Aliağa Limanları Sempozyumu
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, Aliağa Limanının Alsancak Limanına alternatif değil, yardımcı liman olduğunu belirterek, 'Aliağa'daki konteyner limanları olmasaydı, körfezde bugün bekleyen gemi sayısı bir değil sekiz olurdu. Bu iyi bir gelişme. Çünkü bizim için önemli olan gemilerin beklemeden yanaşıp çalışması' dedi.
DTO İzmir Şubesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi Denizcilik Kulübü tarafından düzenlenen 'Aliağa Limanları Sempozyumu' DEÜ Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılışında konuşan Dologh, Aliağa limanlarında bulunan iskelelerin birbiriyle 'kardeş' olması gerekirken, birbirine 'düşman kardeşler' gibi yaklaştığını belirterek, 'Burada pastayı büyütürsek, orada bir kelimeyi (düşman) sileceğiz ve kardeşlik olacak' dedi.
Bu yıl Aliağa'da ilk kez devamlı olarak konteyner gemilerinin gelmeye başladığını dile getiren Dologh, 'Bu, gelişmeyi de gösteriyor. Bu gelişme sayesinde Aliağa'a yatırım yapıp konteyner limanı açmak için düşünceler var' dedi.
Dologh, Aliağa limanının, Alsancak Limanına alternatif değil, yardımcı liman olduğunu vurgulayarak, 'Aliağa'daki konteyner limanları olmasaydı, körfezde bugün bekleyen gemi sayısı bir değil, sekiz olurdu. Bu iyi bir gelişme. Çünkü bizim için önemli olan gemilerin beklemeden yanaşıp çalışması' diye konuştu.
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Türkiye'nin denizlerden yeteri kadar yararlanamadığını tespit etmek için denizci olmaya gerek olmadığını ifade ederek, 'Ulaştırmadan tutun da deniz bitkileri, madenler, deniz ürünlerinde çok geriyiz. Limancılık bu işin yapılabilmesi için, denizlerden yararlanılabilmesi için çok önemli' dedi.
DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Güldem Cerit de 2000 yılında 'İzmir Limanları Sempozyumu' düzenlediklerini hatırlatarak, 'O dönemki liman hareketleriyle bugünkülere baktığımızda önemli farklılıklar var. Yük elleçleme miktarlarında da hizmet kalitesinde de büyük farklar var' şeklinde konuştu.
Aliağa Liman Başkanı Turgay Okur, son dönemde devletin denizciliğe önem verdiğini, reform sayılacak düzenlemeler yaptığını söyleyerek, 'Kara listede olan, ticaret yapmakta sıkıntı çeken, yurt dışı limanlarda tutulan gemilerimiz kara listeden beyaz listeye geçti. Son yıllardaki etkin denetimler sonucu kara listeden beyaz listeye geçmesiyle gemilerimiz uluslararası sularda yüzmeye başlamış, Türkiye'nin prestiji artmıştır' dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa limanlarının 40 milyon ton/yıl kapasitesinin bulunduğunu söyledi.
İZMİR'İN KRUVAZİYER TURİZMİ İÇİN BİR LİMANA İHTİYACI VAR'
Aliağa'nın doğru ve büyük bir planlamaya ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Saka, 'Bu yapılmadan, üstüne ilave kurumlarla bugüne gelinmiş. Petkim Limanı 20-25 yıl boş kaldı. Biz yıllarca, defalarca, oranın yönetimine bunu söyledik. Kibrit kutusu gibi bir liman. Özel sektörün hizmetine açalım dediğimizde 25 yıl boş kaldı. Yapılan özeleştirmenin ardından yeni yönetim fevkalade iyi çalıştırıyor limanı. Şimdi kapasite artırmak, büyümek istiyorlar' diye konuştu.
Aliağa limanlarında herkesin yapılaşmaya giderek kapasitesini artırmaya çalıştığını belirten Saka, 'Ama kirlilik, taşıma kapasitesi de sorun yaratıyor. Yıllık 4 bin 500-5 bine yakın geminin girip çıktığı bir yer. Bu yüzden büyük planlamaya, çevre yoluna ihtiyaç var' dedi.
Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz da ilçenin hep sanayi kenti olarak bilindiğini, ama aslında bir liman kenti olduğunu, liman bölgesinde de iddialı olduklarını söyledi.
İzmir Vali Yardımcısı Şükrü Kara da zamanın bir maliyeti olduğunu, zamanın bürokratik engellerle geçirilmesi durumunda yatırımcının kaçırılacağını anlattı.
Mevzuatın basite indirgenmesi gerektiğine işaret eden Kara, 'Çünkü bu, hepimizin menfaatine' dedi.
Kara, İzmir'de kruvaziyer turizminde önemli bir yere gelindiğini, ancak yolcuların misafir edildiği yerin görüntü kirliliği açısından pek uygun olmadığını belirterek, 'Bu liman yetmiyor. İzmir'in şiddetle kruvaziyer turizmi için bir limana ihtiyacı var. Dünyadaki 30 milyarlık kruvaziyer turizmi pastasından aldığımız payı artırmalıyız' şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma katılanlara birer teşekkür belgesi verildi.
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
ALTERNATİF Denizc..
GİRİT Denizcilik ..
ADA YATCILIK ve T..
CONTAZ Gemi İşlet..
SARP Turizm
VEYSEL VARDAL Gem..
CK Shipping
BEŞİKTAŞ Denizcil..
CENK GROUP
KORAL Ship
...