318 yat ve gemi Türk bayrağına geçti
Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şube Müdürü Cüneyt Koşu, denizcilik sektöründe, Türk sahipli yabancı bayraklı gemilerin Türk bayrağına geçişini kolaylaştıran yönetmelikte 30 Kasım tarihine kadar verilen sürenin, yıl sonuna kadar uzatılmasının beklendiğini bildirdi.
Koşu AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen Temmuz ayında denizcilik sektöründe Türk sahipli yabancı bayraklı yat ve gemilerin Türk bayrağına geçişini kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra 11 Kasım tarihine 318 yat ve geminin Türk bayrağına geçtiğini söyledi.
Bu değişiklikle 1500 ile 3 bin arasında yat ve geminin Türk bayrağına geçmesinin hedeflenmesine karşılık, beklenen sonucun gerçekleşmediğini anımsatan Koşu, yönetmelikte belirtilen sürenin uzatılması ve denizcilik sektörünün endişelerinin giderilmesi için, geçen hafta İstanbul'da Deniz Ticaret Odası'nda Denizcilik Müsteşarlığı, Maliye ve Gümrük teşkilatı yöneticileriyle toplantı yapıldığını anlattı.
Koşu, şunları kaydetti:
''Denizcilik sektöründe yabancı bayraklı Türk sahipli yat ve gemilerin Türk bayrağına geçişi için verilen süre 30 Kasımda sona eriyor. Türk sahipli yabancı bayraklı yat ve gemilerin Türk bayrağına geçişini kolaylaştıran yönetmelikten, denizcilik sektörü çok endişeli. Sürenin uzatılmaması halinde beklenen hedef gerçekleşmeyecek. 11 Kasım itibariyle 318 yat ve gemi Türk bayrağına geçti. Bu sayı beklenen rakamın çok çok altında. En az bin 500-3 bin yat ve geminin Türk bayrağına geçmesi hedefleniyordu.''
Türk sahipli ancak yabancı bayraklı olan yat ve gemilerin, Türk bayrağına geçişini sağlayan yönetmeliğin Temmuz ayında çıkmasına karşılık Gümrük Müsteşarlığı'nca Ağustos ayında düzenleme yapıldığını ifade eden Cüneyt Koşu, şöyle devam etti:
''Denizcilik Müsteşarlığı, Maliye, ve Gümrük Teşkilatı yetkilileri ile yapılan toplantıda, bu yönetmelikle ilgili denizcilik sektörünün endişeleri giderilmeye çalışıldı ancak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi, Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve yatların Türk bayrağına geçmesi için 30 Kasım olan son tarihin uzatılmasına yeşil ışık yakmadı. Gelir İdaresi buna sıcak bakmıyor. Denizcilik Müsteşarlığı sürenin uzatılmasını istiyor. Denizcilik sektörü bu yönetmelikten endişeli. Endişelerimiz arasında harç getirilmesi var. Bakanlar Kurulu'nun bu harcı 20 katına kadar artırma yetkisi var. Sıkıntının bir nedeni de Yönetmelik Temmuz ayında çıkmasına rağmen, Gümrük Müsteşarlığı'nın yaptığı düzenleme Ağustos ayı ortasını buldu. Bu da ciddi zaman kaybına yol açtı. Devletin amacı hakikaten Türk sahipli yabancı bayraklı gemileri Türk bayrağına almak istiyorsa, en azından bu süreyi yıl sonuna kadar uzatmalı. uzatma sağlanırsa denizcilik sektörü bunu daha iyi bir fırsat olarak görür. Böylece devlet ve yat sahipleri de amacına ulaşmış olur.''