Konteyner varış süreleri 2 katına çıktı: Navlunlar yeni rekorlar kırabilir!
Açıklanan yeni veriler, konteynerlerin ana doğu-batı ticaret rotalarındaki varış limanlarına ulaşmasının 2 katına kadar uzadığını gösteriyor. Transpasifik rotasında 2019'da pandemi öncesi ortalama süre 45 ila 50 günken, 2 Ocak 2022 itibariyle 110 günlük yeni bir rekora kadar çıktı.
San Francisco merkezli Flexport'un açıladığı verilere göre, kargonun ihracatçıdan çıktığı andan ithalatçının teslimatı aldığı ana kadar geçen süreyi ölçen ve ''Ocean Timeliness Indicator'' adı verilen haftalık bir ölçüme göre Transpasifik rotasında 2019'da pandemi öncesi ortalama süre 45 ila 50 günken, 2 Ocak 2022 itibariyle 110 günlük yeni bir rekora kadar çıktı. Benzer şekilde Asya'dan Avrupa'ya, pandemi öncesi ortalama taşıma süresi 55 ila 60 gün civarındayken, 2 Ocak'ta durum 108 gündü.
Tıkanıklıklar 2022'ye girerken kötüleşiyor!
Sea-Intelligence analistlerinin yayınladığı son haftalık raporlarda; "Deniz taşımacılığında konteynerların varış limanlarına ulaşma süresindeki bu aşırı artış, konteyner talebinde benzer büyük bir artışa yol açıyor çünkü her bir konteyner normalden çok daha uzun süre bağlı kalıyor." ifadeleri kullanıldı.
Sea-Intelligence verileri, pandemi öncesi tipik olarak konteyner gemisi kapasitesinin %2'sinde gecikmeler yaşandığını ve bu rakamın 2021'de %11'e çıktığını gösteriyor. 2022 yılınnın ilk göstergeleri de tıkanıklığın çözümden çok uzak olduğunu gösteriyor. Sea-Intelligence, "Mevcut tüm veriler, tıkanıklık sorunlarının 2022'ye girerken kötüleştiğini gösteriyor." diye uyararak şu açıklamay yaptı; “Liman tıkanıklığı ve verimsizlikler, gemilerin yavaş seyir hızlarından, farklı limanlara yönlendirilmelerine, konteynerlerin devridaim edilmemesine ve karadaki işçiler tarafından daha uzun boşaltma sürelerine kadar bir çok probleme neden olan bir sorun olmaya devam ediyor. COVID'in tüketici harcamalarını hala artırdığı ve navlunların önümüzdeki haftalarda yeni rekor seviyelere ulaşacağına inanıyoruz." dedi.