ARES Tersanesi dördüncü gemi inşa tesisini hizmete aldı
Bu yıl Ocak ayında Antalya Serbest Bölgesi'ndeki dördüncü gemi inşa tesisini hizmete alan ARES Tersanesi, böylece 90 metreye kadar korvetler, açık deniz karakol gemileri ve hücumbotlar inşa edebilecek.
Antalya Serbest Bölgesi’nde iki üretim adasında askeri ve yarı askeri bot üretimi gerçekleştiren ARES Tersanesi, dünyanın 9 farklı ülkesinde görev yapan ve bu görevleri sırasında gösterdiği performans ile ünlenen 100’den fazla yüzer unsuru başarı ile son kullanıcılarına teslim etmiş. Bünyesinde hem sac işlemeyi hem de gelişmiş kompozit teknolojisini aynı anda yapabilen/uygulayabilen çok fazla tersane olmadığını söyleyen ARES Tersanesi Üretim Müdürü Oğuzhan Pehlivanlı, “Bu durum geniş bir makina envanteri zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Hali hazırda makina parkurumuzda 110 adet sabit tezgah/makina mevcut” dedi. “Hizmete başlayan ve alüminyum ile çeliğe hayat verilecek yeni tesisimizde robotik tezgâhlarla, kesme, işleme ve blok üretimi yapmayı yeni hedefimiz olarak orta vadeli temin planımıza aldık” diyen Oğuzhan Pehlivanlı sorularımızı yanıtladı.
Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.
ARES Tersanesi Antalya Serbest Bölgesi’nde iki üretim adası üzerinde konuşlu toplam 40 bin metrekare kapalı üretim ve depolama alanına sahip, bugüne kadar yaptığı tüm yatırımları öz kaynakları ile gerçekleştirmiş, aynı anda birçok farklı (çelik, alüminyum, kompozit) projeyi yürütebilme kabiliyeti olan, yeni yatırımları ile ürün kapasitesini 90 metre boy ve 2000 ton deplasmana kadar yükseltmiş, genç-dinamik-taahhütlerini her zaman erken yerine getirmeye çalışan bir yeni inşa tersanesidir. 2006 yılında kurulan ARES, 2007 yılında aldığı stratejik bir karar değişikliği ile askeri ve yarı askeri bot üretimine yönelmiştir. O tarihten bugüne kadar dünyanın 9 farklı ülkesinde görev yapan ve bu görevleri sırasında gösterdiği performans ile ünlenen 100’den fazla yüzer unsuru başarı ile son kullanıcılarına teslim etmiştir. Bu başarıyı gerçekleştiren alanında uzman 300’ün üzerinde çalışanımız mevcut olup meslek için eğitimler ile tecrübelerinin/mesleki bilgilerinin güncel kalması sağlanmaktadır.
Mevcut ve yakın dönem projelerimize değinecek olursak;
* Umman Polis teşkilatına bağlı olarak çalışan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, ilki hizmette olmak üzere, üç adetini sevk ettiğimiz 26 metre, 14 adet Hızlı Önleme ve Karakol Botu projesi tüm hızıyla devam etmektedir.
* Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyacı olan Kontrol Botu Projesi fiilen başlamış olup proje bot adedi 122 olarak belirlenmiştir. Halen projenin tasarım gözden geçirme aşaması devam etmekte olup 2020 yılı sonunda prototip bot TCSG K.lığı tarafından iki aylık deneme sürecine alınacaktır. Seri üretim mantığı ile başlayacak projede dünyada da çok örneği bulunmayacak şekilde her iki ayda bir defa altı adet bot teslimi yapılacaktır.
* 2018 yılının Ekim ayında son paketi teslim edilen Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 17 adet botun eğitim süreçleri devam etmektedir. Alanlarında uzman ARES personeli tarafından bot kullanma, teorik eğitim, bakım eğitimi ve askeri eğitim başlıkları altında yaklaşık 5 yıldır süren projenin 2020 yılı sonunda tamamlanması beklenmektedir.
Bunların yanında kısa zaman içerisinde tamamlanmasını ve başlamasını beklediğimiz üç adet potansiyel projenin hazırlık aşamaları tamamlanmak üzeredir.
Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?
ARES’in ülkemize kazandırdığı ilkleri iki ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar marka değeri olarak başarılan ilkler ve teknoloji/üretim tekniği ilkleri olarak sınıflandırılabilir.
Marka değeri olarak ilklere örnek vermek gerekirse;
* Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi (2016 TOBB)
* 2016 yılından 2020 yılına kadar geçen süre içerisinde Türkiye’nin en büyük gemi ihracatçısı
* 2016 yılında “Dünyanın En İyi Karakol Gemisi Üreticisi” ödülü
* 2016 yılında alınan “Dünyanın En İyi Süratli Karakol Gemisi” ödülü (ARES 110 HERCULES)
* 2018 yılında alınan “Dünyanın En İyi Açık Deniz Karakol Gemisi” ödülü (ARES 150 HERCULES)
* Türkiye’den Umman’a yapılan ilk askeri gemi ihracat projesini gerçekleştiren tersane
* İhracat yapılan ülkelerde daimi görev yapan kalite, garanti ve eğitim ekipleri
Teknoloji/Üretim tekniği ilklerine örnek vermek gerekirse;
* Epoksi reçine ile gelişmiş vakum infüzyon üretimi yapan ilk ve tek tersane
* Tek parça kalıpta infüzyon yapılan en büyük kompozit gemi
* Tamamıyla iklimlendirmeli infüzyon alanları ilk akla gelen noktalar olarak söylenebilir.
Tersanelerde makina, Ar-Ge ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?
Kurumsal, gelecek vizyonu olan ve esas amacı gelişerek üretmek olan her kuruluş gibi ARES’ in de bir gelecek planlaması mevcut tabi ki. Bu doğrultuda tesis altyapısı, hedef pazarların ihtiyacına uygun olacak şekilde bot/gemi/askeri gemi/lüks ihtiyaçlar gibi sektör isterleri günümüz ve gelecek öngörüsü ile tespit ediliyor ve Yönetim Kurulumuza sunuluyor. Yönetim Kurulumuzun tavsiyeleri ve kararları sonrasında ihtiyaç belirlemesi ve kısa (bulunulan iş yılı), orta (1-3 yıl) ve uzun (3-7 yıl) süreli temin planlarımız oluşuyor. Bu planlar kapsamında 2020 yılının Ocak ayı içerisinde tamamlanarak hizmete giren en önemli yatırımımız, Antalya Serbest Bölgesi'ndeki dördüncü gemi inşa tesisimizdir. Bu binada 90 metreye kadar korvetler, açık deniz karakol gemileri ve hücumbotlar inşa edebileceğiz. Tesis inşası öncesinde tersaneciliğin en önemli unsurlarından olan malzeme akışının en doğru şekilde yapılması, ürünlerin en kısa yol ile sonraki istasyona geçmesi ve dış ortamdan mümkün olduğunca ari kalması prensibinin uygulanabilmesi için tersane dizaynında/inşasında tecrübesi tüm dünyada kabul gören ve stratejik ortağımız durumundaki Thyssenkrupp Marine Systems’ten destek aldık. Hizmete başlayan ve alüminyum ile çeliğe hayat verilecek bu tesiste robotik tezgâhlarla, kesme, işleme ve blok üretimi yapmayı yeni hedefimiz olarak orta vadeli temin planımıza almış durumdayız. ARES Tersanesi müteakip dönemde de, kazandığının çoğunu, yeni tesislere, yeni yatırımlara ve yeni alt yapılara dönüştüren bir firma olmaya devam edecektir.
Ar-Ge kısmına gelince; fiilen hayat bulan ve hazırlık aşaması iki yıla yakın süredir devam eden bir Ar-Ge projemiz var. Bu projede alanlarında Türkiye’nin en iyileri, Dünyanın da sayılı teknoloji ve silah üreticileri durumundaki iki stratejik proje ortağımızla beraber hareket ediyoruz. 2020 yılı sonunda Ar-Ge projemizin prototipi ile yapılacak testlere başlayıp, 2021 yılı başlarında fiilen kullanıma sokma hedefimize emin adımlarla ilerlediğimizi söylemek isterim.
Tersanenizde gemi inşa (ya da bakım) süreçlerini, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarından teslime kadar adım adım anlatır mısınız?
ARES Tersanesi terzi hassasiyetinde ve müşteri isterlerini birinci plana almış şekilde yüzer unsurlar üreten bir yeni inşa tersanesidir. İş geliştirme uzmanlarımız tarafından özellikle aşağıdaki hususlara dikkat edilerek hazırlanılan inşa sürecinden genel hatlarıyla bahsedecek olursak;
* Müşteri isterlerinin belirlenmesi,
* Botların/gemilerin kullanılacağı coğrafi bölgenin etüdü,
* Genel personel yapısı ve eğitim seviyeleri (Askeri projeler için),
* Kaynak ülkede kullanılan muadil yüzer unsurların yaşam döngülerinin incelenmesi,
gibi önemli etmenlerin projelere etkisi dikkate alınmaktadır. Risk faktörleri bu etmenler ile birlikte değerlendirildikten sonra, ihale ve sözleşme süreçleri tamamlandığında, bu etmenlerin tamamı projede uygulanmak üzere dizayn aşamasına dahil edilmektedir.
Dizayn aşamasında ise bir diğer önemli stratejik ortağımız ve dünyanın en önemli dizayn otoritelerinden birisi olan BMT’den detay dizayn aşamasında mühendislik ve doğrulama desteği alınmaktadır. Kendi bünyemizdeki dizayn ofisimiz tarafından yapılan konsept dizayn ve üretim seviyesi dizayn faaliyetleri, minimum detaya kadar inilerek üretim hatalarını en aza indirme gayreti ile yapılmaktadır. Ayrıca tüm projelerimizin müşteri isterleri doğrultusunda projenin başından sonuna kadar her aşamasında uygun klaslama kuruluşları tarafından kontrol edilerek tamamlanması hem bizim ürün tatminimizi hem de müşterilerimizin memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaktadır. Ayrıca bir “ARES” geleneği haline gelen müşteri temsilcileri ofislerimizde misafir ettiğimiz ve alıcı gözle projenin her aşamasına dahil olan Müşteri Kalite Güvence Temsilcilerini kendi kalite departmanımızdan ayrı tutmamaya gayret ediyoruz. Dikkatimize sunulan ve not edilen her ayrıntıyı hiç zaman geçirmeden çözmeye ve müşteri memnuniyetini birinci öncelik olarak görmeye devam ediyoruz.
Sürecin bir diğer önemli adımı olan “Üretim” aşamasında ise her birisi alanlarında ustalıklarını ispat etmiş çalışanlarımızdan oluşan yaklaşık 150 kişilik bir mavi yaka çekirdek kadrosu ile faaliyetlerimize 4 ana inşa binası ve 8 atölye bünyesinde devam etmekteyiz. Alan uzmanlığı gerektiren veya müşteri isterleri doğrultusunda zorunlu olan sistemlerin montajı konusunda alt yüklenici ve tedarikçi kullanımını biz de uygulamaktayız. Ancak, bu durumda da kendilerini ispat etmiş olan alt yükleniciler arasından “Alt Yüklenici Değerlendirme” prosesini işleterek seçim yapıyoruz. Üretimimizin her aşamasında kayıt alma, hata bulma, hata kaydı, düzeltici faaliyetler ve bilgi aktarımı konuları kullandığımız online işletme programına dahil ediliyor. Sonraki bot veya projede aynı hataları yapmamak ve tecrübe paylaşımını insan insiyatifine bırakmamak için bu hususun bir zorunluluk olarak uygulanması gerektiğini biliyor ve yerine getiriyoruz.
Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?
Bilindiği gibi ARES Tersanesi özellikle kompozit üzerine uzmanlaşmış bir tersanedir. Ancak kurulduğu yıl olan 2006’dan itibaren alüminyum teknelerde kazandığı bir ünü de mevcuttur. Hem sac işlemeyi hem de gelişmiş kompozit teknolojisini aynı anda yapabilen/uygulayabilen çok fazla tersane mevcut değil maalesef. Bu durum geniş bir makina envanteri zorunluluğunu da beraberinde getiriyor takdir edersiniz ki. Hali hazırda makina parkurumuzda 110 adet sabit tezgah/makina mevcuttur. Yıllara sari olarak ihtiyaç duyulan tüm makina/sistem/tezgahlar termin planı dahilinde envantere sokulmuştur. Müteakip yılların planı da yapılmış durumdadır. Kullandığımız sistem/tezgah/makina ekipmanlarında özellikleri itibariyle diğer tersanelerden farklı olanlara örnek vermek gerekirse;
* Homojen iklimlendirme sağlayan sala alanı (400 m2 sala alanının Türkiye’de benzer bir örneği yoktur. 26-36 metre aralığındaki kompozit bir geminin tüm yapısal perdeleri, güvertesi, flat panelleri bir kerede bu alanda infüzyon yapılabilmektedir.)
* Gövde ve üst bina kalıplarını dış ortamdan ari infüzyona tabi tutmak ve ısıtarak kürleşmesi için kullanılan iklimlendirilmiş dört adet infüzyon/post cure çadırı.
* İnfüzyonda kullanılmak üzere dizayn edilmiş vakum pompaları,
* Reçine ve sertleştiriciyi doğru oranda karıştırarak infüzyona sevkeden dozajlama/besleme makinası
* Çeşitli ebatlarda ve kapasitelerde tavan kreynleri. (Yeni tesisimizin kaldırma kapasitesi bir hol için 40 ton/hol, diğeri içinse 100 ton/hol olarak dizayn edilmiştir. Bu hol istenilirse orta kolondan ikiye bölünebilmektedir.)
* Bir adet mobil vinç (35 ton kapasiteli)
Bu yıl içerisinde makina parkurumuza bir adet sinkro trailer, bir adet towed trailer, bir adet de 55 ton kapasiteli mobil vinç katma çalışmalarımız devam etmektedir.
Hatasız, kazasız ve zamanında üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanıyor, daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?
Üretimde en önemli konunun; personel, cihaz, ürün, tesis ve çevre emniyetinin bozulmasına sebep olacak her şeyden sakınarak çalışmak olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple alınabilecek tüm tedbirleri alarak iş başlangıcını emniyetli yapma prensibini benimsemiş bir tersaneyiz. Üretim takvimi içerisinde oluşan iş kazalarını her yönü ile irdeleyip tekrarlamaması için alınacak tedbirleri Yönetim Kurulundan en yeni işçimize (alt yükleniciler dahil) kadar paylaşarak yayıyoruz. Bu konuları yerine getirebilmek için bir “A” sınıfı bir de “B” sınıfı İş Güvenliği Uzmanını kendi kadromuzda tam zamanlı istihdam ediyoruz.
Hatasız ve zamanında üretim ise ARES Tersanesi’nin en güvendiği ve övündüğü alanlardan diyebiliriz. Zira bugüne kadar herhangi bir projenin gecikme veya müşteri memnuniyetsizliği olmadığı gibi çoğunluğu müşteriye taahhüt edilen teslim zamanlarından daha erken teslim edilmiştir. Bu başarıyı oluşturan temel unsur bilgi birikimi ve alanlarında uzman ve dinamik personelimizdir.
Bunların yanında projeyi başlangıcından garanti süreleri sonuna kadar kayıt altına alan ve yöneten bir ERP programı kullanıyoruz. Bu programa ARES Entegre Yönetim Sistemi ve ARES Kalite Yönetim Sistemi dokümanlarını da dahil edip her aşamada kontrol edilebilir, analize açık ve müşteri tarafından takip edilebilir bir sistem oluşturduk. Bu konuda en önemli konunun takip edilebilirlik olduğunun farkındayız ve altyapımızı buna uygun tesis ettik. Örnek vermek gerekirse; müşteri teslimi tamamlanmış ve hizmete girmiş bir botumuzda oluşan bir borda hasarının oluştuğu bölgede kullanılmış elyaf, reçine, core malzeme özelliklerini, elyafın veya core malzemenin batch numaralarını (dolayısıyla üretim yerinden üretim tarihlerine kadar tüm bilgileri), üretimi yapan personel kimliğini, üretilen alanda hata yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa onarım/tamir prosedürünün nasıl uygulandığını ve onaylayan personelin kimlik bilgilerini kolaylıkla server kütüphanemizden çıkarıp incelemeye açabiliyoruz. Bu da müşteri tarafında, ama özellikle öz kontrol açısından bizde, tatmin ve memnuniyet yaratıyor. ARES’in gemi inşa sektöründe tercih edilir olmasının temel sebeplerinden birisi, belki de en önemlisi bu konudur.
Bunların yanında müşteri isteğine ve kontrata bağlı olarak;
* İstenilen klaslama kuruluşları tarafından yerinde denetim,
* Müşteri temsilcisinin tam zamanlı olarak üretim alanında bulunmasını talep etmemiz,
* Bağımsız denetim kuruluşlarından hem üretim hem de idari denetimler alıyor olmamız,
* Hepsinden daha önemli olan ve daha sert uyguladığımız ARES Kalite Yönetim Sistemi bileşenleri, hatasız, kazasız ve zamanında üretimimizin ana unsurlarındandır.