Geminin yükünü satan Kaptan tutuklandı
Türkiye’den bir limandan Şubat ayında 3 bin ton demir yüklü olarak Libya’ ya gitmek üzere denize açılan "LADY MARIA" isimli gemi, yolculuk sırasında geminin ismi ve seri numarası gemi sahibinin bilgisi dahilinde değiştirildi ve sahte belge düzenlenmek suretiyle 20.02.2020 tarihinde Gazimağusa limanına gelerek yükünü boşalttığı tespit edilmesi sonucu gemi kaptanı Suriye uyruklu Mustafa Hassan Shadeh 05.03.2020 tarihinde tutuklandı.
GEMİNİN ADI DEĞİŞTİRİLDİ, BELGELER SAHTELENDİ
Togo bayraklı Lady Maria isimli geminin İzmit Hereke limanından Libya’ya gitmek için yola çıktığı ve denizin içerisinde birçok evrağının yanı sıra ismi de boyanarak "PHONEIX S" olarak değiştirildiği bildirildi. 3 bin ton demirle Libya’ya gitmek için yola çıkan geminin daha sonra rotasını Kıbrıs’a çevirdiği ve Gazimağusa Limanı’na demirlediği, sahtelenen belgelerin Limanlar İdaresi’ne sunularak yükünün indirildiği ve bir kişi tarafından KKTC’deki bir şirkete satılarak milyon dolarlık yolsuzluğa imza atıldığı ortaya çıktı.
3 BİN TON DEMİR 1 MİLYON 238 BİN 528 DOLARA SATILDI
Kaptanı olduğu geminin sahte manifestosu ile bilgilerini, Gazimağusa Liman Başkanlığı’na vererek tedavüle süren 63 yaşındaki Suriyeli Mustafa Hassan Shhadeh tutuklanarak mahkemeye çıkarılırken, polis, 3 bin ton demiri 1 milyon 238 bin 528 ABD Doları’na satan kişi ile demirleri satın alan kişinin arandığını açıkladı. Hakkında 3 gün tutukluluk emri alınan kaptanın avukatı ise mahkemede müvekkilinin belgelerin sahte olduğunu bilmediğini iddia etti, polis, geminin adının denizde seyir halindeyken değiştirildiğini söyledi. Sedef BOŞNAK Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün önceki gün Gazimağusa Limanı’na gelen ve hemen her şeyiyle sahte olduğu yönünde açıklama yaptığı geminin büyük bir yolsuzluk olayında kullanıldığı ortaya çıktı. İzmit’teki bir limandan Libya’ya doğru yola çıkan ancak rotasını değiştirerek KKTC’ye getirilen gemideki 3 bin ton demirin sahte belgelerle indirilerek buradaki bir şirkete 1 milyon 238 bin 528 dolara satıldığı belirtildi. ‘PHONEIX S’ adıyla limana gelen geminin gerçek adının Lady Maria olduğu ve yolda ismin boyanarak değiştirildiği belirtildi. Geminin Lady Maria’dan önce ise isminin Mirabella olduğu anlaşıldı. Belgeleri, kayıt numaraları ve adı sahtelenerek milyon dolarlık yolsuzluk olayında kullanılan geminin 63 yaşındaki Suriye uyruklu Kaptanı Mustafa Hassan Shhadeh tutuklanarak dün Gazimağusa’da mahkemeye çıkarılırken, polis, demirleri satan ve alan olmak üzere iki kişinin daha arandığını açıkladı.
‘Sahte belge düzenleme, tedavüle sürme ve sahtekârlıkla para temini’ suçlamasıyla, Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde Ceza Davaları Yargıcı Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler’in huzuruna çıkartılan Suriyeli kaptan aleyhine tahkikat maksatlı 3 gün tutukluluk emri temin edildi. Meseleyi çok yönlü soruşturup, suçla bağı olan 2 kişiyi daha arayan polis, İzmit’teki bir limandan Libya’ya gitmek üzere yola çıkıp, seyir halinde ismi değiştirilen Lady Maria isimli gemide yüklü 3 bin ton demirin, Gazimağusa Limanı’nda aranan kişi tarafından, bir kişiye, 1 milyon 238 bin 528 dolar karşılığında satılıp, sahtekarlıkla para temin edildiğini tespit etti. Polis Basın Subaylığı da dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gazimağusa’da M. H. S.’nin (E-63) kaptanı olduğu ve yaklaşık 3 bin ton demir yüklü olan Lady Maria isimli geminin ismi ve seri numarasının, yolculuk sırasında gemi sahibinin bilgisi dahilinde değiştirilerek sahte belge düzenlendiği ortaya çıkarıldı. Geminin Gazimağusa Limanı’na giriş yaptıktan sonra, demir yükünün KKTC’de faaliyet gösteren bir firmaya teslim edileceğine dair sahte düzenlenmiş manifestolarla birlikte Liman Başkanlığı’na verilmek suretiyle tedavüle sürüldüğü ve söz konusu demirlerin de başka bir şahıs tarafından 1 milyon 238 bin 528 dolar karşılığında bir şirkete satılmak suretiyle sahtekârlıkla para temin edildiği tespit edildi.
Gemi kaptanı M. H. S. tutuklandı” ifadelerine yer verdi. Polis, detayları paylaştı Gazimağusa Kaza Mahkemesi’nde görüşülen dünkü tutukluluk duruşmasında polis, olayının detaylarını aktardı. Savcı Yardımcısı Fırat Kızıktunçlar’ın tanığı olarak mahkemede yeminli şahadet veren Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görev yapan meselenin tahkikat memuru Ayhan Arabi, zanlının, Gazimağusa’da, “sahte belge düzenleme ve tedavüle sürme” ve “sahtekarlıkla para temini” suçlarından methaldar olduğunu söyledi. Ayhan Arabi, zanlının, kaptanı olduğu ve içerisinde 13 mürettebat ile yaklaşık 3 bin ton demir bulunan Lady Maria isimli gemiyle 2020 Şubat ayı içinde, İzmit’teki bir limandan Libya’ya doğru denize açıldığını söyledi. Arabi, sahibinin bilgisi dahilinde ismi ve seri numarası seyir halinde değiştirilen geminin, sahte isimle Gazimağusa Limanı’na geldikten sonra, zanlının, üzerindeki demir yükünü KKTC’de faaliyet gösteren bir şirkete teslim edeceğine dair sahte manifesto ve sahte gemi belgelerini, Gazimağusa Liman Başkanlığı’na vererek tedavüle sürdüğünü anlattı. Zanlının, 5 Mart’ta derdest emri gereği tutuklandığını belirttikten sonra, meseleyle bağı olan iki kişiyi daha aradığını kaydetti. Arabi, incelenmesi gereken kamera kayıtları ile alınması gereken ifadelerin bulunduğunu kaydettikten sonra, mahkemeden serbest kalması halinde tahkikatına etki etme olasılığı olan zanlı aleyhine tutukluluk emri talep etti.
“Evrakların sahte olduğunu bilmezdi” Zanlıyı savunan Avukat Fehmi Altunç, süreye itiraz etmedi ancak müvekkilinin konu belgelerin sahte olduğundan haberdar olmadığını iddia etti. Tanık polis ise cevaben “Kaptan, seyir halinde değiştirilen gemi adından haberdardı. Ayrıca, bildiğine dair beyanı vardı” dedi. Huzurundaki şahadeti değerlendiren Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler, ciddi suçla ilgili yürütülen tahkikatın selameti açısından zanlının 3 gün süreyle poliste tutuklu kalmasına emir verdi. Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün açıklaması Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Limanlar Dairesi Müdürlüğü tarafından önceki gün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Beyan etmiş olduğu bayrak yetkilerinden tüm sertifikaların sahte olduğu teyit edilmiştir. Ayrıca beyan edilen bayrak yetkilerinden tüm sertifikaların da sahte olduğu teyit edildiği bildirildi. Gemi Zonguldak Limanı’ndan kalkmış olduğunu ‘Liman Çıkış Belgesi’ ile beyan etmiştir. Yapılan araştırma sonucu geminin Zonguldak Limanı’na gitmediği ve liman çıkış belgesinin sahte olduğu belirlenmiştir. Zonguldak Liman Başkanlığı geminin Zonguldak Limanı’na giriş yapmadığını teyit etmiştir. Geminin asıl isminin LADY MARİA ve IMO no’sunun 8500070 olduğunu kontrol sırasındaki bulgular ile Kaptan ve 2. Kaptan’ın itirafıyla anlaşılmıştır. Geminin baş tarafındaki orijinal isimlerin boya ile boyanarak saklanmaya çalışılmasına rağmen, orijinal isim yarı okunur vaziyettedir.
Geminin baş tarafında bulunan geminin daha önceki kayıtlı ismi olan MİRABELLE ismi halen kabartma yazı ile durmaktadır. Geminin Köprü üstünde yapılan kontrollerde LADY MARIA gemisine ait olan eski evraklar tespit edilmiştir. 25 Şubat 2020 tarihinde Gazimağusa Kaza Mahkemesi, söz konusu geminin 9 Mart 2020 tarihine kadar Gazimağusa Limanı’nda bağlanmasına hükmetmiştir. Gemi şu anda Gazimağusa Limanı’nda karşı kayalarda demirletilmiş vaziyette bekletilmekte olup herhangi bir boşaltım veya yükleme olmaması için rıhtıma yaklaşmasına izin verilmemektedir. Limanlar Dairesi’nin geminin gerçek kimliği ile ilgili araştırmaları devam etmektedir.”
Üç beş kurus ararsanız calısanın maasından
Üç beş kurus adam calıstırmaya kalkarsanız boyle olur bi denizde Suriye yoktu buda cıktı üç bes kurus kazanç yapacaksınız akli sıra isçi maasından gemiyi satmadıgına dua edin buda hangi sirket ise ders olsun Yazan: Ilhan Deniz - 10.03.2020 20:46:06
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz