Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
İstanbul Boğazı'nı kirleten gemilere 36,7 milyon lira ceza
İstanbul Boğazı'ndan senede hemen hemen 45 bin gemi geçiyor. Bu rakam ile dünyanın en yoğun trafiğine sahip olan İstanbul Boğazı, gemilerdeki petrol ve petrol türevi atıklar sebebiyle de risk altında. İstanbul Boğazı'na kaçak atık bırakan gemilere bu yıl temmuz ayına kadar 36,7 milyon TL ceza verildi.

Denizleri korumak için yürütülen faaliyetlerle de, boğazı transit geçiş olarak kullanan ya da limana yanaşan gemilerden senede hemen hemen 200 bin metreküp petrol, pis su, bulaşmış atık, çöp ve baca gazı filtrasyon atıkları toplanıyor. Mavi sularda yürütülen bu çalışmalar, havadan görüntülendi.



BİR LİTRE YAĞ MİLYON METREKÜP SUYU KİRLETİYOR, MÜSİLAJ İÇİN BİR TEHDİT

Çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ) yürütüyor.

Denizi kirleten gemilere cezalar kesilirken koruma amaçlı olarak gemilerdeki çöpler de toplanıyor. Bir litre atık yağın milyon metreküp suyu kirleteceğine dikkat çeken İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, bu atıkların kirliliğin ötesinde ekosisteme de ciddi zarar verdiğini ifade etti. Erdinçler, "Canlıların yaşamını da etkiliyor. Diğer taraftan Marmara Denizi'nin çok hassas bir noktaya geldiğini hepimiz geçen yıl son derece ciddi ve acı bir şekilde deneyimledik. Bu atıklar müsilajı oldukça etkiliyor. Petrol türevi atıklar dışında pis su dediğimiz atık sular, atık yağlar var ve katı atıklar var. Bunun yanı sıra sintine ve slaç maddeleri alıyoruz. Özellikle atık yakacak fabrikalar bunlar çoğu zaman çimento fabrikaları oluyor, enerji geri kazanılıp ek yakıt olarak fabrikalarda kullanılıyorlar" dedi.



"DENİZE ATIK BIRAKAN GEMİLERE 36.7 MİLYON TL CEZA KESİLDİ"

İstanbul Boğazı'na kaçak atık döken gemilere uygulanan yasal işlemlere değinen Prof. Dr. Erdinçler, "Denetimlerimiz 7 gün 24 saat sürüyor. Denetimlerde geminin deşarj yapıp yapmadığını, yaptıysa o deşarjın o gemiye ait olup olmadığını gösterecek parmak izi analizleri var. Laboratuvarlarımızda gemiden veya etrafındaki sudan örnek alarak bu parmak iziyle o gemiden atılıp atılmadığını anlıyoruz. Bu atık malzemenin veya deşarjın dolayısıyla çok ciddi yaptırımları var. Gemilerin gross tonlarına göre de cezalar kesiliyor. Bu yıl temmuz ayına kadar kaçak döküm yapan gemilere 36,7 milyon ceza kestik. 2022 yılında temmuz ayının sonuna kadar gemilerden toplamış olduğumuz petrol türevi atıkların miktarı 109 bin metreküp civarında. Katı atıklar 7 bin metreküp civarında pis su 26 bin metreküp civarında" ifadelerini kullandı..



Kaynak: Ahaber (DHA)
Eklenme tarihi: 22.08.2022




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERS Denizcilik
 ONUR Deniz Nakliy..
 SERMAR Denizcilik
 DESE Crew Managem..
 GİSAN Gemi
 OLAY NAUTIC
 POYRAZ Denizcilik
 ENKA İnşaat
 HANMAR Denizcilik
 AMİRAL Maritime
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim