Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Bakan yıldırım: ''Türkiye gemi inşasında marka haline geldi''
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin dünya gemi siparişi sıralamasında 23. sıradan 5. sıraya yükseldiğine dikkat çekerek, "Her maksada uygun, özel maharet isteyen, özel işçilik isteyen, katma değeri yüksek gemi inşa eden sayılı ülkelerden biriyiz" dedi.

Bakan Yıldırım ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tuzla'daki Selah Tersanesi'nde "M/T Atlantik Glory" adlı kimyasal tankerin denize indirilmesi törenine katıldı. Törende Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan, Atlantik Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Ahmet Ağaoğlu, armatörlüğün nesilden nesile devam ettiğini belirterek, herkesin bu mesleği yapamayacağını belirtti. Ağaoğlu, "Ama geçen bu süreç içerisinde birilerinin bedellerini ödemekten gerçekten bıkkınlık geldi. Bu işi bilmeyen, piyasanın iyi olduğu dönemde burada olan, hangi gemiyi hangi amaçla, neden yaptığını bilmeyen yatırımcılar ve bu yatırımcılara bilinçsiz şekilde kredi veren bankaların piyasa en ufak bir krize girdiği zaman sektörün gerçek sakinlerine, gerçek hizmetçilerine sırtlarının dönmelerinin bedelini ödemekten gerçekten bıktık" şeklinde konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım ise yaşanan ekonomik krize dikkat çekerek, kriz sonrası dünya ticaretinin çöktüğünü söyledi Dünya ticaretini taşıyan gemicilik sektörünün de bu krizden etkilendiğinin altını çizen Yıldırım, "Dolayısıyla bu sorunun nedenini ve kaynağını biliyoruz. Ama bütün bunları bilmemiz bizim sektörümüze, denizciliğimize ilgisiz, kayıtsız kalmamız anlamına gelmiyor. Bugüne kadar böyle olmadık, bundan sonra da olmayacağız" diye konuştu.

Sektörün, küçük tedbirler ve idari kararlarla çözülecek sorunları olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bunlar bizim elimizde. Ben bu sektörle beraber büyüdüm. Bu sektörde bizimle birlikte büyüdü. Çok kötümser olmaya gerek yok. 2002 yılından 2008 yılına gelinceye kadar destanlar yazan, dünyada adından söz ettiren bir sektör 1 yıllık bir sürede nasıl bu hale gelir bunu oturup, iyiden iyiye konuşmamız, geleceği de buna göre planlamamız lazım" şeklinde konuştu.

Yıldırım, Türkiye'nin dünya gemi siparişi sıralamasında 23. sıradan 5. sıraya yükseldiğine dikkat çekerek, bu coğrafyada başka gemi yapan ülke olmadığını söyledi. "Uzak Doğu'da yapılan gemiler var. Ancak her maksada uygun, özel maharet isteyen, özel işçilik isteyen, katma değeri yüksek gemi inşa eden sayılı ülkelerden biriyiz" diyen Bakan Yıldırım şöyle konuştu:

"Kimyasalda Türkiye bir marka haline gelmiştir. Yatta, orta ölçekli gemi ve kosterlerde Türkiye bir marka haline gelmiştir. Dolayısıyla bu kazanımı yaşadığımız bu geçici krizlerle kaybetme lüksümüz yoktur. Bunun farkındayız ve gereğini yapacağız. 6 yıl içerisinde 550 bin dwtondan 3.5 milyon dwtona kurulu kapasiteye çıktık. 37 tersaneden 100 tersaneye çıktık, 50'sinin de yapımı devam ediyor. Tersaneciliğimizi Tuzla'dan aldık, tüm kıyı şeridimize yaydık. Böyle bir gelişmenin, böyle bir kazanımın gözden çıkartılması mümkün değildir. İhracatta 550 milyon dolar kazanırken, bugün 2 milyar 650 milyon dolar ihracat geliri sağlayan bir sektörden söz ediyoruz."

Geçmişte bir geminin 3-5 senede tamamlandığını belirten Yıldırım, artık neredeyse her hafta bir geminin denize indirildiğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin belirli tip ve tonajda dünya markası olduğunu vurguladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sektörün sorunlarının yetkililerle birlikte masaya yatırıldığını belirterek, "Sektörün gerek istihdam açısından, gerek döviz kazandırması açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Türkiye çok güçlü bir şekilde bu sektörde bir konum elde etmiş durumda. Bu konumun ve bu kazanımın devam ettirilmesi Türkiye açısından çok önemlidir. Onun için sektörün sorunlarına karşı duyarlıyız. Sektörün sorunlarını biliyoruz. Son 80 yılın en büyük krizi yaşandı. Bu krizin gerek finansman ayağıyla, gerekse taşımacılık boyutuyla sektöre yansımaları ortada" dedi.

Hükümetin her dönem sektöre destek verdiğini kaydeden Şimşek, "Yakıttan alınan ÖTV'nin sıfırlanmasıyla bu sektöre geçtiğimiz yıllarda sadece bu faktör yoluyla net 1.5 milyar lira destek verdik. Bizim için önemli, stratejik ve Türkiye'nin dünya ile entegrasyonu sağlamada önemli bir sektör. Sektör önemli sorunlarla karşı karşıya. Bitirilmesi gereken işler için finansman gerekiyor. İşin Maliye Bakanlığı ile alakalı spesifik sıkıntıları da var. İdari çerçevede o sıkıntıları gidermeye yönelik adımlarımızı zaten atıyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Yıldırım ve Şimşek açılış kurdelesini keserek, "M/T Atlantik Glory" adlı kimyasal tankeri denize indirdi.

Kaynak: Haberflash
Eklenme tarihi: 26.01.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GRUP Denizcilik S..
 KARE Eğitim Ltd v..
 MARDES Gemi
 ARYA SHİPYARD CO.
 HM Denizcilik Tic..
 GÜNDEM Denizcilik..
 NEW MOON Shipping..
 CVS Denizcilik
 MALATYA Belediyes..
 MARİST Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim