Dünyanın ilk gemi tünelinin inşasına başlandı
Dünyanın deniz taşımacılığına hizmet edecek ilk tünelinin inşasına başlandı.
Tartışmalara konu olan devasa proje için devlet finansmanının gelmesiyle, dünyanın deniz taşımacılığına hizmet edecek ilk tünelinin inşasına başlandı.
Gemiler için büyük risk vardı!
Norveç Kıyı İdaresi (Kystverket), 2025 veya 2026 olarak planlanan açılıştan önce 2022'de Star Ship Tüneli'nde inşaatın başlayacağı bir ihale sürecine girildiğini açıkladı. 1,7 km'lik Stad tüneli, yıllar içinde çok sayıda geminin battığı Norveç'in batı kıyısındaki Stadhavet Denizi'nde yer alacak. Tünelin inşa edileceği bu bölgede yılın üçte birinde şiddetli fırtına ve hortumlar etkili oluyor ve Stadhavet Denizi, İskandinavya’nın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkenin güneyinden kuzeyine doğru gitmeye çalışan gemilerin hepsi buradan geçmek zorunda ve bölgede çıkan güçlü fırtınalar gemiler için yüksek risk oluşturuyor. Bölgede yılın en az 100 gününde fırtına, kuvvetli rüzgarlar ve yüksek dalgalar oluşuyor. Norveç hükümeti uzun yıllardır bu duruma çare olarak dünyanın ilk gemi tünelini inşa etmeyi planlıyor.
Norveç Denizi ile Kuzey Denizi arasında geçiş sağlayacak!
Tünel, hem yük hem de yolcu gemilerinin Norveç Denizi'nden kuzeye ve Kuzey Denizi'nden güneye doğru olmak üzere iki yönlü geçiş yapabilmesine olanak tanıyacak. Projenin Bergen ve Alesund arasında seyreden gemilerin yıl boyunca güvenliğini sağlayacağı belirtiliyor.
Bir asırdan fazla bir süredir tartışılan, 45 metre yüksekliğinde, 36 metre genişliğinde olan ve 645 metrelik bir dağın altından geçecek tüneli 12 metre draftı olan gemiler kullanabilecek. Böylece Norveç Denizi’nden Kuzey Denizi’ne geçecek gemiler Fiyord suları güzergahını kullanabilecek. Saatte 100 geminin geçişine imkan tanıyacak olan Stad tüneli kendi alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.
Ayrıca bu bölgeye bir tünel inşa edilmesi 1870’lerden beri planlanmakta. Tünel projesi için ilk aşamada 1 milyar Norveç kronu (yaklaşık 118 milyon dolar) kaynak ayrılmış durumda. Proje bittiğinde toplam maliyetin 2,3 milyar Kron’a (272 milyon dolar) kadar çıkabileceği öngörülüyor.