Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Yabancı yolcu gemilerin çöplüğü: Ege
Ege sahilleri, yabancı bayraklı yat ve yolcu gemilerinin çöplüğü oldu. Ege Denizi'nde pek çok limanın çeşitli bahanelerle kabul etmediği katı atıkların, Türkiye limanlarında boşaltıldığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz yaz Kuşadası Limanı'na yanaşan 226 gemi, 3 bin 428 ton çöp bıraktı. Türkiye'ye en fazla çöp bırakan gemilerin başında ise, Ege adalarını gezen Yunan bandıralı gemiler oluşturuyor.

Yaz aylarında, Ege sahillerindeki deniz trafiğini turist taşıyan yat ve yolcu gemileri oluşturuyor. Ancak Türkiye'de turizmin can damarı olan bu gemilerin ülkeye sadece döviz bırakmadığı ortaya çıktı.

Bu gemiler arasında ilk sırayı 95 gemiyle Yunan bayraklı gemiler alıyor.İkinci sırada Bahama, üçüncü sırada ise Panama bayraklı gemiler var.

Uluslararası sözleşmelere göre, limanlar gemilerin sintine atıklarını almak zorunda. Ancak mutfak çöplerini bırakabiliyor.

Yatların uğradığı bir çok liman çeşitli bahanelerle çöpleri geri çeviriyor. Gemiler, tur boyunca başka limanlara bırakamadıkları çöplerini Türk kıyılarına boşaltıyor.

Türkiye çöpleri ucuza alıyor

Ege adalarını gezen Yunan gemilerinin çöplerini kendi ülkelerine götürmek yerine Türkiye'ye getirmesi de dikkat çekici. Çünkü Yunanistan’da ton başına çöpün maliyeti 15 doları buluyor. İtalya ise mutfak çöplerini kabul etmiyor.

Diğer limanlara göre, uyguladığı ucuz çöp tarifesi Türkiye'nin tercih edilme nedeni olarak gösteriliyor. Kuşadası Limanı´nı işleten Ege Ports, bu yıl gemilerden çöp için ton başına 10 dolar ücret aldı, atıkları Kuşadası şehir çöplüğüne boşalttı.

Öte yandan, yolcu gemilerinin tıbbi atıklarını ayrıştırmadan çöplerini bırakması büyük tehlike yaratıyor. Tıbbi atıkların kesinlikle ayrı ve uluslararası standartlardaki ambalajlamadan sonra alınması gerekirken gemi yetkilisinin beyanı esas alınıyor. Ve çöplere hiç bir analiz yapılmıyor.

Ege sahilleri tehlike alarmları verirken Türkiye'de bu konuda tek bir çalışma var. O da Kuşadası'na sıvı atıkların toplanacağı bir depo yapılması.


Kaynak: cnnturk
Eklenme tarihi: 26.11.2004




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAAT VE SAAT
 FENWICK MARITIME
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 BERRAK Denizcilik
 BABAYLON Hotel
 DİPMAR Gemi Kurta..
 NAKLET Ticaret Lt..
 NEMTAŞ Denizcilik
 K-S Denizcilik Lt..
 KÖKSALANLAR Deniz..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim