Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Kasım 2024
Haber
Anket
Mersin’de liman işçileri insanca çalışma koşulları için iş bıraktı
Mersin Limanı’nda LDH ve Özgüneş isminde iki taşeron firma bünyesinde çalışan işçiler koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin artırılması talebiyle iş bıraktı.

Mersin Limanı’nda çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerinin artırılması talebiyle 200’e yakın içi iş bıraktı.

LDH ve Özgüneş Taşımacılık isminde iki taşeron firma bünyesinde çalışan işçilerin bir kısmı sabit ücretle çalışırken, yükleme ve boşaltma işi yapan işçiler ise ton başına kabala usulü (toptan) ücret alıyor. Kabala usulü çalışan yaklaşık 200 işçi iki gündür çalışma koşullarının düzeltilmesi, kabala çalışmanın kaldırılması ve ücretlerin artırılması için iş bırakma eylemi yaptı.



Günlükçü uygulamasının son bulmasını isteyen işçiler ücretlerin asgari ücret artı prim olarak belirlenmesini, tatil gibi çalışılmayan günlerin ücretlerinin de ödenmesini istiyor.

Kölelik koşullarında çalıştıklarını söyleyen LDH işçisi, “Bir miktar düzenli bir iş ve maaşı olacak iş bulsak kimse burada çalışmaz. İşe girerken boş senet imzaladık, aralık ayı ücretimizin neden yatırılmadığını sorduğumuzda o senet gösteriliyor. Bir şeye itiraz etsek hemen işten atılmakla, yemek yedirmemekle tehdit ediliyoruz” dedi.

“ASIL İŞ KOLUNDAKİ SENDİKYA ÜYE OLAMIYORUZ”

Çalışma koşullarının kurala bağlanmasını talep eden işçilerden biri, “Biz yıllardır çalışıyoruz. Özgüneş’teki işçilerin iş kolu taşımacılık görünüyor ve oradaki işçiler TÜMTİS’e üye oldular. İki şirketteki işçiler de liman içinde boşaltma yükleme işinde. Beden işçisi olarak çalışırken bizim çalıştığımız LDH şirketinde ise biz yükleme yapmamıza rağmen büro iş kolunda gösteriliyor. Asıl iş kolumuzdaki sendikaya da üye olamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Özgüneş firmasında çalışan bir işçi ise kabala çalışmaya dikkat çekerek, “Gemi gelir, yükü gemiden indiririz. Terminale gideriz, ambara gideriz. Yani iş neredeyse oraya götürüyorlar. Duyduğumuza göre patron 1 ton için 10 dolar alıyormuş. Bize ise ton başına 17 lira veriyorlar. Aldığının yüzde 10’unu bile bize vermiyor. Kaç ton yıkarsan o kadar para alıyorsun. İş kabala olduğu için 12 saat bilfiil çalıştığımız gibi oradan başka bir gemiye götürülüp devam ettiğimiz oluyor. Bazen 15, hatta 24 saat çalıştığımız oluyor. Gücüm tükendi, çalışacak takatim kalmadı dediğimizde ‘Beni ilgilendirmez, iş bitsin öyle gidersiniz’ diyorlar. 15 yıldır bu şekilde çalışan arkadaşlar var. İş kazası çok. Ama işçiye şikayetçi olma diye baskı yapılıyor. Çoğumuzda bel fıtığı var, rapor alınca yevmiye kesiliyor. Burada sadece çalıştığında ücret alıyorsun. Kaç ton boşalttıysan onun ücreti var. Onun dışında ücret yok"diye konuştu.



Kaynak: evrensel.net
Eklenme tarihi: 13.01.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LCM ROTA Denizcil..
 KLAS Gemi acental..
 SENKRON Travel
 ATİPOST Turizm
 ÖZPINAR Denizcili..
 VBG Denizcilik
 MUSTAFA OKAN OĞUL..
 DOKA MARİN Gemici..
 GÜMÜŞTAŞ Denizcil..
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim