlaştırıp projeye “ilmi” temel kazandırmalı bu temel üzerinden yola çıkılmalı.

Karamürsel’i, Kocaeli tanınmalı,
Karamürsel merkez olacak, gelişecek,
Karamürsel imajı gerçekleşecek,
Gemi imalat, tarihi araç/gereçler üretilecek, istihdam yaratılacak.
Sanat-Kültür, film, bireysel gibi çalışmalara zemin hazırlayacak
Gözle görülür, elle tutulur bir tarih yanımızda canlanacak.
Bu coğrafyaya vurulan bir kayıp mühür ortaya çıkacak.

Bunun maddi büyük bir yanı var ama kazandırdığı tarih yetmez mi?

Yine beklentimiz Devletimizin himayesinde, Üniversitelerimiz Koordinesinde bilimsel kazı yapmak, tersaneyi yeniden ihya etmek.
Orijinal boyut ve yapıda Kadırga yapmak, kullanıma sunmak,
Denizin dibinde gömülü tahtaları çıkarıp benzerlerini yaparak tarihe dönüş yapmak.

Bu çalışmalar proje disiplini ve mantığıyla yürütüldüğünde ortaya çıkan semereler ne olacak?

*Karamürsel Osmanlının tarihi/Coğrafi “denizin” noktası olacak
*Tarihin ihyası ile bir merkez olacak,
*Deniz limanı kurulacak,
*Tarih, Deniz, Kültür Turizmi canlanacak.
*Deniz Müzesi açılacak.

Bu çalıştayda bir tarihin değişmesi umuduyla hepinizi saygı ile selamlıyorum” dedi

Çalıştay çalışmalarında Karamüselli araştırmacı-yazar Erdoğan Özdemir “Karamürsel’i”ve tarihini detayları ile anlattı ve katılımcılara tanıttı.
Oturum Başkanı Prof.Dr. İdris Bostan’ın konunun önemini belirten konuşmasından sonra ; Doç Dr. Şengül Aydıngün İstanbul ve Körfezde yeni keşfedilen Antik limanları,
Prof.Ayşe Çalık Ross, Körfez bölgesindeki Arkeolojik özellik taşıyan yapıları,
Dr.Yasemin Nemlioğlu Koca; Karamürsel Kadırgası ile ilgili bazı resim ve bilgilerin doğru olup olmadığı konusunda düşüncelerini,
Prof Dr. Metin Tuncel; Karamürsel ve Körfez coğrafyasının tersane ilişkilerini,
Dr.Okay Sütçüoğlu; Karamürsel Kadırgasının orjinalini yapmak bana nasip olur diyerek bu güne kadar sualtında bulunan ve üzerinde çalıştıkları kadırgalar konusunda bilgiler aktardı.

Çalştayın soru-cevap bölümüne Karamürsel Belediye Başkanı Yıldırım oturum başkanı Prof.Dr. İdris Bostana:
-Hocam,bu işler ne kadar zaman alır,biz ne zaman Karamürsel Kadırgamıza kavuşuruz,biz ne zaman marka oluruz?
Diye en can alıcı soruyu sordu.

Prof.Dr İdris Bostan, derin bir oh çekti ve:

-Bu cevabı verilecek çok bir soru diyerek Yıldırıma bazı çalışmaların zor yanlarını anlattı ve çalıştaın çalışmalarında her kurumun kendilerine “yardımcı” olmasını istedi.

Çalıştaya katılan Prof ve Akademisyenler topluca Osmanlı Donanması için Karamürsel’de kurulan ilk tersanenin yerine gittiler ve incelemelerde bulundular.

Çalıştayın aldığı karar gereği; Osmanlının ilk tersanesi Karamürsel’de taranırken, Karamürsel’in adını aldığı Amiral Karamürsel Alp’in yaptırdığı “ Karamursal ”Kadırgası’nın kalıntıları deniz altından çıkarılacak,Karamürsel’in 800 yıllık tarihi öğrenilecek ve Karamürsel DENİZ müzesine kavuşacak..





Kaynak: Kocaeligazetesi
Eklenme tarihi: 01.03.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OBA Denizcilik
 AZAK Denizcilik
 MUSTAFA OKAN OĞUL..
 İSTANBUL Denizcil..
 GUHA Shipping
 IŞIK Group Shippi..
 TSC Denizcilik
 KAYIKHANE
 GULET POINT Yacht..
 KARAS Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim