Haliç Tersanesi’nden kazanıp ‘Şehir Hatları’nı destekleme planı
Geçen yıl ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürlüğü görevine atanan Sinem Dedetaş, 2014-2016 dönemini düşündü:
-2014-2016 yılları arasında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı’yken Haliç Tersanesi’nin yerinde kalması için oda olarak mücadele etmiştik. Şimdi Şehir Hatları Genel Müdürü olarak Haliç Tersanesi’ni de buradaki ekiple birlikte yöneteceğim.
Ardından Şehir Hatları A.Ş.’nin mali yapısına baktı:
- Şirket 2 milyon lira ekside görünüyor.
Sonra Haliç Tersanesi’nin tarihçesine uzandı:
- Haliç Tersanesi, 1455’te Fatih Sultan Mehmet’in emriyle kurulmuştu. Şu anda faaliyette olan dünyanın en eski tersanesi konumunda.
Tersanenin alt yapısını irdeledi:
- Tersane, 3 adet kuru havuz, iki adet kızak, muhtelif atölye ve tarihi mekanları kapsayan 70 dönümlük bir alanda yer alıyor.
Şehir Hatları A.Ş.’nin yönetim binasının konumunu anlamlı buldu:
-Yönetim merkezimiz Haliç Tersanesi’nin içinde yer alıyor.
Tersanede en son gerçekleşen yeni gemi inşa işini araştırdı:
-Haliç Tersanesi, en son 2009 yılında 42 metre uzunluğunda 3 adet yolcu motoru inşa etti. Yani, son 10-11 yıldır yeni gemi, vapur, motor inşası söz konusu değil.
Göreve gelmeden önceki son bir yıllık dönemi özellikle mercek altına aldı:
- Önceki yönetim, “Nasıl olsa taşınacağız” mantığıyla son bir yılında Haliç Tersanesi’de işleri durdurmuş. Personeli de Kumkapı’da belirlenen yeni alana kaydırma adımları atmış.
Bunun üzerine personelin üzerindeki “Nasıl olsa taşınacağız” havasını dağıtmak üzere kolları sıvadı, tersanenin kapasitesini ekibe yeniden anımsattı:
- Tersanemiz yılda 3 bin ton çelik işleme hacmine sahip. Farklı boyutlarda 3 taş havuzda (118.75 m x 22.20 m x 13.50 m), (83.50 m x 16.00 m x 10.50 m), 153.40 m x 19.20 m x 9.56 m) gemilerin havuzlama işlemlerinin yapılması imkanı var.
Hürriyet’ten eski çalışma arkadaşım, Şehir Hatları A.Ş.’nin Basın Danışmanı Mesude Erşan davet etti, Sinem Dedetaş ve Genel Müdür Danışmanı Tolga Yorulmaz’la buluştuk.
Dedetaş, birlikte tersaneyi gezerken neler yapıldığını anlattı:
- Tersanecilik faaliyetleri kapsamında deniz araçlarının periyodik bakımları (klas kuruluş gereklilikleri), yenileme çalışmaları ve arıza müdahaleleri yapılıyor.
Halen çalışan birçok Şehir Hatları vapurunun Haliç Tersanesi yapımı olduğunu kaydetti:
- Tersanemiz İstanbul’un vapurlarının bakım-tutumlarının yanı sıra özel ve kamu sektöründe de hizmet veriyor.
Bakım-onarım çalışmalarının detayını paylaştı:
-Filomuzda yer alan farklı tiplerdeki tüm deniz araçlarının (28 adet yolcu gemisi, 3 adet hizmet motoru, 6 adet iskele dubası) bakım onarımı gerçekleşiyor. Ayrıca İBB Deniz Hizmetleri A.Ş., İSTAÇ A.Ş. ve Üsküdar Belediyesi gemilerinin bakım-onarımı yapılıyor.
Kamu kurumlarından örnekler ekledi:
- TCDD, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, Botaş gibi kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ait gemilerin de bakım-onarımları tersanemizde yapıldı, yapılmaya devam ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yaptığı sunumundaki iddiasını ortaya koydu:
-Şehir Hatları A.Ş., ben göreve geldiğimde 2 milyon lira eksideydi. Özellikle tasarruf adımlarıyla 6 ayda 18 milyon lira artıya geçtik. Hizmet tarafından kâr etmek söz konusu olamaz. Tersanede para kazanıp, Şehir Hatları hizmetlerini destekleyebiliriz. “5 kuruş kampanyası”, İstanbullu’yu ulaşımda denize açma adımlarından biri gibi görünüyor.
Haliç Tersanesi’nde kazanıp, Şehir Hatları’nı destekleme planı, İstanbul’da deniz ulaşımı ücretinin hep ulaşılabilir noktada tutulacağının işaretini veriyor.
50 adet 'deniz taksi’ yapımı için kolları sıvadılar
İBB Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun deniz ulaşımının canlandırılması hedefi olduğunu belirtti:
- Bu hedef çerçevesinde deniz taksi işini yeniden harekete geçirme planı devreye girdi. Haliç Tersanesi’nde 50 adet deniz taksi yapımı için hazırlıklara başladık.
Deniz taksilerinin Şehir Hatları’nın siparişi olarak yapılacağını kaydetti:
- 11 metrelik deniz taksiler 10 kişi kapasiteli öngörülüyor.
Deniz taksi işletmesini kimin yapacağını sordum, anlattı:
- Deniz taksiler Şehir Hatları’nın olacak ama henüz işletmesi ile ilgili bir karar verilmiş değil.
Önceki modelin başarısızlığı konusundaki bir ayrıntıya işaret etti:
- Özel sektörün işlettiği deniz taksilere Şehir Hatları iskelelerine yanaşma izni verilmemiş. Biz tüm iskeleleri deniz taksilere açık tutacağız.
'Elektrikli yolcu gemisi’ prototipi Haliç’te üretilecek
İBB Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, Kalkınma Planı’nda 2023 yılında Türkiye’nin kendi geliştirdiği elektrikli yolcu gemisinin üretilmesinin yer aldığını belirtti:
- COVID-19 süreci öncesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda bu konuda toplantı yapıldı. Toplantıya Deniz Ticaret Odası, GİSBİR, Enerjisa gibi konuyla ilgili kurumlar katıldı.
Elektrikli yolcu gemisinin geliştirilmesi ve üretimine ilişkin koordinasyon görevinin Şehir Hatları’na verildiğini kaydetti:
- Araya salgın girdi, görüşmelerin devamı yapılamadı. Elektrikli yolcu gemisinin prototipi Haliç Tersanesi’nde geliştirilecek. 500 kişilik gemi, Eminönü-Üsküdar arasında çalışacak gibi planlanıyor.
Türkiye’deki tersanelerde elektrikli deniz araçlarının üretildiğini anımsattım, yanıtladı:
- Türkiye’den Norveç’e üretilen elektrikli deniz araçları var. Bizim sularımızda yolcu taşıma amaçlı çalışan henüz yok.