Karadeniz'de petrol heyecanı
Dünyanın ikinci büyük petrol arama platformu Leiv Eiriksson, Sinop'un 144 mil açığında, Ukrayna karşısında, Türkiye'nin çıkardığı günlük 75 bin varil olan petrolü 1 milyon varile çıkarmak için 400 milyon dolar bütçeyle aramalara başladı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'yla Brezilyalı ortağı Petrobras, ilk çalışmayı Sinop açıklarında yaptı. Petrobras'ın sondaj-arama gemisi Leiv Eiriksson Platformu şubat ayında demirlediği Sinop'tan ayrılarak 144 mil açıkta, Ukrayna-Kırım karşısında petrol aramalarına başladı. Dünya'nın ikinci en büyük platformu olarak bilenen Leiv Eiriksson Platformu, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te ülkenin petrol ihtiyacını Karadeniz'den karşılamak için başlatılan çalışmalar kapsamında arama yapıyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz'de kendisine ait ruhsat sahalarında petrol araması yapmak için Brezilyalı petrol devi Petrobras şirketiyle yaptığı iş birliği ile, hiçbir ücret ödemeden 400-500 milyon dolar bütçeyle arama gerçekleşiyor.
AK Parti Samsun Milletvekili, Kit Komisyonu Sözcüsü ve Grup Yönetim Kurulu Muhasibi Ahmet Yeni, Sinop'un 144 mil açığında Ukrayna-Kırım karşısında petrol aramalarına dünyanın önde gelen platformunun başladığını söyledi. Deniz ile yer küre arasının yaklaşık 2 bin 350 kilometre olduğunu, platformun 5-6 kilometre mesafede arama çalışmalarını yapacağını belirten Yeni, aramayı gerçekleştiren firmanın tüm masrafları üstlendiğini, TPAO'nun petrol çıktıktan sonra masrafa ve çıkan petrole yarı ortak olacağı bilgisini verdi. Platformun dünyanın 38 noktasında petrol araması gerçekleştirdiğini, 32'sinde petrol bulunduğunu, bu sebeple 'şanslı gemi' olarak anıldığın ifade eden Yeni, "Platformda 160 kişi çalışıyor ve aralarında bir de Türk var. Çok şanslı bir gemi. İnşallah bu şansı Karadeniz'de de sürer. Türkiye'de günlük 75 bin varil petrol çıkarıyoruz. Bunu 1 milyon varile çıkarmayı hedefliyoruz. Bu petrol çıkışını yakaladığımızda Karadeniz, Türkiye'nin yüzünü güldürecek. 30-40 milyar dolar petrol ithalatımız kalkacak. Sondaj çalışmaları 6 ay içerisinde tamamlanacak. Petrol bulunursa rafineriler kurulacak, yan ürünlerle üretimle büyük bir kalkınma sağlanacak" dedi.
Platformun ikinci aramasını Kastamonu açıklarında Sakarya'ya doğru Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı adına yapacağını belirten Yeni, Sinop açıklarında petrol bulunması halinde ikinci sondaj çalışması yapılacağını da sözlerine ekledi.