‘Hedefiniz küresel olmalı’
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği’nden 1989’da mezun olan ve halen Karadeniz Holding Yalova Tersane Teknik Müdürü olarak görev yapan Göksel Atak, Dünya Denizcilik Günü’nde İTÜ Denizcilik Araştırmaları Kulübü (DENARK)’nün düzenlediği etkinliğe katıldı.
Konuşmasına Karadeniz Holding’in denizcilik sektöründeki yerini ve powership gemilerin çalışma prensibini anlatarak başlayan Atak, Karadeniz Powership filosunun 22 powership gemiden oluştuğunu ve toplam bin 76 personelin çalıştığını söyledi.
Şu anda bu sektörde öncü olduklarını ve gaz sektörüne girmeye hazırlandıklarını dile getiren Atak, şirketin filoya bir mothership ekleyeceğini kaydetti.
Denizcilik eğitimi alan öğrencilerin daha iyi konumları hedeflemesi gerekirken belli başlı firma ve kuruluşlarda kalıp kendilerini geliştiremediğinin ve dünya denizciliğine açılamadığının altını çizen Atak, MALTA LNG-POWER gibi global projelerin hedeflenmesi gerektiğini söyledi.
Karadeniz Holding’in birçok önemli pozisyonunda İTÜ mezunlarının bulunduğunu ve yeni mezunlar ile öğrencilere kapılarının açık olduğunu belirten Atak, “Kendinizi yeniliklerle donatıp tam manası ile birer ‘Marine Engineer’ olmanız gerekiyor. Bu konuda hem çevreye hem de sektöre, iyi bir mühendis olarak kendinizi tanıtmak ve geliştirmek her birinizin asli amacı olmalıdır” dedi.
Denizcilik sektörünün Türkiye’deki gelişimini anlatan İTÜ Denizcilik Fakültesi (DF) Öğretim Üyesi Seçkin Mengeçin ise, “Sevmeden, benimsemeden bu meslek yapılamaz. Mesleki konuda kendinizi geliştirirken daha fazla çaba göstermeniz gerekiyor. Özelliklede stajyer iken daha fazla soru sorup, daha fazla bilgi edinmeniz gerek. Denizcilik meslek değil, yaşam tarzıdır. Bu misyon ile kendimizi donatmalıyız” diye konuştu.