13 ülke mürettebat değişikliği bildirisi imzaladı
On üç ülke, dün İngiltere tarafından düzenlenen uluslararası mürettebat değişikliği zirvesinden sonra yabancı sınırları denizcilere açmak ve ülkelerine geri dönüşlerini hızlandırmak için ticari uçuş sayısını artırmak ve diğer yeni uluslararası tedbirler almayı kabul etti.
Paktı imzalayan ve denizcileri kilit işçi olarak tanıyan 13 ülke; Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Endonezya, Hollanda, Norveç, Filipinler, Suudi Arabistan, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri oldu.
İngiltere taşımacılık sekreteri Grant Shapps şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanındaki limanlarda mahsur kalan binlerce insanın olması kabul edilemez ve bir şeyleri değiştirmek için onlara ve ailelerine borçluyuz. Bugün denizciler ve yeni uluslararası ortaklarımızla birlikte dünyanın dört bir yanındaki kadın ve erkeklerin evlerine dönmesini engelleyen bürokrasiyi sona erdirme amaçlı yeni bir bölüm oluşturuyoruz.”
Küresel olarak şu anda denizde mahsur kalan 200.000'den fazla denizci var ve ayrıca denizde çalışarak ödeme almak için bekleyen başka bir 200.000 ise evlerinde bekliyor.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası genel sekreteri Guy Platten konuşmasında şunları söyledi:
“Bu zirve, dünyanın dört bir yanındaki denizcilerin en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde siyasi liderliğin hoş bir gösterisidir. Hükümetler şimdi bu zirveyi, denizcilik endüstrisinin sağladığı çözümleri uygulamak için bir katalizör olarak kullanmalı ve bunları uygulamaya koymak için gereken siyasi iradeyi uygulamalıdır. Bu sorunu çözmek için para ve karmaşık müzakerelere gerek yok!’’
Uluslararası Denizcilik Örgütü, devletlerin mürettebat değişikliklerini güvenli ve verimli hale getirmeyi benimsemeleri için 12 adımlı bir süreç oluşturdu.
Heyecanla beklenen zirveden gelen haberlere cevap veren Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), dünya hükümetlerini, mürettebat değişikliklerini mümkün kılmak ve mevcut krizi çözmek için denizcilere vize, sınır ve karantina muafiyetleri vermek üzere hızlı bir şekilde harekete geçmeye çağırdı.
ITF genel sekreteri Stephen Cotton; “Hükümetler bugün, sözleşmelerini aşarak gemilerde çalışmaya hapsolan ve umutsuzca eve dönmek isteyen 200.000'den fazla denizciye yaşadıkları krizi önlemek için acilen bir dizi eylemde bulunma sözü veren bir açıklamayı kabul etti.” dedi.
“Bugün taahhütleri için bir araya gelen ülkelere teşekkür ediyoruz ve şimdi paktı imzalayan bakan ve yetkilileri ülkelerine geri dönmeleri ve denizcilere güvenli mürettebat değişiklikleri ve ülkelerine geri dönüşü sağlamak için izin veren pratik muafiyetler ve feragatler getirerek bu kritik taahhütleri takip etmeleri gerekliliğini vurguluyoruz.’’
Cotton ise; “Kriz daha da kötüleşmeden hükümetler üzerlerine düşeni yapmalı. Bu, gemilerin yanaştığı liman devletlerini ilgilendiriyor. Gemilerin kayıtlı olduğu bayrak devletleri; havaalanlarına sahip geçiş merkezleri, ve denizcilerin anavatanı olan ülkelerin, gelecek hafta değil yarın değil, şimdi denizciler için vize, karantina ve sınır istisnaları yapmaları gerekiyor.” dedi.
A.P. Moller-Maersk CEO'su Soren Skou dün zirvenin kapanmasıyla şunları söyledi: “İlgili ulusal hükümetlere, bu insanların durumlarını çözmeye ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için kilit ülkeler arasında güvenli koridorlar kurulması için ısrar ediyoruz.” dedi.
Skou, hızlı hareket etmemenin “denizde güvenlik açısından potansiyel sonuçları olan insani bir dünya krizi” yaratabileceğini söyledi.