Dev lojistik operasyonu bu gece başlıyor
İstanbul Havalimanı’na büyük taşınma bu gece başlıyor. Yeni havalimanı hem transit yolcu taşımacılığının hem de çevresinde kurulacak serbest bölgeyle ticaretin merkezi haline gelecek.
Dünyanın sıfırdan inşa edilen en büyük havalimanı olan İstanbul Havaalanı'na büyük taşınma başlıyor. 29 Ekim 2018'de açılışı yapılan İstanbul Havalimanı'na kademeli olarak planlanan 45 saat sürecek geçiş, bu gece 03:00'da başlayacak ve 6 Mart Cumartesi günü saat 00:00'da bitecek. Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en büyük vizyon projelerinden biri olarak inşa ettiği havalimanı, bir meydandan çok daha fazlası... Havacılık sektöründe İstanbul'u dünyanın en önemli transfer merkezlerinden biri yapacak olan havalimanı, çevresine kurulacak serbest bölgeyle ticaretin ve üretimin de merkezi olacak.
ÖZEL BÖLGE KURULUYOR
İstanbul Havalimanı'nın yanına Özel İhtisas Serbest Bölgesi kurulması için düğmeye basıldı. Ticaret Bakanlığı'nın iş dünyası ile yürüttüğü çalışmalar kapsamında bu bölgede yüksek katma değerli üretim yapan teknoloji firmalarına öncelik verilecek. Bine yakın firmanın serbest bölgede yer almak için görüşmeler yaptığı belirtiliyor.
İLK YATIRIM ROBOTA
Bölgeye kurulması planlanan ilk yatırım haberlerinden biri de Dof Robotics'ten geldi. Dünyanın 50 ülkesine simülasyon ve eğlence robotları üreten firma, ABD'de gerçekleşen, CES Las Vegas 2018 Fuarı'nda ödül almıştı. Bakanlık temsilcilerinin kurulacak yeni OSB için iş örgütlerinden görüş aldığını belirten Dof Robotics Yönetim Kurulu Başkanı ve ASKON Başkan Yardımcısı Mustafa Mertcan, "Yatırım hazırlığına başladık" dedi.
YENİ TEŞVİKLER VERİLECEK
Serbest bölge statüsünde olacak bölgede teşvikler de katlanacak. Yeni bölgede yer alan sanayiciler yaptığı yatırımın yüzde 45'ini geri alacak. Kurumlar Vergisi indirimi desteği, sigorta primi işveren hissesi desteği, Gümrük Vergisi muafiyeti ve KDV istisnası gibi avantajlardan yararlanacak. Emlak vergisi, bina inşaat ve yapı kullanma harcı, ÇED raporu, arıtma maliyeti ve atık su bedeli de ödemeyecek.
900 TIR MEKİK DOKUYACAK
Atatürk Havalimanı'nın (AHL) İstanbul Havalimanı'na taşınması kademeli olarak yapılacak. Taşınma güzergâhı, Basın Ekspres Yolu, Mahmutbey gişeler ve Odayeri şeklinde belirlendi. AKOM tarafından koordine edilecek taşınma sırasında bazı yollar trafiğe kapatılacak. Havadan ve karadan geniş güvenlik önlemleri alınacak. Yaklaşık 900 TIR bu güzergâhta mekik dokuyacak. 10 bine yakın ekipman ile 700'ün üzerinde motorlu araç şoförleriyle İstanbul Havalimanı'na gidecek. 200'e yakın uçak ise Atatürk Havalimanı'ndan boş olarak kaldırıp İstanbul Havalimanı'na intikal uçuşu yapacak. 6 Nisan saat 14.00 itibarıyla THY İstanbul Havalimanı'ndan Ankara'ya yapacağı ilk sefer ile kademeli olarak tüm uçuşlarını buradan yapmaya başlayacak. AHL'den son tarifeli uçak da Singapur'a kalkacak.
14 BİN SAAT EĞİTİM
THY'nin taşıma görevini üstlenen lojistik firması, yaklaşık 9 ay süren hazırlık döneminde bin 800 personele 14 bin saat eğitim verdi. Taşınacak 15 bin ekipman özel olarak barkotlandı. Taşımayı yapacak TIR'lar özel bir yazılımla takip edilecek ve aksayan yönlere anında müdahale edilecek.
İBB BAŞKANI UYSAL: 15 GÜN ULAŞIM ÜCRETSİZ
İstanbul Havalimanı'na yolcuların rahat ulaşması amacıyla HAVAİST, 15 gün süreyle ücretsiz seferler düzenleyecek. HAVAİST, İstanbul Havalimanı'na 5 hat düzenleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "HAVAİST araçlarının hem kalkış hem de sefer sayısı talebe göre artırılabilir. 15 ile 40 dakika arasında kalkış noktalarından hareket edilecek. Bir problem yaşamadan sıkıntı çözülmüş olacak. Bu konuda ayrıca bu süreç içinde İETT'nin Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na direk 15 gün süreyle ücretsiz taşıması var. Atatürk Havalimanı yanlışlıkla gelen birisi oradan rahatlıkla buraya gelebilecek" dedi.
HANGİ YOLLAR TRAFİĞE KAPANACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na yapılacak büyük taşınma planı ve kapatılacak yol güzergahlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Turhan, şöyle konuştu: "Atatürk havalimanı ile Mahmutbey batı kavşağı istikameti 5 Nisan saat 22.00 ile 6 Nisan 23.59 arasında 26 saat trafiğe kapatılacak. Mahmutbey Batı kavşağı ile İstanbul Havalimanı istikameti 5 Nisan saat 22.00 ile 6 Nisan saat 10.00 arası 16 saat kapanacak. İstanbul Havalimanı ile Atatürk Havalimanı arasındaki Kuzey Marmara otoyolu ile Basın Ekspres yolu, Mahmut Bey Batı Kavşağı ile Yeşilköy Havuzlu kavşağı istikameti 6 Nisan gecesi saat 01.00 ila 6 Nisan saat sabah 10.00'a kadar trafiğe kapatılacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de içinde bulunduğu Kuzey Marmara Otoyolu'nun Reşadiye kavşağı ile Yassıören Kavşağı istikametinde 5 nisan saat 22.00 ila 6 nisan saat 10.00 arası gidiş ve dönüş yönünde 12 saat trafiğe izin verilmeyecek. Bu yolları kullanacak olan sürücüler alternatif güzergâhlara yönelsin."
225 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
İstanbul Havalimanı'nın 225 bin ilave istihdam sağlayacağını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı arası metro çalışmasının da son hızla devam ettiğini belirterek, "Amacımız 2020 başında bu hattı hizmete vermek" dedi. HAVAİST'in 20 farklı noktadan 150 otobüsle havalimanına ulaşım sağlayacağını anlatan Turhan, Atatürk Havalimanı'nın da bundan sonra millet bahçesi olarak kullanılacağını belirtti.
5 AYDA 405 BİN YOLCU
THY, İHL'den 31 Ekim 2018'den itibaren iç ve dış hatlarda 19 noktaya seferlere başladı. 6 aylık süre buradan gerçekleştirdiği 3 bin 200'ün üzerinde seferle 405 bin yolcu taşıdı. THY ve yer hizmeti şirketleri kademeli geçişin birinci aşamasında yeni aldıkları, operasyonla direk ilgili olmayan bakımda ve boşta bekleyen 4 bin 500'e yakın ekipmanını 45 saatlik büyük taşınma süreci başlamadan önce belirli periyotlarda İstanbul Havalimanı'na ulaştırdı.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
GRANDİ Gemi Kiral..
TAN Tanker
GÜNGÖR Denizcilik
MS Denizcilik ve ..
NUR Denizcilik
EMİROĞLU Denizcil..
ALAPINAR Su Ürünl..
SEA PIONEER Deniz..
KALYONCU Denizcil..
PEARL NAVAL
...