SABANCILAR Krizi fırsata çevirdi
Ömer Sabancı, Cengiz ve Demet Sabancı Çetindoğan ile Hacı Sabancı’nın şirketi Densa Denizcilik, gemi yapım fiyatlarının yarı yarıya indiği krizi fırsata çevirdi ve Güney Kore’ye 295 milyon dolarlık tanker siparişi verdi. 32 bin DWT’luk 6 petrol ve kimyasal madde tankeri ile 4 adet dökme kuru yük gemisi, 2011’in son çeyreğinde teslim edilecek.
Geçen yıl küresel kriz yüzünden navlunların dibe vurduğu, gemi fiyatlarının yarıdan fazla düştüğü dönemde Ömer Sabancı, Demet Sabancı Çetindoğan, Cengiz Çetindoğan, Hacı Sabancı ve Demir Sabancı’nın birlikte kurduğu Densa Denizcilik, Güney Kore’ye 295 milyon dolarlık tanker siparişi verdi. Demir Sabancı’nın geçen ay ayrıldığı şirket, Güney Koreli Samho Shipyard’a toplam 32 bin DWT’luk 6 gemi yaptırıyor. 1994 yılında kurulan Samho Shipyard, 165 milyon dolara malolacak bu gemileri Eylül 2011’de teslim edecek. Densa Denizcilik, bu ayın ortalarında da yine Güney Koreli STX şirketi ile 2’si opsiyonlu 4 adet kuru yük gemisi için anlaştı. Gemilerin maliyetinin 130 milyon dolar olacağı belirtilirken, toplam 57 bin 300 DWT’luk 4 gemi de 2011 yılında Densa’ya teslim edilecek. Densa’dan yeni siparişlerle ilgili açıklama yapılmazken STX, geçtiğimiz günlerde Densa Denizcilik’ten 4 adet supramax gemi siparişi aldığı haberini doğrulamıştı. Gemiler STX’in Jinhae’deki tersanesinde inşa edilecek.
Yalçın Sabancı’nın izindeler
Sektörde Yalçın Sabancı’nın Ya-Sa isimli denizcilik şirketinden sonra ikinci Sabancı şirketi olan Densa’nın bu siparişlerle kriz durulduktan sonra ciddi atılım yapacağı belirtiliyor. “Fiyatlar düşükken gemi yaptır, fiyatlar yükselince sat” sözünün denizcilikte altın kural olduğunu belirten sektörün önde gelen temsilcileri, “Yalçın Sabancı da sektörün krizde olduğu bir dönemde denizcilik sektörüne girdi ve bugün en büyüklerden biri oldu. Şimdi ikinci Sabancı şirketi geldi ve yine kriz var... Sabancılar ciddi yatırımlarla bu işe girdiler. Krizden önce tek bir geminin 120-130 milyon dolara satıldığı günler oldu. Dolayısıyla şu anda nakit sıkıntısı olmayan ve sipariş veren şirketler çok kâr edecek. Krizden önce 85-90 milyon dolara yaptırılan tankeri bugün 50-55 milyon dolara, 50-60 milyon dolarlık gemiyi 25-30 milyon dolara yaptırmak mümkün” değerlendirmesini yaptı.
TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel ise Densa’nın bu dönemde sektöre girmesinin akıllıca bir karar olduğunu belirterek, “Yalçın Sabancı da böyle bir dönemde girdi, yaptığı akıllı yatırımlarla bugünkü filosunu kurdu. Densa da çok doğru bir karar verdi. Köklü, vizyon sahibi aileler ve şirketlerin sektöre katılmasından mutluyuz” dedi.
Demir Sabancı ortaklıktan ayrıldı
100 bin TL sermaye ile 22 Aralık 2008 tarihinde kurulan Densa Denizcilik’in faaliyet alanı “uluslararası ve dahili deniz yolu ile nakliyat yapmak üzere her türlü gemi deniz tankeri frigofrik taşıma vasıtalarının mevzuatın müsadesi nispetinde satın almak” olarak sıralandı. Taşımacılık ve lojistik hizmetler meslek grubundan İstanbul Ticaret Odası’na kayıt yaptıran şirketin merkezi Üsküdar’da. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Başkan Yardımcısı ise Demet Sabancı Çetindoğan. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, ilk yılın sonunda şirketin sermayesi 100 bin liradan 12 milyon liraya yükseldi. Şirketin kurucularından olan Demir Sabancı geçtiğimiz ay şirketten ayrılmıştı.