Suudi Arabistan 24 saat içinde 14 süper tanker kiraladı
Suudi Arabistan Ulusal Denizcilik firması Bahri, 24 saat içinde 14 süper VLCC (Very Large Crude Carrier) kiraladı.
Suudi Arabistan Ulusal Denizcilik firması "BAHRİ", geçtiğimiz hafta aldığı bir kararla dünya çapındaki müşterilere ham petrol göndermek için geçici olarak 14 süper tanker kiraladı.
Bahri şirketi kendi flosunda bulunan 42 VLCC'ye ek olarak kiraladığı yeni VLCC'leri, artan talebi karşılamak için kullanacak.
Suudi Arabistan önceki hafta, Rusya ile petrol fiyatı savaşı başlamasından sonra üretim kapasitesini artırma planlarını açıklamıştı.
Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki Petrol Savaşları taşıma maliyetlerini artırdı
OPEC ve OPEC dışı ülkelerin (OPEC+) toplantısında ek üretim kesintisi kararının çıkmaması, küresel piyasada arz fazlasında artış riski oluştururken, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dünya genelinde ham petrol talebini olumsuz etkiliyor. Gemi brokerlerine göre, en az 2 milyon varil petrol alabilen gemiyi kiralamanın ortalama maliyeti 85.000 dolara çıktı.
Ortadoğu ile Çin arasındaki rota için tanker kiralamak ise çok daha pahalı. Saudi Aramco'nun nakliye kolu Bahri'de maliyetler 105.000 dolara kadar ulaşıyor.
Bahri, kendi gemilerine sahip ve nadiren daha fazla gemi için spot pazara girebiliyor. Şu anda maksimum üretim kapasitesinin üzerine ihracat yapmak isteyen Suudi Arabistan'ın kendi taşımacılığını karşılamak için daha fazla gemiye ihtiyaç duyabileceği bekleniyor.
Suudi Arabistan, OPEC'in petrol arzını azaltma önerisini reddeden Rusya'ya rekor fiyat indirimiyle karşılık verdi
Rusya, önerilen OPEC üretim kesintilerini desteklemeyi reddettikten sonra Sauid Aramco, ham petrolü müşterilerine ulaştırma amacıyla fiyatlarda indirim sunan planını açıklayarak petrol savaşı başlatmıştı.
Saudi Aramco, maksimum üretim kapasitesini Nisan ayında rekor düzeye yükseltecek. 12 milyon varil olarak kapasite 300.000 varil daha artacak.
Rusya ise ise petrol arzını günde 500.000 varil arttıracak.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya'nın liderliğindeki örgüt üyesi olmayan ülkeler üç yıldır OPEC+ adı altında birlikte hareket ederek üretimlerini gönüllü olarak kısmışlardı.