Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Kumanyacıların korona tedbirleri sorunu
Gemi Tedarikçileri Derneği üyeleri, boğazlarımızdan transit geçen ya da Türkiye limanlarına uğramış yabancı bayraklı gemiler ile yurt dışı seferdeki Türk bayraklı gemilerin/mürettebatın/yolcuların, gıda-içecek, Sarf/temizlik/bakım onarım malzemeleri, yedek parça vb. geniş bir ürün yelpazesini karşılıyorlar. Ülkeye döviz kazandırıyorlar.

Denizciliğin ve yatırımları milyonlarca dolar olan ikmal hizmetleri sektörünün, devletten beklediği destek yasal düzenlemelerde sektörlerinin dikkate alınması olarak belirtiliyor. Çünkü; Kumanyacılık, her ne kadar denizciliğe bağlı olsa da ayrı ele alınmasını gerektiren farklılıklar içeriyor.

Ülkemizden transit geçen veya yurt dışı seferde olan gemilere binlerce çeşit gıda ve saf malzemesi vb. verilebiliyor. Bir gemi sipariş verirken liste halinde alacağı ürünleri belirtiyor. Bu listelerde kayıtlı ürünlerin birkaçını verilememesi halinde siparişler başka ülkelere kaydırılabiliyor.

Gemiler, 2-3 aylık sefere çıktıklarında temel ihtiyaçları olan gıda ve sarf malzemeleri sıklıkla kullanılabiliyor. Ki bunların ihracat ya da iç piyasa dengelerini etkileyecek hiçbir değeri de bulunmuyor.

Zaman zaman ihracatta çeşitli kurumlardan ön izin alınmasını gerektiren tebliğler yayımlanıyor. Örneğin; Kolonya-maske-tulum-gözlük-dezenfektan-şeker-soğan-patates-limon gibi ürünler ön izin kapsamına girebiliyor. Kumanyacılık sektörünün özelliklerini TURSSA/Gemi Tedarikçileri Derneği sürekli yazılı ve sözlü olarak anlatıyor. Sorunlar çözülüyor. Bir sonraki düzenlemede kumanyacılar yine unutuluyor. Bu böyle sürüp gidiyor.

Artık, kumanyacılık sektörünün özellikleri İhracat Genel Müdürlüğü’nce tam olarak her düzenlemede dikkate alınmalıdır. Yoksa iç piyasayı etkilemeyen ve normal ihracat gibi değerlendirilmesi gerekmeyen gıda ve sarf malzemelerinin yurt dışı seferinde bulunan gemilere teslimi bu gibi kısıtlamalardan ayrık tutulması gerekiyor.

Kumanyacılık / gemi tedarikçiliği sektöründe faaliyetlerde bulunan dernek üyelerinin teslimatlarında uluslararası rekabet göz önüne alınarak Gümrükler Genel Müdürlüğü’nce basitleştirilmiş işlemler uygulanıyor. Gümrük otoritesi kumanyacılık sektörünü dünya çapında algılayabildiği için İhracat yapan firmalardan farklı bir statüyü kumanyacılara tanımış bulunuyor. Özel bir genelge ile gemi teslimatlarına konu binlerce ürünü üç GTİP’te beyan etme imkânı tanınmış bulunuyor. Oysa ön izin alınırken her ürün için ayrı beyan gerekiyor. Bu durum, kumanyacıların beyannamelerinde belirtilen GTİP ile farklılık yaratıyor ve idari sorunlara yol açıyor. Böyle çelişkilerin ve idari işlem süreçlerinin yaşanmaması için Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün görüşünü de alarak düzenleme yapması ülke menfaatleri açısından önem taşıyor.




Kaynak: Dünya (Hasan Akdoğan)
Eklenme tarihi: 16.04.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CSR Denizcilik Sa..
 DENİZCİLER Turizm
 BÜYÜK ÇAMLICA Den..
 SELİNDA Boat
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 ER-MAR Denizcilik..
 DENSAN Denizcilik
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 CEM Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim