Sardalya Karadeniz’e Kaçtı
Karadeniz`de sardalya bereketi yaşanıyor. Balıkçılar, genellikle Ege`de görülen sardalyanın Karadeniz sularında görülmesini küresel ısınmaya bağlıyor.
Ege balığı sardalya, artık Karadeniz sularında avlanıyor. Bu ayda Marmara Denizi`ne geçmesi gereken çinekop ise iddiaya göre boğazdaki tüp geçit çalışmalarından dolayı Marmara sularına gitmiyor. İklimlerin bozulmasıyla balığın rotasını İstanbul tarafına çevirdiğini belirten balıkçı Mustafa Mollaoğlu, "Havanın karayel olmasıyla tekrar hamsi Fatsa sahillerine gelmeye başladı. 2-3 ay daha hamsi devam edeceğe benziyor. Bu sezon hamsi diye ağ sarıyoruz, sardalya çıkıyor.
Biz 20-30 seneden beri böyle bir şey görmemiştik. Bu ayda Marmara Denizi`ne akacak çinekop akamadı. İstanbul Boğazı`ndaki tüp geçit çalışmalarının balığı rahatsız ettiğini düşünüyoruz. Karadeniz balıkçısı bazen gülüyor, bazen ağlıyor. Ağlamasının nedeni iklimin tutmamasından. Sıcak havada insanlar balık yemiyor. İnsanlar ille de soğuk havada hamsi, balık yiyor. Gemi bizim evimiz, geceleri denizde mücadele ediyoruz. Çoluk çocuğu özlüyoruz. 5-6 ay böyle idare edeceğiz" dedi.
Balıkçı Eftal Mutlu ise, "Gürcistan sularından hamsiler geldi. Hamsi yılda bir kez tur yapar. Bu sene denizde fazla gördük. Hamsi sahillere fazla geldi. İstanbul`dan buraya kadar hamsi görünüyor. Biz hamsinin neslinin tükendiğini söylüyorduk, ancak bu sene gördük ki aşırı bir üreme olmuş" diye konuştu.
Denizde ne varsa avlamaya çalıştıklarını ifade eden Mutlu, "Bu zamana kadar Karadeniz`de görülmeyen sardalya balığı bu sene buralarda da var. Sardalya balığı ısınma dolayısıyla çıktı. Biz bunu küresel ısınmaya bağlıyoruz. İnsanlar tezgahta artık sardalya balığı da görecekler. Ama insanlar bu balığı tanımıyor, alışmakta güçlük çekecekler" şeklinde konuştu.