Bir Alman armatörlük şirketi Heinrich Vogemann
Heinrich Vogemann'ın 1886'da Hamburg'da kurduğu şirketin ticari adı H. Vogemann. Bu şirketi, Hindistan'ın ABG Tersanesi‘ne verdiği 12 adet 35.000 dwt'luk Handysize kuru dökmeyük gemisi siparişi nedeniyle yakından inceledim.
Günümüzde "Bereederungsgesellschaft H. Vogemann Gmbh&Co. KG" adıyla kuru dökmeyük ve ürün tankerlerinden oluşan bir filoya sahip durumda. Şirketin ilk yüz yılında bir gemi ve yük simsarlığı ve armatörlük firması olmasının yanında iki dünya harbi ve 1930'daki büyük ekonomik çöküşü göğüslemiş oluşu da hatırlanmalı.
Deneyim, devamlılık, kararlılık, her ekonomik imkanı doğru gözlemleme ve değerlendirme bu şirketin yöneticilerinin zor dönemeçleri nasıl aştıklarını ifade etmekte.
En başlangıca gittiğimizde H. Vogemann'nın kurucusu Johann Heinrich Vogemann'a ve 22 Nisan 1886'de tescil ettilen ilk yük ve gemi simsarlık ve armatörlük firması H. Vogemann'a ulaşıyoruz.
İlk yelkenli gemisinin adı Western Chief. Bunu Walküre ve Rheingold isimli iki gemisi izlemiş. Bu gemiler Avrupa limanları arasında çalışmışlar. Asrın sonuna dek öylesine bir gelir elde edememesine rağmen Heinrich Vogemann israr etmiş.
O yıllarda Almanya'dan Amerika' ya göçün yarattığı yolcu potansiyeli nedeniyle Hamburg-New York arasında Almanya'nın dünya denizlerindeki en büyük şirketi Hamburg Amerika-Linie (H.A.L. Sonraki adı Hapag ve günümüzdeki adı Hapag-Lloyd) ile rekabete girişmiş.
100 yılı geride bıraktı
Küçük bir armatörlük şirketi olmasına karşın 10-12,000 dwt'luk çift güverteli gemileri uzun süreli kiralayarak yarış Albert Ballin engeline takılmış. Hapag'ın başındaki büyük usta Albert Ballin karşısında rekabet edilemeyeceğini görmüş. Albert Ballin, H. Vogemann‘ın Kuzey Atlantik'ten çekilmesi için görüşmeler yapmış ve 1902'de bu denizlerden çekilmişler.
H. Vogemann özellikle Güney Amerika'da acentelikler tesis etmiş ve diğerleri yanında düzenli hat seferlerine başlamış. Bu safhada ilk gemisi 1909 inşa MS Vogesen'dir.
Ardından I. Dünya Harbi patlak vermiş. Bu harbin sonunda H. Vogemann tüm filosunu kaybetmiş, ama yok olmamış.
Almanya yeniden doğarken, bu doğuşun temel unsurlarının başında gelen milli gemi inşaatını desteklerken, armatörlerine de arka çıkmış. İki oğlu Heinrich ve Richard Vogemann, ABD'deki bağlarını canlandırmışlar. Gelişen olanaklar yeni gemiler satın almalarına imkan vermiş.
II. Dünya Harbi ile ikinci kez yıkılmışlar. 1942'de kalan tüm gemilerini kaybetmişler. 1945'de ABD başta olmak üzere tüm diğer ülkelerdeki temsilciliklerini kapatmak zorunda kalmışlar.
Derler ki, ikinci kuşakta asıl inatçı yaratıcı kişi Richard Vogemann olmuştur.1986 yılına gelindiğinde yeni ortaklar ve üst kademe yönetileriyle değişik alanlara yaptıkları yatırımları artan bir armatörlük şirketi vardır. 2001'e kadar büyümeyi sürdürdüler. 2002'de Xinxing Hai ve Xinshi Hai tersanelerinde inşa ettirdikleri iki Panamax kuru dökmeyük gemisini teslim aldılar. Bu gemilere Vogevoyager ve Vogetrader adını vermişlerdi.
Filosu 2 milyon dwt'u aşıyor
H.Vogemann'ın günümüzdeki filosu 2 milyon dwt'u aşmaktadır. Bu filo ile herçeşit kuru dökmeyük, başlıca demir cevheri, kömür, hububat, tapioka, çimento, suni gübre taşımaktalar.
Filoda 7 adet Capesize kuru dökmeyük gemisi, 6 adet Panamax, x0 kuru dökmeyük gemisi, 8 adet 35,000 dwt'luk Handysize kuru dökmeyük gemisi ve 2 adet ürün tankeri var.
Avrupa tersaneleri rekabetçi olmadıklarından, Uzakdoğu istikametinde aradaki Türk gemi inşa tersaneleri adeta bankalar ve hükümet politikası içersinde yalnız bırakıldıklarından, bu ülkeyi aşarak büyük desteklerle hızlı gelişim içersindeki Hindistan'da ABG Tersanesi'ne 12 adet 35.000 dwt'luk Handysize kuru dökmeyük gemisi siparişi verilmiş. Bu gemiler peyderpey bu yılın sonuna kadar teslim alınacak. Çin'in Dalian tersanesinde de inşaatları bitmek üzere olan 2 adet 79.500 dwt'luk Kamsarmax tip kuru dökmeyük gemisi var.
Hindistan'daki gemi inşa sanayini izlemek isteyenler, her biri borsaya kayıtlı ülkenin ikinci büyük tersanesi Bharati Tersanesi, Great Offshore ve ABG Tersanesi arasında sonuçlanan hisse alım satımlarını, bankaların tersanelere yaklaşımlarını, ABG Tersanesi'nin yeni yatırımlarla nasıl 120,000dwt'a kadar gemi inşa edebileceğini görebileceklerdir.
Kaynak: Referans - Osman Öndeş
Eklenme tarihi: 15.01.2010