Uluslararası Denizci Kadınlar Günü ‘’YAKAMOZ FESTİVALİ’’ gerçekleştirildi!
Denizcilik endüstrisinin önde gelen kurumlarının işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Denizci Kadınlar Günü Yakamoz Festivali Tuzla’da, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde denizcilik sektöründen isimlerin, denizci öğrencilerin ve STK liderlerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Denizcilik endüstrisinin önde gelen kurumlarının işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Denizci Kadınlar Günü Yakamoz Festivali Tuzla’da, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde denizcilik sektöründen isimlerin, denizci öğrencilerin ve STK liderlerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerin, denizcilerin ve cinayete kurban giden tüm kadınların manevi huzuruna yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Canca Türk kültüründe kadının önemini vurgulayarak; ‘’18 Mayıs’ın Uluslararası Denizci Kadınlar Günü ilan edilmesi, 19 Mayıs Ulusal Egemenlik, Gençlik ve Çocuk Bayramı’nın öncesine gelmesi bizim için oldukça ironik ve anlamlı olmuştur. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da özgürlük meşalesini ateşleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarını taşıyan Bandırma Vapuru 18 Mayıs’ta Kurtuluş savaşımızın simgesi olarak ablukaya alınmamış tek liman olan İnebolu Limanı’nın önünde seyirdeydi. Türkiye Cumhuriyeti, temelleri kadın ve erkekler üzerine kurulmuş bir cumhuriyet olarak günümüze gelmiştir.
‘’Türk kültüründe kadın daima hayatın içinde ve olması gereken her yerdeydi’’
Kadın denizciler günü ilan etmenin gereği neydi diye düşünürken insanlık tarihinde kadın ile ilgili bazı olayları hatırlamamız gerekiyor. Unutmayın her kadın bir dünya yaratır ve mevcut dünya entegre olur. Bu durum güç ve servetini feodalite ve emperyalist baskıyla korumak isteyenlere, nedenlerini doğa üstü güçlere bağlamaları yetersiz kaldığında İslamiyet öncesi Arap toplumunda kız çocukları canlı canlı toprağa gömülerek, Orta Çağ Avrupa’sında kadınlar cadı ve şeytan ilan edilerek öldürülürken, Türklerde kadın daima hayatın içinde ve olması gereken her yerdeydi.’’ ifadelerini kullandı.
‘’Önümüzdeki yıllarda kadınları çok daha üst noktalarda göreceğiz’’
İTÜ Rektörlüğü adına konuşan Denizcilik Fakültesi Dekan vekili Özcan Arslan;
‘’Bugün çok özle ve anlamlı bir gün. Kadın denizciler kadın olmanın verdiği güçle birçok balyayı yıktılar. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda onları çok daha üst noktalarda göreceğiz. Bence pozitif ayrımcılığa gerek yok çünkü ayrımcılık yapılmaması yeterli. Gerçekten normalde kadınlar sürekli gücü temsil eder, erkekler anlık gücü temsil eder. Denizcilik sürekli mücadele ister, bu nedenle kadından denizci olmaz algısını çok hızlı bir şekilde yıkarak başarılı oldular.’’ ifadelerini kullandı.
Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Semih Dinçel ile yaptığımız söyleşide kadınların brokerlik sektöründeki yerinden bahseden Dinçel; ‘’357 üyemiz var ve bunların 64 tanesi kadın. Yani brokerlik camiası kadınlara zaten aşina. Şunu söyleyebilirim ki iş gücü olarak en çok brokerlik sektöründe çalışan istihdam edildiğini düşünüyoruz. Sadece istihdam olarak değil, girişimci olarak da kadın sayısı bir hayli fazla, özellikle de denizcilik brokerlik sektöründe. Temelde de ayrışım olmadan kadın gününü kutlamaya gerek olmayacak şekilde bir ayrım yapılmasa daha iyi olur. Bu vesileye kadına şiddete hayır diyorum.’’ dedi.
Festivalin gerçekleştirimsin vesile olan sponsorlara zeytin ağacı takdimi yapıldı. Ardından etkinlik konser ile devam etti.