Yalova Tersaneleri 26 bin kişiye istihdam sağlıyor
Geçen yıl 25 bin olan çalışan sayısı bu yılın ilk yarısında 26 binin üzerine çıkan Yalova - Altınova Tersane Bölgesi, kentin adeta istihdam deposu konumunda. Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, “Yalova Tersaneleri, Avrasya’nın gemi inşa ve bakım-onarım üssü olmak hedefine emin adımlarla yürüyor” dedi.
Geçen yıl istihdamı 25 binin, bu yılın ilk yarısında ise 26 binin üzerine çıkan Yalova - Altınova Tersane Bölgesi, 2020 rakamlarıyla Yalova’da toplam özel sektör istihdamının yüzde 41’ini, Altınova’da ise yüzde 83’ünü tek başına sağlıyor. Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, “Yalova tersaneleri, Avrasya’nın gemi inşa ve bakım, onarım üssü olmak hedefine emin adımlarla yürüyor” dedi. Kuruluşuna 2004 yılında başlanan Yalova-Altınova Tersane Bölgesinin bugüne kadar aldığı yatırım tutarının 2,5 milyar doları aştığını söyleyen Uzun, “Yatırımlar, şirketimiz ve bölge tersaneleri tarafından yapılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetlerimizin değerli destekleri ile sektörümüz yatırımcıları ve çalışanlarının inanç ve gayretleri sayesinde dünya denizcilik camiasında tanınan ve tercih edilen gemi inşa bakım ve onarım bölgesi haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
6 KİLOMETRELİK BİR KIYI ŞERİDİ
Marmara Denizinin doğusunda, yaklaşık 6 kilometrelik bir kıyı şeridinde kurulu Yalova Tersane Bölgesinin 37 tersaneyi ve bu tersaneleri destekleyen meslek lisesi, hastane, yan sanayi sitesi gibi teknik, lojistik, idari yapıları kapsadığını anlatan Uzun, “Bölgemizde hibrit ve elektrik tahrikli gemiler, otonom kumanda sistemleri gibi yeni teknolojiler uygulanmakta; ileri teknolojiye sahip sistemler ile donatılan römorkörler, balıkçı gemileri, araştırma gemileri, rüzgâr türbini inşa/bakım gemileri, feribot ve yolcu gemileri inşa edilmektedir” diye konuştu. Yalova-Altınova Tersane Bölgesinde inşa edilen gemilerin büyük çoğunluğunun Norveç, İzlanda, İngiltere, Fransa, Danimarka, Kanada, İrlanda, Rusya gibi ülkelere ihraç edildiğini vurgulayan Uzun, “Yalova’da sektörümüzün istihdamı 2020 yılında 25 binin üzerine çıktı, bu Yalova’nın toplam özel sektör istihdamının yüzde 41‘i Altınova ilçesinde ise yüzde 83’üdür” dedi.
2020’DE 63 GEMİ TESLİM EDİLDİ
Bölgenin, sektöre nitelikli insan gücü kazandırma konusunda da önemli rol oynadığının altını çizen Uzun, “Şirketimizce yaptırılıp Millî Eğitim Bakanlığına teslim edilen YATG A.Ş. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Yalova Üniversitesi Altınova Meslek Yüksek Okulu; gemi inşa, kaynak teknolojisi, gemi makineleri, teknik ressamlık gibi sektörümüzde ihtiyaç duyulan teknisyen ve teknikerlerin yetiştirilmesini sağlamaktadır” açıklamasında bulundu. 2020 yılında Yalova-Altınova Tersane Bölgesindeki tersanelerde, 2 yüzer havuz, 61 gemi ve tekne’den oluşan, toplam 850 milyon dolar değerinde 63 yeni inşa projesinin tamamlanarak teslim edildiğini açıklayan Şükrü Fazıl Uzun “Yıl boyunca havuzlarda, kızaklarda ve iskele/ rıhtımlarda toplam 890 adet gemiye yaklaşık 600 milyon dolar tutarında bakım-onarım yapıldı” bilgisini verdi.
PANDEMİYİ ALT ETTİ
2020’ye yurt dışı bağlantılı işleri nedeniyle Kovid 19 salgını ile mücadele ederek ve her türlü tedbirleri üst seviyede alıp faaliyete devam edebilmek azmi ile girdiklerini anlatan Uzun, “Alınan sıkı tedbirler ve çalışanlarımızın da zaman bilinç düzeylerinin ve kişisel dikkatlerinin artması sayesinde; tesisler içinde bir bulaşma sorunu yaşamadık. Erken teşhis ve filyasyon tedbirleri çok iyi uygulandı. Yaşanan uluslararası dolaşım güçlüklerine rağmen tüm sektör çalışanlarının emek ve gayretleriyle başarılı bir yıl oldu” dedi. 2021’in ilk yarısında da pandeminin etkilerinin devam ettiğini kaydeden Uzun, “Salgının etkileri hafiflemekle birlikte bir süre daha devam edeceği görülüyor. Neyse ki bizim bölgemizde şimdiye kadar alınan tedbirler ve yükselen farkındalık sürdürülebilir bir yaklaşım oluşturdu, korunarak çalışmaya devam ettik ve edeceğiz” şeklinde konuştu.
50 YENİ İNŞA PROJESİ
2021 yılı ilk yarısında 40 yeni inşa projesi tamamlandığını ve teslim edildiğini açıklayan Şükrü Fazıl Uzun, 424 adet gemiye ise bakım, onarım veya tadilat yapıldığını belirtti. Bölgedeki tesislerde halen 50 yeni inşa projesi devam ettiğini ve bu projelerden 20 kadarının yılsonuna kadar tamamlanıp teslim edileceğini kaydeden Uzun, şunları söyledi: “Coğrafi konumumuz müşterilerimize büyük kolaylık ve bize avantaj sağlıyor. Ayrıca; çalışanlarımızın sosyal hakları ile iş güvenliği ve çevre tedbirlerine özenimiz, kalitemiz, planlama ve zamanında teslim becerimiz, değişen ihtiyaçlara hızlı yanıt verebilecek çeşitlilik ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımımız tercih edilmemiz için önemli etkenler. 2021 yılında çalışan sayımız 26 bini aştı.”