Akdeniz'deki göçmen sorunu çözülemiyor
Almanya merkezli sivil toplum kuruluşu Sea Eye’a ait Alan Kurdi isimli gemi, bir tekneden kurtardığı göçmenlerle altı gündür denizde bekliyor.
İtalya, Malta ve Libya’nın yanaşma izni vermediği gemide koşullar giderek zorlaşıyor.
Gemi, adını 2015’te Bodrum kıyılarında cansız bedeni bulunan 3 yaşındaki Suriyeli bebek Alan Kurdi’den alıyor.
LİBYA’DAN YANIT YOK
Libya’dan Avrupa’ya yola çıkan bir göçmen teknesinden 64 kişiyi kurtaran Sea Eye örgütünün Alan Kurdi adlı gemisi, İtalya ve Malta’nın limana yanaşma izni vermemesi nedeniyle 6 gündür denizde bekletiliyor. Sea Eye, göçmen teknesinin zor durumda olduğunu öğrendiklerinde Libya Sahil Güvenliği ile temasa geçmeye çalıştıklarını ancak yanıt alamadıklarını açıkladı.
İKİ ÜLKE DAHA REDDETTİ
Alan Kurdi gemisi bunun üzerine 64 göçmenle birlikte en yakın güvenli limanlar olan Malta-İtalya yönüne doğru ilerlemeye başladı. Ancak her iki ülkenin de liman açmayı reddetmesi nedeniyle Alan Kurdi gemisi denizdeki altıncı gününe de, İtalya’nın Lampedusa adası ile Malta arasındaki uluslararası sularda güvenli bir liman açılmasını bekleyerek girdi.
ŞARTLAR AĞIRLAŞIYOR
Örgüt, gemideki 64 göçmen ve 17 mürettebatın gemi kapasitesinin üzerinde olduğunu ve karaya çıkmalarının geciktirilmesi nedeniyle şartların gittikçe ağırlaştığını açıkladı. Açıklamada, “Kurtarılan kişilerin çoğu, tutuldukları kamplardaki ağır koşullar ve kaçışları sonrası fiziksel olarak zayıf durumda. Birçoğunun psikolojik durumu da kötü” ifadeleri kullanıldı.
SALVİNİ ALMANYA'YI SORUMLU TUTTU
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise bu 64 kişiye acilen güvenli liman açılması çağrısı yaptı. İtalya’nın kapalı limanlar politikasından sorumlu olan İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise geminin bir Alman sivil toplum kuruluşuna ait olması nedeniyle sorunu Almanya’nın çözmesi gerektiğini söyledi.