Komşu'yu telaşlandıran Oruç Reis göreve hazır
‘Navtex' adı verilen seyrüsefer bildiriminin ardından Yunanistan'ı telaşlandıran Oruç Reis, gerekli hazırlıkların ardından Akdeniz'e açılıyor. Antalya açıklarında demirleyen gemi, Doğu Akdeniz'de sismik tarama yapacak.
Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacak olan tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki 5-6 araştırma gemisinden biri olan Oruç Reis, yeni görevine hazır. Türkiye’nin ‘Oruç Reis’ sismik araştırma gemisinin çalışmaları için yayınladığı ve denizcilik terminolojisinde ‘Navtex’ adı verilen seyrüsefer bildirimi, Atina’yı telaşlandırmıştı. Yunan basını, 2 Ağustos’a kadar geçerli Türk Navtex’inde, ‘Oruç Reis’in çalışma yapacağı bölgelerden bazılarının, Yunan kıta sahanlığı içinde bulunduğunu iddia etmişti. Daha önce Karadeniz ve Marmara’da sismik araştırma faaliyetlerinde bulunan Oruç Reis, o tarihten bu yana Akdeniz’de faaliyetlerine devam ediyor. En son Batı Güzelyurt-2 lokasyonunda üç boyutlu sismik toplama faaliyetlerini yürüten Oruç Reis, gerekli hazırlıkların ardından yeniden Akdeniz’e açılacak. Antalya Limanı mendirek sahası dışındaki rıhtıma demirleyen geminin, Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetine başlaması bekleniyor.
DÜNYADA İLK 5’TE
Faaliyetine 15 Ağustos 2017’de başlayan ve yüzde 90 yerli tasarım, işçilik ve entegrasyonu olan gemi, Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili’nden de görülebiliyor. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor. Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki 5-6 araştırma gemisinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor.
15 BİN METREDE ARAMA YAPABİLİYOR
Oruç Reis araştırma gemisinin, personel kapasitesi 55. Bunun 24’ü gemi adamı, 31’i ise idareci ve araştırmacıdan oluşuyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor. Gemi örnekleme ekipmanı, jeoloji ve oşinografi laboratuvarlarına da sahip.
UZMANLAR: TÜRKİYE GÜCÜNÜ ULUSLARARASI HUKUKTAN ALIYOR
Uzmanlar, Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’de yürüttüğü hidrokarbon arama faaliyetlerinin uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde yürütüldüğünü ve kıta sahanlığının belirlenmesi konusunda ise ana karanın esas olduğunu belirtiyor.
Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Av. Boşça: Mevcut durumda Yunanistan’a ait adalar, Türkiye’nin doğal uzantısı üzerinde olduğundan bu adalar uluslararası teamüller gereği kıta sahanlığı kapsamında değerlendirilemez.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Biresselioğlu: Yunanistan’ın on binlerce kilometrekareyi kapsayan bir kıta sahanlığı iddiası kendisinin taraf olduğu BM Deniz Hukuku Sözleşmesinin ‘hakça paylaşım’ ilkesine tamamıyla aykırı. Türkiye karasına yakın olan adalar üzerinden çizilen sınırlar BMDHS’nin 300. maddesi ile karşıtlık göstermekte olup, iyi niyetle değerlendirilmesi ve Türkiye tarafından kabul edilmesi mümkün değildir.