Sinop'ta petrol arayacaklar
Brezilyalı petrol firması Petrobras, 10 Şubat 2010 tarihine kadar Sinop-1 kuyusunda sondaja başlayacak.
Karadeniz'de sismik verilerle tespit edilen 10 milyar varillik petrol ve 3 trilyon metreküplük doğalgaz rezervinin keşfi için Sinop'un 145 kilometre açığında açılacak olan Sinop-1 kuyusunda yapılacak sondaj çalışması hakkında Petrobras yetkililerince Sinop Ticaret ve Sanayi Odası'nda (STSO) bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Sinop Valisi M. Hakan Güvençer, İl Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, Vali yardımcıları Mustafa Özkaynak ve Nadi Kılıçarslan, STSO Başkanı Erol Derici, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, CHP Sinop İl Başkanı Mustafa Acun, meslek örgütleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda Petrobras Genel Müdürü Hercules Silva ve Operasyon Müdürü Fernando Nobrega, Sinop-1 kuyusunda yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Genel Müdür Silva, Norveç'ten hareket eden 'Leiv Eiriksson' isimli petrol arama platformunun Şubat ayı başında Sinop'ta olacağını ve en geç 10 Şubat'a kadar sondaja başlayacağını söyledi. Sinop'a 145 kilometre uzaklıkta ve 5 bin 500 metre derinlikte yapılacak olan çalışmaların Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte yürütüldüğünü kaydeden Silva, "Sinop-1 Kuyusu petrol bulunması noktasında yüksek bir potansiyele sahip. 2008 yılının sonunda bu alanda çok önemli bulgular elde ettik. Türkiye'ye gelecek olan kule, bu gezegendeki en büyük petrol kulelerinden biri. Çok büyük bir çalışma alanına sahip. Platformun Sinop'a kadarki 2 aylık yolculuğu 8 bin 68 kilometrelik mesafeyi kapsıyor. İrlanda'nın Batı sahilindeki Biscay Körfezi'nden çıkan platform, hava şartlarının sert olmasına rağmen rahat bir yolculuk yapıyor. 50 bin ton olan petrol kulesinin 20-25 gün içerisinde Sinop'ta olması planlanıyor. Bundan sonraki aşamada Sinop'ta yapılması gereken işler var. Boğaz geçişi için ayrılan parçalar Sinop'ta birleştirilecek. Şubat'ın 10'una kadar kulenin hazırlanması ve sondaja başlanması gerekiyor" dedi.
Çalışmalarda Kastamonu'nun İnebolu ilçesi ile Samsun'un Çarşamba ilçesinin üs olacağını kaydeden Petrobras Genel Müdürü Silva, "Bu hazırlık aşamasında burada olacağız. 145 kilometre açıkta yapılacak olan sondaj çalışmalarında sahil üssü İnebolu olacak. İki Skorsky helikopterin konuşlanacağı Samsun Çarşamba Havaalanı'nı ise hava üssü olarak kullanacağız" diye konuştu.
Sondaj çalışmasının yaklaşık 6 ay süreceğini belirten Silva, hava şartları noktasında zorlanabileceklerini ifade etti. Silva, "Bizim için zor bir dönem olacak. Çünkü biz Güney yarım kürede çok aktifiz. Isı derecesi bakımından düşük yerlerde çalışmaya alışık değiliz. 2 bin 200 metre deniz derinliğinde yapılacak olan sondaj çalışmalarında toplam 5 bin 500 metre derinliğe inilecek. Potansiyel rezervi çok derin bir kuyu açacağız" şeklinde konuştu.
Petrol arama platformunun 20 milyon litre dizel, 11 milyon litre sondaj suyu, 44 bin kilovat enerji tüketeceğini belirten Silva, "Dizel tüketimi 20 milyon litre olması demek bir aracın 250 bin kez İstanbul'a gidip gelmesi demek. 44 bin kilovat enerji tüketimi ise 50 bin nüfuslu bir kentin bir günlük elektrik tüketimine eş değer. Platformda 36 Türk ve 4 Brezilyalı olmak üzere toplam 40 personel çalışacak" ifadelerine kullandı.
Programın sonunda STSO Başkanı Erol Derici tarafından Petrobras Genel Müdürü Hercules Silva'ya Sinop'a özgü gemi maketi kotra hediye edildi.