Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Türkiye bir sondaj gemisi daha satın aldı
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü petrol arama çalışmaları için önemli bir son dakika gelişmesi yaşandı.

Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarını yürüten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), İngiltere’de yapılan açık arttırmaya katılarak sıfırı 600 milyon dolar değerinde olan 2012 model sondaj gemisini 37.5 milyon dolara satın aldı.

‘Sertao’ adındaki geminin 11 bin 400 metre derinlikte çalışma yapabildiği ve piyasa değerinin 120 milyon dolar civarı olduğu öğrenildi.



Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Akdeniz’de sondaj yapacak üçüncü gemiyi İngiltere’de yapılan açık arttırmayla 37.5 milyon dolara satın aldı. 2012 yılında inşa edilen ve 2015 yılına kadar Brezilyalı Petrobras şirketinin kullandığı Marshall Adaları bayraklı gemi, 11 bin 400 metre derinlikte 3 bin metre sondaj açabiliyor.

Türkiye’nin ‘Milli Enerji ve Maden Politikası’ kapsamında denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması amacıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih ve Yavuz’dan sonra bir sondaj gemisi daha satın aldı. Fatih ve Yavuz’u Norveçten alan TPAO’nun 3. sondaj gemisi Brezilya’dan. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) imtiyaz sahipliğinde yayınlanan Denizcilik Dergisi’nin haberine göre, İngiltere’nin Port Talbot limanında iki yıldır bağlı bekleyen Sertao adlı sondaj gemisi için düzenlenen açık arttırmaya katılan TPAO, gemiyi 37.5 milyon dolara satın aldı.

SIFIRI 600 MİLYON DOLAR

Denizcilik Dergisi’nde yer alan haberde Sertao sondaj gemisinin yeni inşa maliyetinin 600 milyon dolar olduğu bilgisi de yer aldı. 2012 yapımı sondaj gemisi Sertao’un piyasa değerinin ise 120 milyon dolar civarı olduğu belirtildi.

SAMSUNG İNŞA ETTİ

Dergide gemiye ilişkin şu bilgiler yer aldı: Samsung tarafından Güney Kore’de 2012 yılında inşa edilen ve 2015 yılına kadar Brezilyalı Petrobras tarafından kullanılan sondaj gemisi çok yüksek basınç ve sıcaklık altında dahi görevini yerine getirebiliyor. 11 bin 400 metre derinliğe ulaşıp 3 bin metre sondaj yapabilen 61 bin DWT’lik Marshall Adaları bayraklı Sertao’nun uzunluğu 227, genişliği 42, draftı (suyun altında kalan kısım) ise 12 metre. Dünyada Türkiye’nin Fatih ve Yavuz adını verdiği derin deniz sondaj gemilerinin özelliklerini taşıyan 16 gemi bulunuyor. Bunlardan ikisi Türkiye’nin. Bu gemilerin 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme kabiliyeti var.

DENİZİN DİBİNDE 12 BİN METRE DERİNLİĞE ULAŞIYOR

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerini yürüten Yavuz sondaj gemisi geçtiğimiz haziran ayında faaliyete başladı. 6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz, yaklaşık 230 metre uzunluğa ve 36 metre genişliğe sahip. Sondaj kulesinin yüksekliği deniz seviyesinden yaklaşık 103 metre. Yani Galata Kulesi’nden yaklaşık 36 metre daha uzun. Gemi 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında dahi sondaj yapabiliyor. Dinamik Pozisyonlama sistemiyle 6 metreye ulaşan dalgalarda dahi sondaja devam edebiliyor. Yavuz yaşam alanlarıyla da çalışanlara konfor sunmakta. Geminin içerisinde sinema salonu, spor salonu ve dinlenme odaları ve 4 yataklı mini bir hastane ile tam zamanlı bir doktor mevcut. Gemi daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya, Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı. Gemide Dynamic Positioning sistemi mevcut. 6 metreye kadar olan dalgalarda sondaj sorunsuz devam edebiliyor. Teknik özellikler olarak Fatih sondaj gemisi ile aynı özelliklere sahip.

Maksimum yatak kapasitesi 210 olan Yavuz’da çalışan Türk personeller genellikle 21 günlük çalışmanın ardından bir haftalık süreyle eve dönüyor. Yabancı personeller ise 28 günde bir izin kullanabiliyor. Elektrik ihtiyacını 42 megavat kapasiteli dizel yakıtlı jeneratörlerden karşılayan Yavuz’un 7,5 milyon litre yakıt kapasitesi bulunuyor. Yapımı 2011’de tamamlanan Yavuz, daha önce Tanzanya, Kenya, Malezya ve Filipinler başta olmak üzere farklı ülkelerde görev aldı.





Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 10.02.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ORTAK Denizcilik
 NAMAR Denizcilik
 DİNÇER Yatçılık
 UNIMARIN Denizcil..
 SDS Denizcilik ve..
 TAMİ Denizcilik
 ÖZGÜN Company
 SKY MARIN Yacht A..
 GÜLHAN Denizcilik
 ALTERNATİF Denizc..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim