Alaplı'da Ahşap Yat Tekne İmalathanesinin Çed Toplantısı Yapıldı
Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde kurulması planlanan ahşap yat tekne imalathanesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapıldı.
Alaplı Belediyesi Kültür Salonu'ndaki toplantıya, Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, İl Çevre Müdürü Nazmiye Uzun, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Hayriye Göktaş, Alaplı Ahşap Yat ve Tekne İmalatçıları Kooperatifi (AYTEK) Başkanı İbrahim Türkoğlu ve kooperatif yöneticileri ile üyeleri, projenin mühendislik firması yöneticileri, siyasi parti ilçe başkanları ve temsilcileri, belediye ve il genel meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Dr. Nevzat Çimenoğlu, yatırımın Alaplı için çok büyük kazanç olduğunu belirtti.
Çimenoğlu, "1995 yılında Tuzla'ya gittiğimiz zaman, AYTEK Başkanı Sayın İbrahim Türkoğlu ile başladığımız fikir jimnastiğinin, bir hayalin bu aşamaya kadar gelmesi inanın beni çok heyecanlandırdı. Benden önceki Belediye Başkanı Sayın Faruk Çaturoğlu' nun bu konuda ne kadar emek sarf ettiğini ben çok iyi biliyorum. Bu yatırım gerçekleşmesi için büyük uğraş verdi. Bu yatırımın bu noktaya gelmesinde en büyük emeği olanlardan biri de kendisidir. Kendisine, hem AYTEK Kooperatifi adına hem de Alaplı halkı adına, buradan teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.
Yat imalathanesinin diğer sac tekne imalatlarından çok daha önemli olduğunu vurgulayan Çimenoğlu, "Gülüç'te büyük gemiler yapılıyor. Ama bu gemiyi yaptıranların hiçbiri, hiçbir zaman bölgemize gelmiş değil. Ya mühendislerini, ya fabrika müdürlerini yollarlar. Ama bu yat imalatında öyle değil. Tekneyi yaptıran tekne sahipleri bizzat kendileri geliyor, başında duruyor. Gerektiğinde kendileri de çalışıyorlar, fikir veriyorlar. Bunlar, bizim ilçe dışındaki lobimiz oluyorlar. Bu çok önemli. İlçemizin tanıtım elçilerini de bu şekilde kazanmış oluyoruz. Gördüğüm kadarıyla çok güzel bir proje hazırlanmış. 5 bin metrekaresi kapalı, 5 ben metrekaresi açık alanda, yaklaşık 22 civarında tersane var. Yeşil alanları var. Karadan denize doğru 250 metre genişliği, 1700 metre de uzunluğu var. Epeyce de büyük bir yapı. Mendireğin içine de yatların girebileceği şekilde yerler yapmışlar." şeklinde konuştu.
AYTEK Başkanı İbrahim Türkoğlu da Alaplı'ya yapılacak imalathanenin ilçenin medar-ı iftiharı olacağını dile getirdi.
Türkoğlu, şunları söyledi: "Bu yat imalathanesini nasıl Alaplı'ya yapabiliriz diye 15 yıl önce düşünmüştük Sayın Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu ile. Memleketimde, benim çocukluğumda deniz kenarında tekneler yapılırdı. Biz gemi yapmayacağız. Bizim yapacağımız mega yatlar. Çevreyi hiç kirletmeyecek. Yapacağımız yatlar, tekneler, hep hangar içinde olacak. Dışarıda boya yapmayacağız. Biz Tuzla'da boyadan şikayetçiyiz. Tuzla'da gemiler, açık boya attıkları zaman bizim teknelerimize çok büyük zarar veriyorlar. Onun için biz burada Türkiye'nin medar-ı iftiharı olacak bir tersane düşünüyoruz."
Biraz gecikti olduğunu, bunun kendilerinden kaynaklanmadığını aktaran Türkoğlu, şöyle devam etti: "Bazen kulağımıza dedikodular geliyor, 'bunu yapamazlar' diye. Ben İstanbul'dan 25 firmayı buraya getiriyorum. Diğerleri de bu çevreden. Bu Alaplı için büyük bir kazançtır. Bu tersanede 4 bin kişi çalışacak. Bu rakam ileride 6-7 bine de çıkabilir. Liman için de bir girişime başlandı. Bir de liman olursa Alaplı'da, burası çok büyük gelişme sağlar. Bu ÇED raporu da çıktıktan sonra Bakanlığın imzası kalıyor. Şu ana kadar Türkiye'de yapılan tersanelerin yüzde 90'ının ÇED raporu dahi yok. Hiçbir taahhütleri de yok. Biz her şeyi taahhüt ederek başladık. A'dan Z'ye kadar hiç noksansız olmasını istiyoruz. Kimse bizi rahatsız etmesin, biz de kimseyi rahatsız etmeyelim."
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ÇAĞLAR Denizcilik
ECA Ship Trade Co..
FAAL Denizcilik
YAĞMUR Deniz Tasi..
AKNUR Denizcilik
C-M Denizcilik
SİMPLYDİVİNG
FIRST GROUP Inter..
STATU Gemi Kirala..
YAVUZNAZ Denizcil..
...