Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
''Denizkurdu-2019'' tatbikatı başladı
“Mavi Vatan-2019” ile Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de güç gösterisi yapan TSK, dün başlayan Cumhuriyet tarihinin en büyük planlı tatbikatı “Denizkurdu-2019” ile “Mavi Vatan”daki kararlılığını ve hakimiyetini sürdürüyor.



Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Deniz Kurdu-2019 Tatbikatı dün, üç denizde başladı. 131 gemi tam savaş yüküyle Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e açıldı. Tatbikatta senaryo gereği, düşman denizaltısı torpido ile vurulurken, gemiler için tehdit üreten insansız hava aracı da etkisiz hale getirildi. Milliyet, tatbikatın Doğu Akdeniz bölümünü TCG Gaziantep’ten takip ediyor. İki yılda bir düzenlenen Deniz Kurdu Tatbikatı, bu yıl ilk kez aynı anda üç denizde (Akdeniz, Ege, Karadeniz) icra ediliyor. Tatbikata 131 gemi, 57 uçak, 33 helikopter ve yaklaşık 25 bin 900 personel katılıyor. Deniz Harp Merkezi Komutanlığı’nda kurulan 168 kişilik Tatbikat Kontrol Merkezi tarafından sevk ve idare edilen tatbikata; Deniz, Hava, Kara Kuvvetleri’nin yanı sıra Sahil Güvenlik ve Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları da katılıyor. Gemilerin harekâta hazırlık seviyelerini artırmak, deniz harekât görevlerini icra etmek, kriz ve harp dönemine yönelik eğitimler ve fiili silah atışlarını geliştirmek amacıyla düzenlenen tatbikatta, savaş gemileri dün; Karadeniz Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin ve İskenderun’dan tam savaş yüküyle Mavi Vatan’a açıldı. Marmaris’te bulunan Aksaz Deniz Üssü’nden filo, dün sabah erken saatlerde demir aldı. Tatbikata Aksaz’dan, 6 fırkateyn, 9 hücumbot, 1 akaryakıt gemisi, 1 amfibi çıkarma gemisi, 1 korvet, 1 denizaltı, 2 mayın avlama gemisi ve 2 yeni tip karakol botu katıldı. Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Güney Grup Komutanı Tuğamiral Hasan Özyurt, tatbikatın Doğu Akdeniz bölümünü fırkateynden takip ediyor.



Nükleer eğitim

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekâta hazırlık seviyesini artırmak amacıyla gerçekleştirilen tatbikatın Doğu Akdeniz’i kapsayan bölümü, gelişmiş deniz kuvvetlerinde bile az bulunan gemi, deniz karakol uçağı ve deniz helikopterlerinin yüksek katılım yüzdesiyle yapılıyor. “Halatlar fora” komutu ile limandan ayrılan filo ilk olarak asimetrik tehdit altında limandan çıkış eğitimi icra etti. Senaryo gereği, teröristler tarafından çalınan bir bot, fırkateynin mesafesine girmesiyle etkisiz hale getirildi. Ardından mayın avlama gemileri; Edremit ve Akçay, mayınları temizledi ve filo bu şekilde taranmış kanaldan limanı güvenli bir şekilde terk etti. Tatbikat, denizaltı savunma harp eğitimleri ile devam etti. Senaryo gereği, tehdit oluşturan düşman deniz altısı, su üstü gemileri, helikopterler ve deniz karakol uçaklarındaki SONAR ile tespit edildi. Tespit edilen düşman deniz altısı torpido ile imha edildi. Tatbikata hava savunma eğitim ve atışlarıyla devam edildi. Tatbikata katılan fırkateyn, hücumbotlar ve karakol botları, TCG Bayraktar’dan fırlatılan milli üretim Şimşek isimli droneyi, 40 mm ve 76 mm seri top atışlarıyla vurdu. Atışlar gemilerin Savaş Harekât Merkezi’nden (SHM) sevk ve idare edilerek dikkatle takip edildi. Tatbikat ve atış eğitimlerinde hedef kullanılmak üzere TUSAŞ tarafından geliştirilen Şimşek-1, ilk kez Mavi Vatan Tatbikatı’nda kullanılmıştı.



Ayrıca tatbikatta Deniz Kuvvetleri bağlısı tüm kıyı birlikleri tarafından, görev fonksiyonlarına yönelik olarak üs, limanların savunulması, doğal afetlerle mücadele, orman yangınlarına müdahale ve kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer saldırılara karşı korunma eğitimleri de gerçekleştirildi.

Gece atışıyla görsel şov

Havanın kararmasıyla, tatbikatın ilk gece atışlarına geçildi. Açık denizde, yıldızların da görsel şovu altında yapılan gece atışları beğeni topladı. Su üstü hedeflerine yapılan atışlarda, senaryo gereği bir terörist botu, fırkateyn ve hücumbotlarından topçu atışlarıyla vuruldu. Tatbikatta Albatroz-T, isimli uzaktan kumanda edilen milli üretim insansız deniz aracı kullanıldı.



ATAK'LAR DA KATILDI

Tatbikata, Deniz Harp Okulu ve Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu öğrencileri de katıldı. Bu kapsamda TCG Gaziantep’te 3 subay adayı ile 24 astsubay adayı öğrenci teorik olarak aldıkları eğitimleri tatbikatta pekiştirme şansı buldu. Öğrenciler geminin tüm bölümlerinde gözlem faaliyeti yaptı.

Tatbikata, Kara Kuvvetleri’nden genel maksat helikopterleri, ATAK helikopterleri, Deniz Kuvvetleri’ne bağlı İHA’lar, SAT ve SAS görev timleri, amfibi deniz piyade birlikleri ile hücum timleri, Hava Kuvvetleri’nden; F-16 ve F-4 uçaklarının yanı sıra havadan ihbar ve kontrol uçakları da katıldı.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 14.05.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERCAN Denizcilik
 CSR Denizcilik Sa..
 NİSA uluslararası..
 OSMAN VE YAŞAR EK..
 SARP Turizm
 ARAS Gemi Kurtarm..
 BORA Denizcilik S..
 SANCAK Den. Nak. ..
 YELKEN Denizcilik
 RİZE İPEKYOLU Den..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim