Sefine Tersanesi, 2020 hedefini 9 ayda aştı
Pandemiye rağmen eylül ayına kadar beş gemi teslim eden Sefine Tersanesi, 2020 yılı hedeflerini yılın ilk dokuz ayında aştı
Türkiye tersanecilik sektörü büyümesini sürdürüyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen ilk 9 ayda beş gemi teslim eden Sefine Tersanesi, 2020 yılı hedeflerini ilk dokuz ayda aştı. Sefine Tersanesi, Yalova’da 4 bine yakın çalışanıyla 140 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor.
Sefine Tersanesi İcra Kurulu Başkanı Demir Koloğlu, 2020 yılına, pandemiye rağmen hızlı başladıklarını dile getirdi. Koloğlu, geçen yıl üç adet gemi teslim ettiklerini, 160 milyon euro ciroya ve 150 milyon euro ihracata ulaştıklarını belirtti.
Koloğlu, “2020 yılı sonu ciro hedefimiz 200 milyon euro’ydu, fakat yıl sonuna kadar 245 milyon euro ciroya ulaşacağımızı öngörüyoruz. 2021’de altı gemi teslim etmeyi ve saha hacmi olarak yüzde 50 büyümeyi hedefliyoruz” dedi.DİMDEG projesiGemi inşa çalışmalarına kuru yük gemisi ile başladıklarını dile getiren Koloğlu, şöyle devam etti:“Gestaş firması için yüzde 100 yerli feribotlar ve Kıyı Emniyeti İdaresi için imal edilen SAR botlar ve acil durum müdahale gemisi olan ‘Nene Hatun’ gibi seçkin gemiler inşa edildi. Yıllık 40 bin ton sac işleme kapasitesine sahibiz. LNG tahrikli veya tamamen akülerle sevk olan ya da her iki özelliği bünyesinde barındıran yeni nesil gemiler, çevreci, teknolojik ve enerji tasarrufu yüksek olan projelerle sektörümüzde fark yaratıyoruz.”Canlı balık taşıma gemisi, yolcu gemileri ve acil durum arama kurtarma gemilerinde sektörde ön plana çıktıklarını belirten Koloğlu, “Savunma Sanayii Başkanlığı ile ilk projemiz olan Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) projemize başladık. Proje doğrultusunda yaklaşık 200 metre boyundaki DİMDEG’in inşasını sürdürüyoruz” dedi. Koloğlu, 2021 yılı için Ar-Ge’ye 4 milyon TL bütçe ayırdıklarını söyledi.Şirket olarak şu ana kadar 150 milyon dolar yatırım yaptıklarını, yıl sonuna kadar 10 milyon dolarlık yatırım daha yapacaklarını belirten Koloğlu, “Gelecek yıl da 100 milyon TL’lik bir yatırım planlıyoruz. En büyük pazarımız Kuzey Avrupa ama Rusya’da da rekabetçi olmaya başladık. Son iki yıldır Türkiye pazarına Rusya’dan bir ilgi var” dedi. Koloğlu, Türkiye tersanecilik sektörünün 2 milyar dolara yakın büyüklüğe sahip olduğunu söyledi.Norveç’e anahtar teslim gemiŞimdiye kadar 38 yeni gemi inşa ederek teslimatını gerçekleştirdiklerini aktaran Koloğlu, şöyle konuştu:“Ciromuzun yüzde 100’e yakını ihracattan geliyor. İhracatta 200 milyon euro’ya ulaştık. Norveç’e anahtar teslim feribot gemi inşa edip gönderen ilk şirketiz. Norveç için üretilmek üzere kontratlanmış toplam 26 adet gemi bulunuyor. 15 adetini teslim ettik, 11 adeti yapılıyor. İtalya, Estonya ve Faroe Adaları’na da başta feribot olmak üzere canlı balık taşıma gemileri üretip gönderiyoruz.”‘Hem avantaj hem dezavantaj’Pandemi sürecinin sektöre hem avantaj hem de dezavantaj olduğunu söyleyen Koloğlu, “Pandemi ilk Çin’de başladığı için, Çin’in tersane sektöründe almış olduğu payın bir kısmı, özellikle tamir alanında bizim gibi ülkelere kaydı. Kısa dönemli de olsa bu işlerimizi artırdı. Yeni inşa tarafında da, yeni işler alarak da ciromuzu büyüttük” dedi.