Tersan Türkiye'nin en geniş portal vincini devreye aldı
Tersan tersanesi, Türkiye’nin ayak aralığı en geniş vinci olma özelliği taşıyan ve yatay üretim hattına hizmet verecek yeni portal vincini devreye aldı.
20 milyon TL bütçe ile yeni kapalı depo ve atölyesini faaliyete alan Tersan Tersanesi, Türkiye’nin ayak aralığı en geniş vinci olma özelliği taşıyan ve yatay üretim hattına hizmet verecek yeni portal vincini devreye aldı. 283 mt uzunluğundaki yüzer havuzuyla firma, tamir bakım alanındaki faaliyetlerini yüzde 150 oranında artırdı.
Tersan İş Geliştirme ve Pazarlama Sorumlusu Elif Şahin, “Çelik kesim alanımızda kullandığımız panel hattımızda yer alan makina parkurumuz, çelik kesim ve kaynatmadaki hataları sıfırlayacak, robotik teknolojilerle donatılmış bir hat. Bu hat üzerinde robotik profil çakma makinaları ve robotik kaynak makinaları bulunuyor” dedi.
Elif Hanım, bize firmanızın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz.
Tersan Tersanesi 1998 yılında Tuzla’da önce tamir tersanesi olarak kurulmuş ve 2001 yılında yeni inşa faaliyetlerine başlamış, 2008 yılında Yalova’da halen bulunduğu tesisine taşınarak, altyapı çalışmalarına hız vermiş, istihdama ve ihracata önemli katkılarda bulunan ülkemizin en büyük gemi inşa ve tamir bakım tersanelerinden birisidir. Bünyesinde 5.000’e yakın çalışanı ile birlikte 80’den fazla gemi inşasını üstün başarılarla tamamlayarak, ülkemizde ilklere imza atan Tersan Tersanesi yıllık 50.000 ton çelik kesme kapasitesi, 1500 metre uzunluğundaki rıhtımı, Türkiye’nin en büyük Portal vinçleri ile 300.000 metrekare alan üzerine kurulmuş gelişmiş bir tesise sahiptir. Ülke kaynaklarından aldığı güç ile özellikle Kuzey Avrupa olmak üzere uluslararası müşterileri için teknolojik açıdan son donanımlara sahip açık deniz destek, balıkçılık, yolcu gemileri ve diğer gemi türlerinin inşasında uzmanlaşan Tersan Tersanesi; LNG, Hibrit ve akü ile çalışan gemiler ve katma değeri yüksek çeşitli tür ve büyüklükteki niş gemilerin üretiminde önemli uluslararası bir oyuncudur. 2019’da üst üste 7. Kez olmak üzere Türkiye Gemi ve Yat İnşa sanayi ihracat lideri olan Tersan Tersanesi’nde şu an ihracat değeri 1.3 milyar dolar olan 19 aktif proje bulunmaktadır.
Firmanız, ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?
Tersan Tersanesi 2011 yılında Norveç ‘e yaptığı ilk balıkçı gemisi teslimatı ile başarısından ve adından söz ettirerek, Avrupalı alıcıların yüzünün Türkiye’ye çevrilmesini sağlamış. Bu ilk teslimat ve sonrasında gelen başarılı teslimatlarımız Türk Tersanelerinin kapılarını Avrupalı armatörler için aralamıştır. Bugün, Avrupa ‘da “Türk yapımı gemi” kalite algısı oluşmasında Tersan Tersanesi’nin açtığı kapıda başarı ile ilerleyen tüm Türk tersanelerinin katkısı bulunmaktadır. Ayrıca Tersan Tersanesi, sektörde de ilklere imza atarak, Dünyada üretilen ilk yüzde 100 elektrikli feribot, dünyada sıfırdan üretilen ilk yengeç yakalama gemisi, Türkiye’de üretilen ilk yolcu gemileri gibi önemli projelere imza atarak ülkemize prestij kazandırmıştır.
İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
Sipariş defterimizde; mühendislik çalışmaları devam eden, çelik kesimi başlamış, denize indirmeye yakın, ya da rıhtımda donatım işleri devam eden farklı aşamalarda aktif 19 proje bulunuyor. Bunların hepsi farklı özelliklerdeki terzi usulü niş projeler ve şu an itibari ile 2022 teslimatları dolmuş durumda, yeni projeler için 2023 teslimatlarını konuşuyoruz. İş gündemimiz öncelikle aktif projelerimizi başarılı bir şekilde zamanında teslim etmek. Bu teslimatlara ve yatırımlarımıza paralel olarak da yeni projeler almak. 2018 yılında Norveç’li Havila Kystruten firması ile imzaladığımız yolcu gemileri sözleşmesi ile kapısını araladığımız Yolcu gemisi / cruise sektöründe yeni siparişler alarak, bu alanda da Türkiye için yeni çalışma fırsatları yaratmak istiyoruz. Tüm gemi tiplerimiz ile ihracatımızı her yıl yüzde 25 oranında artırarak, 2023 yılında ihracatımızı 2’ye katlamış olmayı hedefliyoruz.
Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?
Tersan Yalova yerleşkesi 2008 yılında 180 bin metrekare alana kurulmuş ve bugün 300 bin metrekare alana ulaşmıştır. Sektörde bir dünya markası olma yolunda hız kesmeden büyüyen tersanemiz, yatırımlarını projeler ve buna bağlı arz talep doğrultusunda planlamaktadır. Geçen yıl başında 20 milyon TL bütçe ile yeni kapalı depo ve atölyemizi faaliyete geçirdik. Yine geçen yıl Nisan ayında ise Türkiye’nin ayak aralığı en geniş vinci olma özelliği taşıyan ve yatay üretim hattına hizmet verecek yeni portal vincimizin inşası tamamlandı. Geçtiğimiz yıl faaliyete giren ve kendi üretimimiz olan 283 mt uzunluğundaki yüzer havuzumuzla tamir bakım alanındaki faaliyetlerimizi yüzde 150 oranında artırdık.
Tersanenizde gemi inşa süreçlerini, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarından teslime kadar adım adım anlatır mısınız?
Bir gemi inşa projesinin başlangıç noktası, bir geminin temel tasarımıdır diyebiliriz. Alıcı bir gemi tasarım firması ile anlaşarak ya da bu hizmeti direk olarak tersaneden talep ederek, ihtiyaçlarına uygun temel bir gemi dizayn üzerinde karar verir. Daha sonra bu tasarımdaki gemiyi inşa ettireceği bir tersane arayışına çıkar, bu bazen ihale yöntemi ile olur bazen ise sadece belirlediği 1-2 tersaneden fiyat alabilir. Teklifin neticelenmesi ve projenin alınması akabinde, ana tasarımı belli olan geminin detay tasarım, mühendislik ve Ar-Ge çalışmaları Tersan’da başlatılır. Bu arada kritik hammaddelerin satın alma süreçleri de eş zamanlı başlatılıyor olur ve inşa süresi boyunca da devam eder. Tasarım ve mühendislik çalışmaları müşteri ile koordineli bir şekilde tamamlandıktan ve tüm onaylar alındıktan sonra gemi inşasına ilk çelik kesim ile başlanır. Kesilen çelikler blok haline getirilir ve bu bloklar kızakta ya da geminin denize indirileceği iniş alanında birleştirilir. Ağır ve büyük makinalar, gemi denize indirilmeden karada iken geminin içerisine yerleştirilir. Bloklar birleşerek geminin kabuğunu oluşturduktan sonra gemi denize indirilir. Denize indirilen gemide donatım olarak adlandırdığımız, elektrik, izolasyon, havalandırma, yaşam mahallerinin donatım işleri yürütülür. Tüm bu süreçte geminin bağlı olduğu klas kuruluşları sertifikasyon için gerekli süreçleri takip ederek inceleme ve teftişlerde bulunur. Gemi teslime hazır hale geldiğinde ise sicil kayıt işlemleri ve sertifikasyonları tamamlanarak ihracatı gerçekleştirilir. Tüm bu işler tamamlanarak bir geminin anahtar teslim olarak müşteriye teslim edilmesi ortalama 2 yıl sürüyor diyebiliriz.
Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?
Gemi inşa sektörü, özellikle de Tersan Tersanesi gibi, kişiye özel, terzi usulü niş projelere imza atan tersaneler için daha çok insan gücüne dayalı bir sektör diyebiliriz. Tersanemizdeki çalışmalar yüzde 80-85 oranında insan gücü ile yürütülüyor. Makinalar ise daha çok çelik kesim hattında kullanılıyor. Çelik kesim alanımızda kullandığımız panel hattımızda yer alan makina parkurumuz ise, çelik kesim ve kaynatmadaki hataları sıfırlayacak, robotik teknolojilerle donatılmış bir hat. Bu hat üzerinde robotik profil çakma makinaları ve robotik kaynak makinaları bulunuyor.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
BOSMAR Gemi Acent..
GRANDİ Gemi Kiral..
MİRAGE Hotel
BORLU Çevik Akary..
BEYTUR Turizm
ADAMAR Denizcilik
ULUSAL Denizcilik
DELTA Marine Yach..
KALKAN Denizcilik
BEREM Denizcilik
...