İTÜ Denizcilik Fakültesi’ne milli simülatör
Milli imkanlarla geliştirilen, uluslararası sertifikaya sahip ilk Gemi Makine Odası Simülatörü denizcilik sektörüne duyuruldu.
Milli imkanlarla geliştirilen, uluslararası sertifikaya sahip ilk Gemi Makine Odası Simülatörü – Ship Engine Room Simulator (SERS), İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt’ün başkanlığında düzenlenen online toplantıyla denizcilik sektörüne duyuruldu.
Japonya Klas Kuruluşu ClassNK tarafından sertifikalandırılan simülatörün tanıtım toplantısında İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, İTÜ Denizcilik Fakültesi bölüm başkanları ve akademik kadrosu başta olmak üzere 37 biliminsanı katıldı.
Eğitimde çok değerli bir araç
Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, “İTÜ Denizcilik Fakültesinin ev sahipliğinde yapılan ve Uluslararası Denizcilik Eğitimcileri Birliğinin bir alt komitesiyle birlikte ortaklaşa olarak düzenlenen 12. Uluslararası Makine Dairesi Simülatörleri konferansının üzerinden geçen beş senede ürün geliştirmeye yönelik çok önemli bir projenin hayata geçirildiğini görmekten çok memnun oldum. Şüphesiz olarak bir makine dairesi simülatörünün esas amacı yönetim seviyesindeki gemi makineleri işletme mühendisliği bölümü öğrencilerinin bilgi ve yeteneklerini simülasyon teknikleri kullanarak geliştirmektir. İleri çalışmalarda, gemi makine sistemleri ile ilgili birçok farklı arıza senaryosu kullanarak öğrencilerin problem çözümüne özgün bakış açıları geliştirmeleri beklenir. Risk yönetimi, insan faktörü analizi, acil durum planlama ve acil durumlarda insan reaksiyonlarının incelenmesi başlıca araştırma konularını oluşturmaktadır. İTÜ Denizcilik Fakültesinin yetkin öğretim elemanlarının birikimlerinin yansıtıldığı bir ürün olan SERS’in gemi makinaları işletme mühendisliği eğitiminde çok değerli bir araç olarak kullanılacağına inanıyor, emeği geçen tüm proje çalışanlarını tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Eğitimler aksatılmadı
Toplantıya İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya da misafir olarak katıldı. Profesör Kahya, COVID-19 dolayısıyla uzaktan eğitimlerde SERS’in kullanımı ile KKTC kampüs denizcilik eğitimlerinin aksatılmamış olmasından dolayı çok memnun olduklarını belirtti. Prof Dr. Kahya ayrıca SERS’in geliştirilmesi safhalarını takip ettiğini belirterek genç biliminsanlarını gayretlerinden dolayı tebrik etti. SERS ile İTÜ KKTC programında, IMO Model Kursu 2.07’de olan çalışmalar yapılarak öğrencilerin eğitimlere Bahar 2020 yarıyılında katılmaları sağlandı.
Bağımlılığı ortadan kaldıracak
İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Deniz ise, “Ülkemizde bugüne kadar yabancı menşeli simülatörler kullanmak zorundaydık. Bu gelişme ile birlikte hem fakültemiz hem de denizcilik eğitim camiamız adına yurt dışına bağımlılığımız ortadan kalkacak olması dolayısıyla hepimiz adına guru verici bir noktadayız” dedi. Prof. Dr. Deniz ayrıca İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği 2020 güz döneminde makine dairesi simülatörü eğitimlerinin SERSTM kullanımı ile gerçekleştirilmesi için planlama ve değerlendirme çalışmalarına da başladıklarını ifade etti.
İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden çıktı
İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Dr. İsmail Çiçek tarafından 2014 yılında Teknopark İstanbul bünyesinde kurulan GDS ArGe Mühendislik, uluslararası sertifikaya sahip ilk yerli makine dairesi simülatörü ünvanını elde eden Ship Engine Room Simulator (SERSTM) adlı ürünün geliştirilmesini tamamladı.
GDS ArGe Mühendislik, üniversite-sanayi işbirliği ile yüksek teknoloji gerektiren sistem, ürün, tasarım ve mühendislik çözümlerini sunabilmek amacıyla kuruldu. Mekanik tasarımlar, mühendislik analizleri, ürün geliştirme ve ArGe projelerinin süreçleri ,yönetimi, test ve sertifikasyon konularında gerçekleştirilen projelerle kazanılan tecrübeler ışığında Gemi Makine Dairesi Simülatörü’nün (Ship Engine Room Simulator-SERSTM) geliştirilmesi sağlandı. Proje gelişim safhalarında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve iki ayrı TÜBİTAK projesi tamamlandı. Proje ile eğitim kurumlarında kullanılan yabancı menşeili simülatörlerin dezvantajlarını giderecek, Türkiye’de ve dünyada kullanılabilecek bir gemi makine dairesi simülatörünün geliştirilmesinde eğitimci kimliği de öne çıkarılmış oldu.
A sınıfı sertifikalı
TÜBİTAK destekleri ile başlatılan çalışmalar sonucu ortaya çıkan SERSTM, Nippon Kaiji Kyokai (Class NK) adlı klas kuruluşu tarafından sertifikasyon değerlendirmelerine tabi tutularak 11 Mayıs 2020 tarihinde “Class A (ENG) Full Mission Simulator” (Tam Kapsamlı A Sınıfı Simülatör) sertifikasını alarak ulusal ve uluslararası düzeyde kullanıma hazır hale geldi. SERSTM, IMO STCW 2010 yeterlilik tablolarında belirtilen, bir makine dairesi simülatörü kullanarak verilen eğitimlerin tamamını kapsıyor. SERSTM, hali hazırda eğitim kurumlarında kullanılan simülatörlerde bulunmayan birçok akademik ve uygulama pratiği ile geliştirilerek IMO Model Kursu 2.07 (2017) uygulamalarını kapsamakta ve yönetim seviyesi çalışmalarının etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlıyor.
Konteyner gemisinde eğitim ortamı
SERSTM, “Feedermax” tipi bir konteyner gemisindeki bütün makine ve sistemleri ve ilgili operasyonlarının gerçekleştirildiği, birbiri ile entegre 50’nin üzerinde arayüz paneli ile bir eğitim ortamı oluşturuyor. Dokunmatik ekranlara dağıtılıp çeşitli konfigürasyonlarda kullanıma uygun bir şekilde geliştirilen SERSTM, eğitimci yaklaşımı ile yeni nesil öğrencilerin ilgisini çekecek şekilde tasarlandığı görülüyor. Eğitim kurumlarının ihtiyaçları dahilinde bireysel eğitim, laboratuvar eğitimi ve gerekli donanımların entegrasyonu ile birlikte “Full Mission” olarak isimlendirilen takım yönetimi eğitimi SERSTM ile gerçekleştirebilecekler.
Yapay zeka destekli
Her bir öğrenci için oluşturulan kişisel hesaplarla simülatöre giriş sağlanacak ve eğitim sürecinde öğrencinin gerçekleştirdiği her bir operasyon ve operasyonlar ile ilintili parametreler kaydedilerek eğitim raporu oluşturulacak. Yapay zeka, eğitim esnasında doğru adımların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini ve öğrenicinin bilgi seviyesini değerlendiriyor. Yapay zeka ile desteklenip oluşturulan eğitim raporu, eğitim sonunda eğitmene elektronik posta yoluyla otomatik olarak gönderiliyor. SERSTM iş istasyon yazılım konfigürasyonu, laboratuvar bilgisayarlarına kurulabileceği gibi, öğrenci ve eğitmen bilgisayarlarına da kurulabilir özellikte olması ve eğitim modüllerini içermesi sayesinde, COVID-19 salgını gibi zamanlarda uzaktan simülatör eğitimleri ile ders müfredatlarının aksamamasını sağlıyor.