Akdeniz’i kirleten 26 gemiye 44.5 milyon TL ceza kesildi
Mersinde Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz’i temiz tutmak ve gemilerden kaynaklı kirlenmenin önüne geçebilmek adına gerçekliştirdiği 490 denetimde 26 gemiye 44 milyon 464 bin TL cezai işlem uyguladı.
Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz’i korumak adına sürdürdüğü deniz denetimlerini drone ile güçlendirdi. Drone ile denetimlere devam eden Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, daha hızlı, etkin ve geniş bir alanda denetim yapabiliyor. Son olarak Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda yapılan kalkışla geniş bir alanda denetim yapan drone, limanda bulunan deniz araçlarının atık bırakıp bırakmadığını kontrol etti. Hem drone aracılığıyla hem de teknelerle denetime tabi tutulduktan sonra atık bıraktığı tespit edilen deniz araçlarına idari para cezası uygulanıyor. Bu kapsamda 490 denetimde 26 gemiye 44 milyon 464 bin TL cezai işlem uygulandı.
Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz’in ve ekosistemin korunmasını sağlayarak, vatandaşların kıyı şeridinin her noktasından denize girilebilmesini amaçlıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, bu hedef çerçevesinde 2019 yılının Nisan ayından bu yana denetim araçlarıyla gerçekleştirdiği 490 denetimde, 26 gemiye idari yaptırım uygulayarak 44 milyon 464 bin 257 lira cezai işlem uyguladı.
Mersin Limanı’na yaklaşan ve yanaşan tüm gemilere denetim olduğunu bildirdiklerini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, şunları söyledi:
“Biz ceza yazmak istemiyoruz. Biz denizlerimizin daha temiz ve girilebilir olması için mücadele ediyoruz. Başkanımız bu konuda çok kararlı. Her yerden denize girebilme ilkesini önümüzdeki yıllara yaymak istiyoruz. Şu an bulunduğumuz Çamlıbel Balıkçı Barınağı’ndan da denize girilebilsin istiyoruz. O yüzden denizin kirliliğini engelleyecek her türlü teknolojik gelişmeleri uygulayacağız. Denizlerimizi temiz tutmak için elimizden gelen tüm mücadeleyi sağlayacağız. Drone bu noktada bize hem hız hem de daha etkin mücadele yöntemi kazandırıyor. Önümüzdeki günlerde caydırıcılığın artacağını düşünüyoruz. Amacımız atılmış, kirletilmiş bir şeyi tespit edip ceza yazmak değil, kirletilmemesini sağlamak.”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda Deniz Kirliliği Denetçisi olarak görev yapan Levent Günay, denetim işlem sürecini anlatarak, “Mersin Limanı ve çevresinde her gün yaptığımız rutin denetimlerde teknemizle açılıyoruz. İki tane denetim, bir tane deniz yüzeyini temizleyen teknemiz var. Deniz denetim teknemizle açıldığımız zaman gemilerin etrafındaki atık suları kontrol ediyoruz. Atık suların da kirli olduğunu hissedersek teknemizle yanaşıyoruz ve numune alıyoruz. Numunelerimizi analize göndermek üzere mühürlüyoruz. Birbirleri ile karşılaştırılması için kirli sudan ve temiz deniz suyundan bir numune alıyoruz. Analiz sonucu kirli çıkarsa biz o gemiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın vermiş olduğu tarifeye göre cezai işlem uyguluyoruz ve gemi o cezasını yatırmadan biz limandan o gemiyi bırakmıyoruz. Gemiyi seferden men ediyoruz. Alınan numuneler, akreditasyonu alınmış analiz laboratuvarlarında analiz ediliyor” dedi.