Vali Pehlivan: Mersin Limanı büyük bir istihdama ev sahipliği yapıyor
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Limanı'nın, konumu itibariyle uluslararası ticaretin kesişme noktasında ve Türkiye'nin de yüzde 50 hinterlandına hitap etmesinin yanı sıra büyük bir istihdama ev sahipliği yaptığını söyledi.
Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, Mersin Liman'ında yürütülen çalışmalar ile sunulan hizmetlerin etkinleştirilmesine ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Vali Pehlivan başkanlığındaki toplantıya Vali Yardımcısı ve Liman Mülki İdare Amiri İbrahim Küçük, Mersin Gümrük Müdürü Tayfun Şahin, Serbest Bölge Müdürü Kutluhan Büyükyılmaz, Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Vekili Betül Aktan, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, MIP Kamu İlişkileri Grup Müdürü Nuri Peker, MIP Operasyon Grup Müdürü Çağdaş Çetinkaya, MIP Ticaret Grup Müdürü Kerem Kavrar, MIP Kamu İlişkiler Genel Koordinatörü Metin Altunsoy, Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cebrail Orman katıldı.
Mersin Limanının, Türkiye'nin en büyük, dünyanın 92'inci büyük konteyner limanı olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, "Mersin Limanı alan olarak 124 hektar büyüklüğünde, aynı sahada faaliyet gösteren en büyük liman olma özelliğine sahip ayrıca 2.6 milyon TEU konteyner kapasitesine, konvansiyonel yükte de 10 milyon ton civarında bir kapasiteye sahiptir. Limanda doğrudan 3 bin kişi, dolaylı olarak da 25 bin kişilik istihdam sağlıyor. Mersin Limanı, konumu itibariyle uluslararası ticaretin kesişme noktasında ve ülkemizin de yüzde 50 hinterlandına hitap ediyor" dedi
Türkiye ekonomisinin büyümesi ile birlikte uluslararası ticaretin kesişme noktasında olan Mersin Limanının büyük bir görev icra ettiğini vurgulayan Vali Pehlivan, "Limana gelen bağlantı yollarında oluşan trafiğin azaltılması konusunda hayata geçirilmekte olan Kapılar Projesi tamamlandığında karayolunda oluşan Trafik büyük ölçüde azaltacaktır. Liman içerisinde depolanan konteynerler için yeni depolama alanları oluşturulması, kapılarda ve antrepolarda 24 saat çalışma sisteminin sürdürülmesi,limanda sıkışıklık yaşandığında konvansiyonel yüklü gemilerin, deprem için gelen yardım gemilerinin rıhtımları müsait olduğu zamanlarda serbest bölge limanının kullanılması da limandaki iş ve işlemler akışını etkinleştirecektir" diye konuştu.
Katılımcıların limanda yerine getirilen hizmetlere ilişkin tespit, görüş ve önerilerini paylaştığı toplantıda görüşülen hususlara ilişkin muhtelif kararlar alındı.