Ege'nin ilk özel konteyner limanı açıldı
Ege Bölgesi'nin ilk özel konteyner limanı Nemport'un Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Heris, resmi açılışı yapılan limanın sanayinin gelişmesinde itici rol oynayacağını belirterek, ''İthalatçı ve ihracatçılar liman kapasitesinin doluluğu yüzünden veya ekipman arızalarından günlerce beklemek zorunda kalıyor, hız açısından iyi bir seviyedeyiz'' dedi.
Ege Bölgesi'nin ilk özel konteyner limanı Nemport'un resmi açılışı yapıldı. İzmir'in Aliağa ilçesindeki Nemrut Körfezi'nde Akdeniz Kimya tarafından yaklaşık 70 milyon dolarlık yatırımla, 140 bin metrekarelik alan üzerinde kurulan Nemport Limanı'nın açılışında konuşan Nemport Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Heris, yaklaşık 10 yıl önce kuruluş için çalışmalara başladıklarını, geçen sürede çok olumsuzluk ve imkansızlıklar yaşadıklarını söyledi. Yatırım kararı aldıktan sonra yüzlerce oluru, imzayı alabilmek için gece gündüz çalıştıklarını belirten Neris, Nemport Limanı'nın sanayinin gelişmesinde de itici rol oynayacağını dile getirdi. Limanın dünya pazarlarına ulaşması için demir yolu, deniz yolu ve kara yolu imkanlarının uygunluğuna vurgulayan Heris, şunları söyledi:
''Aliağa Nemrut Körfezi'nde limana yanaşma hızı İzmir Limanı'na göre daha çabuk. İzmir Limanı, doluluğu yüzünden çok ciddi bir trafik yaşıyor. İthalatçı ve ihracatçılar liman kapasitesinin doluluğu yüzünden veya ekipman arızalarından günlerce beklemek zorunda kalıyor. Hız açısından iyi bir seviyedeyiz. Bir gemi yanaştığında limanın gemiye verdiği bir servis hızı vardır. Bunu saat başı bir birimle ifade edebiliriz. Bu birim İzmir Limanı'nda gemi başına 11-12'lerde, biz ise 35'in altına hiç düşmedik, 60'ın üzerine çıktığımız günler oldu. Ayrıca, gemi büyüklüğüne göre gerektiğinde üç vinci de aynı gemide kullanabiliyor ve üç günlük işi bir günde yapabiliyoruz. İzmir Limanı'nın büyük özlem ile beklenilen özelleştirilmesi kısa zamanda gerçekleşse bile hiçbir zaman kapatamayacağı stratejik eksikliklerini tamamlayan bu tesise, 5-6 aydır hizmete hazır olmasına karşın, İzmirli sektör ilgililerince gerekli ilgi ve desteğin gösterilmemiş olmasını çok manidar buluyoruz. Günde bir kere değil, üç kere malınızı çekebiliyorsunuz. Nemport konteyner trafiği kent dışına kayacağı için İzmir'in şehir içi trafiği de hafifleyecek. Büyük tonajlı gemiler sorun yaşamadan konteyner yükleme boşaltması yapabiliyor. İzmir Körfezi'nin fiziksel olarak su derinliği az olduğu için büyük tonajlı gemiler İzmir Limanı'na giremiyor. Limanımızın en büyük avantajı büyük tonajlı gemilerin direkt rıhtımımıza yanaşmasına olanak tanınmasıdır.''
NEMRUT KÖRFEZİ VE ÇANDARLI'DA YENİ YATIRIMLAR
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise, Nemport'un İzmir Limanı'na rakip değil, yardımcı olacağını, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (ALOSBİ) sanayi üretiminin artmasıyla birlikte Nemrut Körfezi ve Çandarlı'da yeni yatırımların yapılacağını söyledi.
İzmir'in lojistik merkez olması için yapılacak yatırımların önemini vurgulayan Geza Dologh, Nemrut Körfezi'nde 2009'da akaryakıt dahil 32 milyon ton, 2008'de 39 milyon ton ve 2007'de 37 milyon tonluk elleçleme yapıldığını, İzmir Limanında ise bu rakamların 2009'da 10 milyon ton, 2008'de 11 milyon ton ve 2007'de de 12 milyon ton olduğunu, Nemrut'un İzmir limanında üç kat fazla yük üstlendiğini belirtti. İzmir Kalkınma Ajansı toplantısında İzmir'in lojistik merkezleri ihtiyacının da gündeme geldiğini belirten Dologh, şu bilgileri verdi:
''Aliağa'nın bu bölgesinde çok daha fazla denizcilik faaliyetinde bulunacağız. İzmir Kalkınma Ajansı toplantısında 'İzmir'e bir lojistik merkezi yetmez' dedik. Hali hazırda lojistik merkezlerinden de faydalanmak gerekiyor. Nemrut'ta liman çalışmaları 1976'da başladı, 12 civarında faaliyette olan kuruluş var. Denizcilik Müsteşarlığı'nda 2000'li yıllarda 4 denizci vardı. Önceden personele biz denizi anlatıyorduk, şimdi şanslısınız. Bu liman Alsancak'ın alternatifi değil, yardımcısı olacak.''
İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara ise önemli bir bölgede, moralleri artıracak bir yatırım yapıldığını söyledi. Kara, Ege Bölgesi'nin ilk özel konteyner limanının 10 yılda yapılabildiğini, bürokrasinin daha hızlı iş yapacak yapıya kavuşturulması gerektiğini belirtti.
AYNI ANDA 4 GEMİ YANAŞABİLECEK
Nemport Yatırım sorumlusu Mehmet Tuğalan ise limana aynı anda 4 geminin yanaşabileceği, ihracatçı ve ithalatçıya hızlı ve düşük maliyetli hizmeti sunmayı hedeflediklerini söyledi. Limanın inşaatının da yaklaşık 2,5 yıl sürdüğünü, toplam 820 metre uzunluğundaki rıhtımı, elektrikle çalışan, çevreci ve yüksek performanslı vinçleri, 8 konteyner çekicisiyle yaklaşık 100 dönümlük istifleme alanı bulunduğunu belirten Tuğalan, deniz derinliğinin 12-22 metre arasında olduğunu, yıllık 300 bin TEU konteyner yükleme kapasitesine sahip olduklarını dile getirdi. İzmir Limanı'ndaki bir grevden sonra liman işine girmeye karar verdiklerini belirten Mehmet Tuğalan, ''Grev uygulaması başladı. Ürettiğimiz ürünü fabrikaya ulaştırmak istedik. Yönetim olarak böyle bir karar aldık. Bu işe çok destek verdiler. Bu tesisi yaratırken imkanlarımızı var gücüyle her şeyi, her ekipmanın en iyisini yapabilmek, Türkiye ekonomisine katma değer yaratmak için ne fedakarlık gerekiyorsa onu paylaşmaya çalıştık. Her türlü demir yolu, kara yolu ve deniz bağlantısı anlamında çok şanslıyız'' dedi.