Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
21 Kasım 2024
Haber
Anket
Amatör denizcilik belgesi ile ticari faaliyete 50 bin TL ceza uygulanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca seyir haddinden fazla kişiyle yola çıkılan özel tekneler ile ticari amaçla yolcu ve yük taşınan özel teknelerin yolculuğuna izin verilmemiş sayılması ayrıca amatör denizcilik belgesi olmadan tekne kullanan kişilere 10 bin TL, amatör denizcilik belgesi ile ticari faaliyette bulunanlara ise 50 bin TL ceza uygulanmasına ilişkin yönetmelik yayımlandı.

Resmi Gazete'de, 'Özel Teknelerin Donanımı ve Özel Tekneleri Kullanacak Kişilerin Yeterlilikleri Hakkında Yönetmelik' yayımlandı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile 2 Mart 2008’de yayımlanan 'Özel Teknelerin Donatımı ve Kullanacak Kişilerin Yeterlikleri Hakkında Yönetmelik' yürürlükten kaldırıldı. Buna göre, tekneye düzenlenmiş bağlama kütüğü ruhsatnamesi veya gemi sicil tasdiknamesi seyir sırasında teknede bulundurulacak ve denetimlerde ibraz edilecek. Özel tekneler, bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın en az amatör denizcilik belgesi veya güverte sınıfı gemici ve üstü yeterlik belgesi sahibi 1 kişinin sevk ve idaresinde seyredecek. Ancak 18 yaşından küçük amatör denizcilik sahibi kişiler, boyu 5 metreden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemeyecek. Gövde boyu 24 metreden büyük özel yatlar, ticari yatlar gibi donatılacak.

METRE BAŞINA 1 KİŞİ BULUNACAK

Özel tekneler, noter veya liman başkanlığı onaylı yetki yazısı ile kullanma ehliyetine sahip başkalarına geçici olarak kullandırılabilecek. Dernek veya vakıflara ait özel tekneler ancak dernek veya vakıf tarafından yetki yazısı ile yetkilendirilen üye ve sporcuları tarafından kullanılabilecek. Makinesi 10 beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen makinesiz tekneleri, kanolar-kayaklar ile ulusal ve uluslararası sportif amaçlı kürek sporu tekneleri ile yelken sporu tekneleri ve benzeri yarış sınıfı tekneleri kullananlardan amatör denizcilik belgesi istenmeyecek. Özel tekneler, belirlenen asgari teçhizat listesine göre donatılacak. Özel teknelerde seyirde en fazla bulunabilecek kişi sayısı, teknenin uygunluk belgesinin dizayn kategorisinin taşıma kapasitesinde belirtilen sayı olacak. Uygunluk belgesi olmayan özel teknelerde metre başına 1 kişi olmak üzere donatılacak ve bu sayı her halükarda 12 kişiyi geçemeyecek.

Türk vatandaşı olan ve amatör denizcilik belgesi almak isteyen kişilerde 15 yaşını bitirmiş olmak ve 18 yaşından küçüklerde noter onaylı muvafakatname sunmak, sürücü belgesi sınıfları için istenen sağlık şartları ile muayenelerine dair usul ve esaslara göre sağlık raporunu sunmak, uygulama eğitimini tamamlamak, online sistem üzerinden yapılacak sınavda başarılı olmak şartları aranacak. Denizcilikle ilgili eğitim veren fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının güverte ve makine bölümü mezunları, Deniz Harp Okulu mezunları, Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu güverte ve makine bölümleri mezunları ile mesleki ve teknik Anadolu liseleri denizcilik alanı mezunlarına talep etmeleri halinde eğitim ve sınav şartı aranmadan amatör denizcilik belgesi verilecek.

Amatör denizcilik belgesine ilişkin teorik eğitimler çevrim içi yapılacak ve 15 gün sürecek. Teorik eğitimi tamamlayanlar 90 gün içerisinde uygulama eğitimine girecek. Uygulama eğitiminin de ardından adaylar sınava alınacak. Sınavda başarısız olanlar aynı sınav için en az 1 hafta aralıklarla sınava toplam 4 kez katılabilecek. 4'üncü kez başarısız olanlar teorik eğitimi tekrar almak zorundadır ancak uygulama eğitiminden muaf tutulacak.

Amatör denizcilik belgesi gemi adamı yeterlik belgesi yerine geçmeyecek. Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatlar, kiracı sıfatıyla amatör denizcilik belgesi sahibi kişilerce sevk ve idare edilebilecek. Ayrıca, yabancı uyruklu kişiler kendi ülkelerinden almış oldukları belgenin tanıdığı yetkiler çerçevesinde anılan tekneleri kullanabilecek.

TİCARİ AMAÇLA KULLANILAMAYACAK

Özel tekneler hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamayacak. Bu teknelerin malikleri veya yetki verdikleri kişiler, teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilecek. Özel tekneler, Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi'nde veya Gemi Sicil Tasdiknamesi'nde kayıtlı olmayan makine ile seyre çıkamayacak.

Belirtilen seyir haddinden fazla kişiyle yola çıkan özel tekneler ile ticari maksatla yolcu veya yük taşıyan tekneler, yolculuğuna izin verilmemiş sayılacak. Amatör denizcilik belgesi olmadığı halde özel tekne kullanan kişilere 10 bin TL idari para cezası uygulanacak. Amatör denizcilik belgesi ile ticari faaliyette bulunan kişilere 50 bin TL idari para cezası uygulanacak. Faaliyetin tekrarı halinde ise ayrıca kişinin amatör denizci belgesi 2 yıl askıya alınacak.

Resmi gazetede yayımlanan ilgili yönetmeliği görmek için TIKLAYINIZ



Kaynak: DHA
Eklenme tarihi: 19.01.2023




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UND RORO İşletmel..
 DENİZCİLER Turizm
 LAGON Shipping De..
 ANADOLU Kimyasal ..
 DESAS A.Ş.
 OMSAN Lojistik A...
 TEKNOMARİN Denizi..
 MCE KARGO
 GROUPSEA Deniz Ta..
 YAĞCI Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim